Salut

Més eines per detectar els abusos i maltractaments

La primària guanya pes en la prevenció i descoberta dels casos que afecten nens

Es crearan equips especialitzats de diagnòstic i tractament

També es vigilarà el maltractament prenatal

El nou protocol d’actuació contra els maltractaments en la infància i l’adolescència incorporarà els professionals dels centres d’atenció primària i els dotarà de més recursos per a la prevenció i detecció de nous casos. L’ampliació de l’actuació més enllà dels hospitals respon a la necessitat d’ampliar la barrera de contenció en la detecció d’aquesta problemàtica, vista la ineficàcia del model actual.

Una de les mesures més destacades serà la creació d’equips experts en abusos sexuals i maltractament greu a la infància, que s’aniran constituint de manera progressiva i disseminada pel territori. Aquests grups especialitzats seran els encarregats de fer el diagnòstic sanitari de la víctima i el tractament inicial. A banda, també assessoraran els professionals de l’atenció primària i dels hospitals, i s’integraran en les unitats d’atenció integrada que desplegarà la direcció general d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència.

Abans que es constitueixin, però, els metges i infermeres de primària ja assumiran un paper més actiu en la prevenció i detecció de maltractaments. La consellera de Salut, Alba Vergés, va garantir ahir en la presentació del nou protocol que donarà eines a l’atenció primària perquè pugui complir amb les noves funcions. Es preveu formació als professionals per sensibilitzar-los i dotar-los de recursos per diferenciar què és un maltractament i què no, així com per reduir el marge d’interpretació subjectiva i afavorir la detecció i notificació de casos.

Un detall rellevant és que s’ha creat un nou apartat en la història clínica informatitzada d’atenció primària –l’eCAP– perquè els professionals puguin introduir les dades d’infants atesos amb indicadors de risc de maltractament. Aquesta informació es connectarà amb el registre unificat de maltractaments infantils (RUMI), que des del 2009 recull la informació dels casos atesos als serveis de pediatria, ginecologia i obstetrícia dels hospitals catalans.

L’any passat el RUMI va registrar 490 casos de maltractaments, però la sotsdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, preveu que quan hi puguin accedir els serveis d’atenció primària, tan bon punt hagin fet la formació prèvia, aquesta xifra augmentarà.

Vergés considera que el nou sistema potencia la coordinació amb Afers Socials, Justícia i Interior i previndrà la “victimització secundària dels nens i adolescents”, evitant repetir les diligències que es practiquin i actuant amb una mínima intervenció.

Evitar sacsejades

Per primer cop, el protocol també dedica un apartat específic al maltractament prenatal per als casos en els quals no s’ofereix al fetus totes les atencions necessàries, si la gestant s’alimenta de manera deficient, consumeix drogues o alcohol, està en una situació de vulnerabilitat o rep maltractaments. A més, davant la provada fragilitat dels nadons, el nou model promou actuacions per detectar i prevenir el maltractament, com ara la recomanació als professionals sanitaris d’estar alerta sobre els signes de fatiga dels pares i fer un consell preventiu alertant del perill de les sacsejades als nadons.

LES FRASES

Es recomana buscar símptomes de fatiga en els pares i alertar del perill que implica el sacseig del nadó
Alba Vergés
Consellera de Justícia
Evitarem la repetició de diligències entre conselleries per no ‘revictimitzar’ els menors
Chakir el Homrani
conseller d’afers socials

Accelerat per un precedent funest

El protocol presentat ahir actualitza el que estava vigent actualment. S’havia activar el 2008, però darrerament s’ha fet evident que era ineficaç. El cas del nadó de dos mesos de Pineda de Mar (Maresme), que va morir al gener a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona pels cops que li havia clavat el seu pare va deixar en evidència les mancances del sistema i va forçar l’administració a accelerar la redacció final del nou model, que s’estava gestant des de feia mesos. El nadó, que va morir després d’estar 17 dies ingressat a l’UCI, havia requerit prèviament les cures de diversos serveis d’atenció primària i hospitals del Maresme. No va aixecar sospites en els professionals sanitaris fins a una visita a l’hospital de Calella, on es va donar l’alerta als serveis socials de Pineda de Mar. Incomprensiblement, no es va activar el protocol de maltractament i el pare va reincidir, amb conseqüències fatals per al nadó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona