Salut

Primer nen tractat amb CAR-T per la sanitat pública

Un infant alacantí supera una leucèmia limfoblàstica aguda al Sant Joan de Déu gràcies a una teràpia que modifica genèticament cèl·lules de la pròpia sang

Havia tingut dues recaigudes

L’hospital Sant Joan de Déu ha tractat amb èxit el primer pacient pediàtric que ha rebut la innovadora teràpia CAR-T 19 sota la cobertura de la sanitat pública. Es tracta d’un nen alacantí de sis anys que va ser derivat pel sistema nacional de salut espanyol a l’àrea d’oncologia del centre barceloní perquè fos tractat d’una leucèmia limfoblàstica aguda de tipus B. La hi van diagnosticar quan encara no havia fet els dos anys i, tot i haver rebut quimioteràpia i un trasplantament de moll de l’os, havia tingut dues recaigudes i no responia als tractaments convencionals. Amb el CAR-T 19, una teràpia personalitzada molt innovadora que consisteix a reprogramar cèl·lules del pacient perquè el propi sistema immunitari ataqui la leucèmia, la malaltia ha remès i l’Álvaro ha començat a fer vida normal.

El director mèdic de l’hospital Sant Joan de Déu, Miquel Pons, assegura que la teràpia CAR-T obre la porta a un canvi de paradigma en el tractament del càncer infantil. El procés comença amb l’extracció de sang del pacient mitjançant afèresi, una tècnica que permet separar els components de la sang per obtenir limfòcits T. Aquestes cèl·lules del sistema immunitari es modifiquen al laboratori mitjançant tècniques d’enginyeria genètica per aconseguir que en la seva superfície expressin el receptor CAR-T, que és capaç de reconèixer l’antigen tumoral CD19 i, per tant, farà que el sistema immunitari del pacient reconegui, ataqui i destrueixi les cèl·lules canceroses de manera dirigida. Una vegada modificats genèticament, un procés que pot durar de dues a quatre setmanes, els limfòcits són transferits de nou al pacient, que pot fer vida normal als tres mesos.

L’hospital Sant Joan de Déu és un dels tres únics centres pediàtrics acreditats a l’Estat per oferir el tractament CAR-T, juntament amb l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona i l’hospital Niño Jesús de Madrid. L’equip liderat pel doctor Pons acumula experiència amb aquesta teràpia des del 2016, quan va participar en l’assaig clínic que la multinacional Novartis va fer a escala mundial amb el CAR-T 19 per a malalts pediàtrics.

Dels setze malalts participants, un 80% dels casos van respondre de manera positiva i un 62% d’ells continuen sense rastre de la malaltia dos anys després. Hi ha, però, un 30% de casos en què es produeixen complicacions per toxicitat en alguns òrgans i també de tipus neurològic, que suposen una estada dels pacients a la unitat de cures intensives.

Atès el gran potencial d’aquesta nova teràpia, el centre pediàtric ha impulsat diferents estudis per aprofundir en aquesta línia. Juntament amb l’hospital Clínic de Barcelona ha creat una plataforma per provar el CAR-T Ari amb pacients que tenen altres tipus de càncer. A més, té dos assajos en marxa: un per aconseguir un CAR-T universal, amb cèl·lules ja preparades que no siguin del propi pacient, i un altre de primera línia d’atac al càncer.

LA XIFRA

320.000
euros
és el preu del tractament a què s’ha sotmès el nen, que ha estat finançat per la sanitat pública.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES