Salut

Dentistes contra el càncer bucal

El càncer oral ve provocat especialment per la combinació de tabac i alcohol i pot ser detectat pels odontòlegs

El càncer bucal s’associa al consum d’alcohol i tabac principalment dels homes a partir dels 50 anys
El COEC va iniciar al juny una campanya per promoure la detecció precoç d’aquest càncer que implica els dentistes

No es coneixen les causes del càncer oral, que es manifesta, en un principi, amb l’aparició d’una placa blanquinosa similar a una llaga que s’acaba enfosquint i pot provocar dolor a mesura que creix. Se sol detectar a la llengua o els llavis, però pot aparèixer també al paladar, les genives, les amígdales i les galtes. Sí que s’han detectat, en canvi, factors que l’afavoreixen, i se’n destaquen dos: l’alcohol i el tabac.

Segons assenyala la Generalitat, el càncer bucal és quatre vegades més predominant entre els fumadors que entre els que no han fumat mai, i s’associa al consum d’alcohol i tabac principalment dels homes a partir dels 50 anys. Les persones fumadores que a més beuen més de 45 grams d’alcohol al dia tenen entre sis i quinze vegades més probabilitats de tenir càncer de cap i coll que les abstèmies. El càncer de boca representa entre el 3% i el 5% de tots els càncers diagnosticats a Catalunya, i un de cada quatre és mortal sobretot perquè es diagnostica en un estadi molt avançat.

El Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) va iniciar el mes de juny una campanya per promoure la detecció precoç d’aquest tipus de càncer que implica els dentistes. Segons la Sociedad Española de Cirugía Bucal, el 90% del càncer de boca i orofaringe –la regió que neix a la part posterior de la boca– és fàcilment detectable en una visita al dentista. El possible tumor haurà de ser confirmat per una biòpsia.

El doctor Ventura Menardia, responsable de la comissió social de la COEC, destaca el paper preventiu que comporta la visita periòdica al dentista i posa l’accent en la necessitat d’evitar el consum de tabac i alcohol. Alerta també d’un factor en què últimament s’està percebent un canvi: el virus del papil·loma humà, “que té un efecte molt important en el càncer de boca” en relació amb el sexe oral. Per prevenir-lo, “la vacunació és importantíssima, ja que les soques del càncer uterí tenen a veure amb les soques més agressives del càncer oral”, explica Menardia, que planteja la conveniència de vacunar també els nois. Es comença a estudiar si l’alteració a la microbiota de la boca –el conjunt de microorganismes– podria incidir en el desenvolupament del càncer i el paper de l’alimentació en la prevenció. “És un camp en què s’està dedicant molt d’esforç, és un dels camps que en el futur aportarà més informació”, afirma Menardia.

Atenció social

Rosa M. Bravo

El COEC ha impulsat, en col·laboració amb altres agents, un projecte pioner d’atenció bucodental a pacients oncològics en risc d’exclusió social a la Clínica Odontològica Solidària del col·legi. S’atén pacients que s’han de sotmetre a tractaments amb radioteràpia, en casos de càncer de cap i coll –que inclou el bucal–, i que no tenen recursos per fer front als tractaments odontològics necessaris abans de la radioteràpia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona