Salut

La meitat dels metges gironins se sumen a la vaga

Treball situa en un 49% el seguiment del primer dia de vaga entre els facultatius de primària de l’ICS i Metges de Catalunya, en més d’un 75%

Es reprogramen visites per d’aquí quinze dies

Els CAP de la regió sanitària de Girona van viure ahir una jornada del tot inusual per ser dilluns, un dels dies de la setmana que es registren més moviment. Al CAP de Can Gibert del Pla de Girona es veia un gran contrast entre l’ambient a primera planta, amb els passadissos i les consultes pràcticament desertes, i la planta baixa, amb usuaris fent cua a la recepció per preguntar si el seu metge o metgessa feia o no vaga i, si era el cas, demanant una nova visita, i altres usuaris esperant per ser atesos per infermeria o per una urgència. Els serveis mínims van funcionar al 100%. “Les agendes dels metges estan molt plenes, de manera que les hores que es donen ja són per després del pont”, va indicar una professional del CAP de Can Gibert.

Ahir, segons dades de l’ICS Girona, els metges de primària convocats a la vaga eren 441 dels 520 que hi ha en plantilla. D’aquests, 264 feien el torn de matí i 177, de tarda. Segons Metges de Catalunya, el sindicat convocant dels cinc dies de vaga, la primera va ser seguida per un 77% dels facultatius de primària gironins i, segons el Departament de Treball, per un 50,75% de professionals al matí i per un 48% a la tarda. En xifres concretes, segons Treball, al matí van fer vaga 134 metges i la tarda, 85. Metges de Catalunya, que va valorar molt satisfactòriament l’adhesió dels metges al primer dia de la convocatòria, va indicar que els metges gironins van ser, després dels de Barcelona, els que més es van mobilitzar. I amb relació a la sanitat concertada, la vaga va ser seguida per un 71% del col·lectiu segons MC i, segons Treball, per un 35% als centres de primària i un 9% als centres hospitalaris.

Entre els usuaris, hi havia diversitat d’opinions respecte de la vaga dels metges de família. “Em sembla molt bé; crec que l’haurien d’haver fet abans! Una doctora no pot visitar amb el temps que té 40 persones o més. Què ha de fer? Arribar abans o marxar més tard perquè si no, no pot ajudar els malalts. Fan falta metges, infermeres. Van tots esgotats, de mal humor, però no per nosaltres, sinó per la falta de respecte dels que manen envers ells”, va exposar Lina Pinto, una usuària del CAP de Can Gibert del Pla. Manel Periche, que va adreçar-se al mateix centre de salut demanant informació per una visita programada de fa un mes per a la seva dona, s’hi va mostrar en desacord. “Crec que cinc dies de vaga és excessiu perquè és un servei públic que estem pagant tots. Les hores que ja estan programades s’haurien de fer”, va raonar. En canvi, Francesc Serra, usuari del CAP de Montilivi de Girona, es va mostrar comprensiu, tot i i que va destacar que si s’hagués demanat festa a la feina per anar al metge i es trobés de cop amb aquesta situació, s’“emprenyaria, segur”.

Per la seva part, el Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) va expressar ahir la seva comprensió envers el col·lectiu en vaga. “Les males condicions laborals, amb precarietat, pèrdua de poder adquisitiu i la sobrecàrrega assistencial que s’han acumulat en els darrers anys, no podien portar cap altre desenllaç”, sosté el COMG, que hi afegeix que els motius esmentats “han abocat el col·lectiu a demanar solucions per una via que no és del gust del col·lectiu mèdic”. Segons el COMG, les solucions depenen d’un augment del finançament del sistema sanitari públic per fer-lo eficient i sostenible. I també calen, segons el COMG, canvis organitzatius que millorin la capacitat d’autogestió i el pes de la primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona