Salut

ISRAEL CAÑADAS

DOCTOR EN BIOMEDICINA I INVESTIGADOR DEL DANA-FARBER CANCER INSTITUTE DE BOSTON

“La immunoteràpia és l’esperança de futur en la lluita contra el càncer”

Als seus 34 anys, aquest investigador del Prat de Llobregat resident a Boston ha rebut una beca de la Lung Cancer Research Foundation pel seu treball sobre immunoteràpia

Vostè es va formar en biomedicina i va començar les seves investigacions a Barcelona. Què el va portar als Estats Units?
Bàsicament l’existència de grans centres d’investigació sobre el càncer de pulmó, la meva especialitat, i també el finançament que rep la investigació científica. Aquests dos factors m’hi van portar després d’estudiar biologia a la Universitat de Barcelona, de fer el màster en biomedicina a la Pompeu Fabra i el doctorat a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques. En un laboratori d’oncologia d’aquest centre vaig començar a fer la recerca en càncer de pulmó i un any més tard, el 2015, vaig aconseguir una plaça de postdoctorat al Dana-Farber Cancer Institute de Boston, un centre de molt renom de la Universitat de Harvard.
Com valora aquests tres anys de treball al Dana-Farber?
És una experiència molt bona. Aquí hi ha molts recursos, és un lloc de primera divisió on pots treballar amb moltíssima gent de diferents països. A més a la ciutat de Boston hi ha moltes possibilitats de col·laboració perquè, a part de Harvard, hi ha el Massachusetts Institute of Technology (MIT) i bon nombre de centres d’investigació. Hi ha moltíssimes farmacèutiques, gran quantitat de petites empreses de biotecnologia i existeix una col·laboració molt gran entre els hospitals i la indústria. La zona de Boston és com una mena de Silicon Valley de la biomedicina i la universitat rep molta inversió privada. Poder estar aquí m’ha permès créixer com a investigador. I també és una bona experiència familiar. La meva dona em va animar a venir a Boston. Ella era professora d’anglès en un centre de secundària de Barcelona i ara treballa de professora d’espanyol en una escola privada aquí.
La immunoteràpia –que és un tractament per estimular les defenses naturals del cos per combatre el càncer– va ser escollida el 2013 per la revista ‘Science’ com l’avenç científic més important de l’any.
És l’esperança de futur per a la lluita contra el càncer i també una realitat. Pacients de melanoma, per exemple, s’han curat exclusivament amb immunoteràpia. Ara s’està provant en combinació amb quimioteràpia i amb altres tractaments. Una de les coses que estem estudiant és el perquè alguns pacients responen bé a la immunoteràpia i d’altres, no. Quan coneguem bé aquests mecanismes podrem dissenyar nous fàrmacs per poder fer front a aquesta resistència. És una de les línies d’investigació a molts laboratoris i hospitals perquè tothom ha vist que aquest és un bon camí. Ara estem a l’inici i s’ha de treballar molt per conèixer els mecanismes i per trobar noves combinacions de fàrmacs que funcionin millor.
El càncer de pulmó té mecanismes per bloquejar el sistema immunològic...
Normalment el nostre sistema immune està dissenyat per atacar tot tipus de càncer. Això és el que se suposa que hauria de fer. El càncer fa que les cèl·lules es comencin a dividir sense control i això és una cosa estranya que fa intervenir el sistema immunològic per aturar-ho. El problema és que el càncer troba mecanismes per bloquejar aquesta resposta. I aleshores és quan comença a créixer i pot fer metàstasis.
Com actua la immunoteràpia?
El que fa és bloquejar la manera que té el càncer d’amagar-se del sistema immune. Són uns fàrmacs que fan que el sistema immune trobi una altra vegada el càncer, el reconegui com una cosa estranya i l’ataqui.
En què consisteix el seu treball d’investigació?
Estem estudiant la biologia d’un subtipus concret de càncer de pulmó, el de cèl·lula petita, i hem trobat un mecanisme biològic que podria explicar com determinades cèl·lules cancerígenes alteren el sistema immune. Ja ho hem publicat en la revista Nature Medicine perquè és un mecanisme molt nou que podria tenir implicació en el disseny de noves immunoteràpies. A més, unes anàlisis computacionals que hem fet al MIT indiquen que aquest mecanisme existeix en altres tipus de càncer i per tant els resultats de la investigació serien aplicables més enllà del càncer de pulmó.
Què comporta la beca que ha rebut de la Lung Cancer Research Foundation?
Són 150.000 euros per dos anys de treball i em permet continuar les investigacions i avançar cap al meu objectiu de tenir un laboratori propi en alguna institució nord-americana.
El càncer de pulmó és el que comporta més risc de mortalitat?
Difícilment es cura i és el que provoca més morts al món. Sovint quan es detecta ja és massa tard. La bona notícia és que la immunoteràpia, combinada o no amb la quimioteràpia, pot ser, de cara al futur, la manera de curar els pacients amb aquest tipus de càncer. De fet ja hi ha casos de curació, i, el que és més important, fins i tot amb persones amb metàstasi.
Cal viatjar als Estats Units per rebre aquests tractaments?
A Catalunya hi ha molts bons hospitals. Al Vall d’Hebron, a l’Institut Català d’Oncologia, a Bellvitge o a l’hospital del Mar ja es poden rebre els mateixos tractaments d’immunoteràpia que als Estats Units. L’única diferència és que potser als hospitals nord-americans hi ha més assajos clínics. En tot cas els pacients catalans poden estar ben tranquils.
Es planteja tornar a Catalunya?
La meva idea no és viure als Estats Units per sempre. M’agradaria tornar però un dels problemes que veig per fer-ho és la manca de finançament i d’estabilitat per iniciar projectes, sobretot per als investigadors joves. El govern hauria de destinar més diners a la investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt