Salut

Nou tractament cel·lular contra l’esclerosi múltiple

L’Idibaps aïlla i madura glòbuls blancs i els transfon de nou per tal que suprimeixin la inflamació pròpia de la malaltia

L’assaig obre la possibilitat de tractar la neuromielitis òptica i altres mals

Investigadors de l’Idibaps i l’hospital Clínic han liderat un estudi que demostra les possibilitats d’una nova teràpia cel·lular per tractar l’esclerosi múltiple (EM) i la neuromielitis òptica (NMO). El tractament es basa a aïllar i madurar al laboratori un tipus de glòbuls blancs de la sang per fer que suprimeixin la inflamació pròpia de la malaltia, en comptes de promoure-la.

Com que les cèl·lules utilitzades (dendrítiques tolerogènes, concretament) són del propi pacient, no hi ha rebuig i poden fer la seva funció després de ser injectades de nou al cos. Els investigadors no només han demostrat que la teràpia cel·lular és segura i no presenta efectes adversos en el tractament, sinó que també activa una part del sistema immunitari per eliminar la inflamació i aturar el dany que aquestes malalties causen al cervell. Com que l’estudi, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ha obtingut resultats positius en seguretat i eficàcia, els científics catalans volen dur els assajos a la fase 2, per determinar l’eficàcia clínica en el control de l’EM per evitar l’augment de la discapacitat.

L’assaig, impulsat per la Fundació Grup d’Afectats d’Esclerosi Múltiple (GAEM) i La Caixa, ha estat coordinat per Pablo Villoslada, cap del grup d’esclerosi múltiple patogènesi i noves teràpies a l’Idibaps, i per Daniel Benítez, especialista en immunoteràpia del servei d’immunologia del Clínic.

L’esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós crònica i inflamatòria que destrueix la substància protectora de les fibres nervioses, la mielina. Es tracta de la segona causa de discapacitat neurològica en adults joves (20-40 anys), i afecta més les dones que els homes. Els brots de la malaltia provoquen episodis transitoris de pèrdua de força, sensibilitat o visió, però amb el temps l’EM es converteix en una malaltia degenerativa, amb un augment progressiu de les seqüeles. “En l’actualitat, no existeixen teràpies per curar de forma definitiva aquesta malaltia, i els tractaments existents, que tenen nombrosos efectes secundaris, només són eficaços parcialment, i més en les fases inicials”, assenyala Villoslada.

En el cas de la neuromielitis òptica, és una malaltia rara del sistema nerviós i també té origen inflamatori. Té una incidència menor però és més greu, perquè pot causar ceguesa o provocar paraplegia.

Els investigadors assenyalen que l’aplicació d’aquest tipus de teràpia no només suposa un gran pas endavant en l’àmbit d’aquestes dues malalties neurològiques, sinó que s’espera que pugui aplicar-se en altres malalties autoimmunes i reumatològiques, com ara les encefalitis autoimmunes, l’artritis reumatoide i la psoriasi.

LA XIFRA

12
pacients
han participat en l’estudi que es va iniciar el 2015. Vuit tenien esclerosi múltiple i quatre, NMO.

LA FRASE

Hem comprovat l’efecte de la teràpia en el sistema immunitari i volem continuar amb els assajos clínics
Pablo Villoslada
cap del grup d’esclerosi múltiple i noves teràpies a l’Idibaps


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA