Salut

Catalunya necessita, com a mínim, 19.000 infermeres més

El sindicat d’infermeria impulsa una recollida de firmes per garantir per llei uns mínims d’atenció als pacients

El Sindicat d’Infermeria de Catalunya (Satse) adverteix que el sistema sanitari català necessita, com a mínim, 18.831 infermeres més per funcionar amb unes condicions de mínims i 22.960 per equiparar-se a la ràtio europea, que és de 8,8 infermers per cada 1.000 habitants. Actualment, aquesta proporció a Catalunya està molt per sota i amb prou feines arriba a 5,75 (3,8 a la sanitat pública).

Segons les dades de Satse, l’anàlisi de la situació de les infermeres als centres sanitaris de Catalunya mostra que cada professional d’aquest sector en una planta d’hospital té al seu càrrec 18,3 pacients, quan una ràtio considerada segura és d’entre 6 i 8 pacients.

Tot plegat ha dut el sindicat d’infermeres a impulsar una iniciativa de recollida de firmes per impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) que forci el Congrés dels Diputats a regular i garantir per llei un nombre màxim de pacients per professional d’infermeria.

Actualment, aquesta ràtio no està regulada legalment a l’Estat i això fa que cada territori en determini la quantitat en funció de criteris diversos en què, segons Satse, “pesa més l’interès per l’estalvi econòmic que per la millorar la qualitat i seguretat de les cures”.

“Hem de garantir la seguretat del pacient. Si per llei determines que hi hagi d’haver un nombre mínim d’infermeres estàs fent un efecte crida perquè més gent estudiï aquesta professió. Fins ara s’estava generant l’efecte advers i per això l’Estat espanyol és el primer d’Europa en metges per població però el segon per la cua en infermers”, argumenta David Carbajales, secretari d’acció sindical de Satse a Catalunya. Només a Bulgària es viu una situació més precària en aquest sentit.

En tot cas, aquesta no seria una iniciativa pionera, ja que a Austràlia o a Califòrnia ja s’ha fixat per llei una ràtio de pacients per infermeres. Segons el sindicat, una alta ràtio de pacients per infermer té una relació directa amb la mortalitat dels pacients hospitalitzats.

Els infermers remarquen que “s’està posant en perill la vida dels pacients” i per aquest motiu el sindicat instal·larà taules informatives als hospitals i centres de salut de Catalunya per recollir signatures. Per activar la ILP calen 500.000 firmes i el Satse espera aconseguir-ne unes 90.000 a Catalunya durant els 9 mesos que durarà la campanya. El sindicat també mantindrà reunions amb diversos grups i plataformes polítiques, a més dels responsables de la conselleria de Salut, amb la intenció que se sumin a aquesta iniciativa, que també es traslladarà al Parlament de Catalunya, diputacions i ajuntaments.

El paper dels infermers agafarà encara més relleu arran de la recent decisió del govern espanyol de permetre a aquests professionals, majoritàriament dones, indicar i autoritzar la dispensació de determinats medicaments segons els protocols i les guies de pràctica clínica assistencial.

LA XIFRA

45.995
infermers
té en actiu el sistema sanitari a Catalunya. Des del 2010 n’ha perdut uns 5.000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona