Salut

L’aigua de Sils no és apta per al consum per un plaguicida

Una anàlisi de l’empresa concessionària ha detectat massa metolaclor al líquid del nucli urbà

Un ban de l’alcalde recomana als veïns que no beguin l’aigua de la xarxa ni la utilitzin per cuinar

L’aigua de la xarxa pública de Sils no és apta per al consum humà a causa d’un plaguicida. Una anàlisi de l’empresa concessionària del servei (Sorea) ha detectat un excés de metolaclor, un pesticida molt utilitzat en els adobs dels camps, segons explica l’alcalde, Martí Nogué (MES-IdSelva). El batlle va fer ahir a la tarda un ban en què recomanava als veïns que no beguin aigua de l’aixeta ni la usin per cuinar.

Els tècnics de Sorea van detectar el valor anòmal de metolaclor (0,196 ug/l) el 26 d’octubre, quan el màxim permès a l’Estat espanyol és de 0,1 ug/l. El 5 de novembre, en una anàlisi posterior, la quantitat detectada de pesticida s’havia reduït “a la meitat”, en paraules de Nogué. Tot i això, l’aigua no és apta segons els criteris del reial decret 140/2003, del 7 de febrer. El ban deixa clar que el líquid és apte per dutxar-se, rentar la roba, rentar els estris de cuina i regar les plantes, entre altres usos. La mesura afecta només el nucli urbà (uns 3.500 veïns) perquè els veïnats de Vallcanera, les Comes i King Park es nodreixen d’altres pous.

Cap risc si és esporàdic

Nogué va explicar ahir a la tarda que el “consum esporàdic de l’aigua no suposa cap risc per a la salut”. De fet, el contingut del ban exposa aquest extrem i indica que en altres països el límit de metolaclor permès és més elevat: 50 ug / l (al Canadà) i 300 ug / l (a Austràlia). L’Organització Mundial de la Salut (OMS) fixa en 10 ug/l el màxim de metolaclor permès per al consum humà.

Cal recordar que el desembre del 2017 l’alcalde havia hagut de fer un ban per informar que l’aigua de Vallcanera i les Comes no era apta per al consum a causa d’un excés de fluor com a conseqüència d’una avaria.

LA DATA

26.10.18
Va ser
el primer dia que es va detectar l’excés de metolaclor en l’aigua de la xarxa d’abastament pública de Sils.

Duran aigua embotellada als escolars

Poc després que l’Ajuntament fes públic el contingut del ban, l’alcalde de Sils, Martí Nogué, va afirmar ahir a la tarda que el consistori farà arribar aigua embotellada avui als centres escolars del municipi. En principi, la mesura hauria d’afectar les escoles Jacint Verdaguer i Els Estanys. Nogué no sap quan l’Ajuntament podrà aixecar la restricció de l’aigua, tot i que la substància nociva ja és menys perceptible a mesura que passen els dies. A finals de setmana, Sorea tindrà resultats de l’anàlisi d’ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós