Salut

Salut s’acosta als metges i articula un pla per millorar l’atenció amb 100 milions

Els facultatius analitzen quina càrrega assistencial representaria per poder signar, previsiblement avui, un acord

Algunes mesures s’activarien dilluns

Després de setmanes de negociacions i tres dies de vaga amb un alt seguiment, el Departament de Salut ha mogut peça per posar fi a les protestes dels metges. Reiterant que garantir una atenció primària digna i de qualitat també és una de les seves prioritats, ahir va presentar un pla que injectarà prop de 100 milions a l’Institut Català de la Salut per revertir les retallades a curt termini. El sindicat Metges de Catalunya, que va recollir un nou èxit de mobilització, valora ara un informe oficial sobre quina és la càrrega assistencial dels diferents centres i com quedaria en aquest nou marc laboral.

Al contrari que les nits anteriors, les dues parts no es van trobar ahir al vespre en la taula de mediació del Departament de Treball. Per contra, van mantenir una sèrie de “reunions discretes” en què uns i altres coincidien en una aproximació de posicions que podria derivar en un acord en les pròximes hores. En el moment de tancar aquesta edició no s’havia produït, i tot fa pensar que podria arribar avui. MC manté la convocatòria de vaga i els actes reivindicatius, que avui haurien de ser descentralitzats i arreu del territori.

Les mesures que proposa Salut inclouen 36 milions d’euros per disminuir la sobrecàrrega que suporten els professionals mèdics, 14 dels quals serien per contractar 201 professionals i 22 per a les cobertures a les absències dels metges. A banda, es destinarien 48 milions a recuperar les retribucions variables per acompliment d’objectius i 8 més en concepte de reconeixement de la carrera professional i per millorar la retribució dels serveis de guàrdia d’urgències. A banda, hi hauria 4 milions d’euros per facilitar l’autoorganització dels equips d’atenció primària, un aspecte en el qual l’administració va incidir, juntament amb la “desburocratització de la feina a la consulta per augmentar el temps amb el pacient”. De fet, sembla que l’acord es podria bastir al voltant de la garantia de 12 minuts per pacient i amb una assignació de pacients per metge que variaria per assolir aquests mínims en funció del perfil de la població i les seves necessitats assistencials.

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va presentar aquestes mesures en un discurs molt proper a les reivindicacions dels metges. “No és només una qüestió de suma de diners, sinó de posar-los a disposició dels professionals perquè puguin fer la seva feina amb més eficiència. És una qüestió d’organitzar la inversió per apoderar, prestigiar, fer més fàcil i més clínic el treball dels metges i metgesses”, va dir.

Totes aquestes negociacions tenien lloc mentre els metges completaven la tercera jornada de vaga amb una convicció notable. Segons dades del sindicat convocant, un 74% dels facultatius de l’ICS van secundar l’aturada, mentre que Salut va rebaixar la xifra fins a un 39%. Això representa una davallada de tres i cinc punts, respectivament, amb relació al dia anterior.

La concertada, un altre escull

Els avenços en la negociació s’han assolit en el marc de l’ICS, que representa un 80% de l’atenció primària. En canvi, les negociacions sobre les condicions dels metges de la concertada no prosperen. El president de Metges de Catalunya, Jordi Cruz, va remarcar la necessitat de resoldre-ho tot alhora. “No pot ser que hi hagi condicions diferents”, va dir. Això podria allargar les negociacions o fer que aquest sector continués en vaga tot i l’acord de l’ICS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona