Salut

Cirurgia oncològica guiada amb càpsules radioactives

La nova tècnica del Clínic contra tumors no palpables evita un 40% d’extirpacions innecessàries de ganglis

En els últims tres mesos, cirurgians de l’Hospital Clínic de Barcelona han intervingut una dotzena de pacients amb tumors no palpables aplicant una nova tècnica per localitzar amb més precisió la zona afectada i extirpar-la de manera més neta. El nou sistema s’ha aplicat principalment en càncers de mama i consisteix en la implantació mitjançant una agulla del que els especialistes anomenen una “llavor radioactiva” al centre del tumor. Es tracta d’una minúscula càpsula de titani que conté iode 125 i es col·loca el dia abans de la intervenció. Un cop a la sala d’operacions, guiarà els cirurgians cap a la zona afectada, ja que en detectaran l’activitat radioactiva amb una sonda. D’aquesta manera, es pot extirpar la neoplàsia de manera més precisa i menys agressiva, sense lesionar teixit sa.

El doctor Sergi Vidal-Sicart, especialista en medicina nuclear, remarca que la llavor conté una “baixa dosi de radioactivitat” que no té risc ni per al pacient ni per als que la manipulen. Fins ara s’han operat onze pacients amb càncer de mama i un de paratiroides. El Clínic, primer centre català a utilitzar aquesta tècnica, ja té programades sis operacions més en les properes setmanes. De fet, la direcció del Clínic considera que aquesta tècnica pot tenir un gran recorregut en el futur, ja que els 55% dels tumors que es detecten al centre són no palpables. “Com que no podem veure ni tocar el tumor, ens cal algun mètode per marcar-lo. Aquest és molt més precís que els que usem ara i augmentarà la resolució, de manera que traurem menys teixit sa i hi haurà més cirurgies conservadores”, explica la ginecòloga cirurgiana Immaculada Alonso.

Un dels grups de pacients que en sortiran especialment beneficiats és el de les dones amb metàstasi als ganglis de l’aixella. Si responen al tractament de quimioteràpia previ a la intervenció, es podrà extreure únicament el gangli afectat i no tot el conjunt, de manera que es reduiran molt les seqüeles de mobilitat que solen quedar en aquests casos. Segons les estimacions de la doctora Alonso, la implantació del nou sistema evitarà un 40% de limfadenectomies o buidatges axil·lars. A més, també es pot aplicar a altres tipus de tumors com ara nòduls pulmonars i tumors ossis.

Per arribar a aquest estadi, però, caldria agilitzar la burocràcia que requereix la utilització d’aquesta llavor radioactiva. Es tracta d’un material subjecte a un gran control i entre les seves indicacions hi ha altres tractaments però encara no aquest, de manera que complica la via per fer les peticions. Un cop feta la intervenció, es comprova la inclusió de la llavor radioactiva a la part extreta visualitzant-la amb tècniques de rajos X i es retira i emmagatzema al Servei de Medicina Nuclear seguint els protocols establerts fins que la recull una empresa especialitzada.

LA XIFRA

4
mil·límetres
de llarg i 0,5 de diàmetre fa la llavor radioactiva que es col·loca el dia abans de la intervenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona