Salut

El pla per detectar càncer de mama ha atès 400.000 dones

El programa, que ha complert vint anys, ha permès diagnosticar 1.787 tumors a la regió sanitària. La supervivència s’ha incrementat i ara és del 85%

Des del 1991, la participació al pla s’ha incrementat un 166%

Des que es va posar en marxa el programa de detecció precoç de càncer de mama a la regió sanitària de Girona, ara fa vint anys, s’han diagnosticat un total de 1.787 tumors. Des de l’inici del programa del CatSalut –l’any 1999 a Salt com a prova pilot– fins a l’última campanya del pla –corresponent als anys 2016 i 2017– hi han participat 388.797 dones de més de 50 anys de totes les que han estat convidades a fer-ho, un total de 558.453. La participació global ha estat del 69,6%. I la taxa de detecció de càncer en el conjunt de les vuit campanyes que s’han dut a terme ha estat de 4,60 casos per cada 1.000 dones sotmeses a cribratge.

El coordinador de l’oficina tècnica del programa, el doctor Josep Costa, ha destacat el creixement de la participació de les dones al programa. L’augment ha estat del 166%: s’ha passat de 26.639 gironines en la primera campanya (2001/2002) a 70.868 en l’última. “El creixement de la participació ha estat espectacular; crida molt l’atenció sobretot en comparació amb la del pla de detecció precoç del càncer de còlon”, ha manifestat el doctor Costa, que és director mèdic de l’hospital Santa Caterina de Salt. Les dades del balanç dels 20 anys, juntament amb els resultats de l’última campanya del pla, es van presentar ahir en la sisena jornada del programa que es va dur a terme a l’hospital Santa Caterina de Salt i que va reunir 90 especialistes.

Una altra dada que ha remarcat el doctor Costa és l’increment, en aquests vint anys, de la supervivència (cinc anys després del diagnòstic) entre les afectades per càncer de mama. L’any 1999 era d’un 70% i actualment se situa prop del 85%. Una evolució que el doctor Costa atribueix a la detecció precoç d’aquest tipus de càncer, així com als nous fàrmacs i les millores en els tractaments. El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats en els primers estadis i pot disminuir la mortalitat entre un 25% i un 35%. I és que, segons recorden els especialistes, com més aviat es detecta el càncer de mama, més ampli és el ventall d’opcions terapèutiques.

La participació de les dones en el programa augmenta amb l’edat, especialment a partir dels 60 anys. D’acord amb les dades de la darrera campanya del programa, mentre que la participació de les dones d’entre 50 i 54 anys va ser del 61,38%, la del grup de dones d’entre 65 i 69 anys va pujar fins al 77,60%. “A les dones més joves els costa més de participar en el programa perquè no són prou conscients del risc”, va raonar el doctor Costa. I també hi ha diferències de participació entre comarques: va des del 62,75% al 83,85%. En aquest sentit, segons dades de l’última campanya, les comarques on s’ha registrat una major participació van ser el Baix Empordà i el Ripollès, mentre que al Gironès i al Pla de l’Estany la resposta va ser menor. La cobertura del programa s’ha situat sempre per sobre del 80%.

LES XIFRES

558.453
dones
de la demarcació han estat convidades a participar en el programa. Prop d’un 70% hi han pres part.
4,60
casos
per cada 1.000 dones participants és la taxa de detecció de càncer de mama en el conjunt de campanyes del pla.
27,81
per cent
de tots els tumors que afecten les dones a les comarques gironines són càncers de mama.

Notable disminució de les proves complementàries

Una altra dada que el doctor Costa ha subratllat és que entre la primera campanya i l’última el percentatge de proves complementàries ha disminuït considerablement. Ha passat del 16,25% al 6,99%. Un fet que el doctor Costa valora molt positivament ja que posa de manifest la millora de la qualitat del cribratge, tant en termes de la qualitat de la mamografia digital d’alta resolució, gràcies a l’avenç de les noves tecnologies, com de l’especialització i expertesa en patologia mamària dels professionals sanitaris de les diferents disciplines que intervenen en el procés de detecció i diagnòstic (radiologia, ginecologia, oncologia i cirurgia). “Com més s’encerta en la prova de la mamografia, menys proves complementàries s’han de demanar. La disminució del nombre de proves complementàries és deguda a l’expertesa adquirida pels professionals”, ha raonat. En l’última campanya del programa es va convidar a participar-hi 100.185 dones. D’aquestes, 68.077 havien participat en campanyes anteriors i a 32.108 se’ls va proposar per primer cop. I un 70,74% (70.868) van acceptar de participar-hi. A un 6,99% de les participants (4.951 dones) se’ls va demanar una prova complementària. A un 7,77% (5.590 dones) se’ls van fer exploracions no invasives, com ara una ecografia o una altra mamografia; a un 1,50% (1.065), proves invasives, com ara puncions amb agulla fina (0,24%), corebiòpsies (1,20%) o biòpsies quirúrgiques (0,07%). Un 0,5% de les dones (418) van ser citades per fer-se controls avançats (una altra mamografia abans dels dos anys).

Una eina per diagnosticar un 36% dels nous casos

N.A

El programa de detecció precoç consisteix a fer una mamografia cada dos anys a dones d’entre 50 i 69 anys. En l’última campanya del programa (2016 i 2017) es van diagnosticar 308 càncers. Tenint en compte que l’any 2016 es van registrar 426 tumors d’aquest tipus i que la projecció del Registre Gironí del Càncer per al 2017 és de 430 casos nous, el doctor Costa va remarcar que un 35,98% dels nous casos de càncer de mama es detecten gràcies a aquest programa.

El càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent entre les dones. A la regió sanitària de Girona, el càncer de mama representa el 27,81% de tots els tumors que afecten les dones. El risc de patir-lo augmenta amb l’edat. La projecció de mortalitat per a l’any 2017 a les comarques gironines és de 82 casos i representa una taxa bruta de 22,48 casos per 100.000. De totes les dones que es van morir per càncer a Girona el 2017, el 14,16% va ser per càncer de mama. Aquest programa de detecció és coordinat per l’Institut d’Assistència Sanitària a través de l’oficina tècnica situada al l’hospital de Salt. L’oficina proposa a les dones diana fer-se una mamografia a través d’una carta que s’envia al seu domicili. Un cop s’ha entrat al programa, cada dos anys es rep una nova citació per fer-se una mamografia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós