Salut

Pla per frenar l’obesitat infantil i reduir-ne la bretxa social

Al barri de la Mina, on es posarà a prova el programa, el 24% dels infants tenen aquesta malaltia

Incidirà en les famílies desafavorides i hi participaran els CAP i les escoles

Un 35% dels nens catalans entre 6 i 12 tenen excés de pes i un 10%, obesitat. És una xacra que va pel camí de convertir-se en una de les malalties més esteses en el primer món, i la Generalitat de Catalunya desplegarà un pla per frenar-la, tenint en consideració el seu clar component de desigualtat social.

Les estadístiques indiquen que l’obesitat afecta especialment els col·lectius més vulnerables i les famílies amb menys recursos. En barris com el de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, l’afectació entre els infants arriba al 24%, mentre que en zones amb rendes altes, com ara Sarrià-Sant Gervasi, no passa del 2,6%.

És per això que la conselleria de Salut ha escollit justament el barri adrianenc per començar a fer-hi una prova pilot d’aquest nou pla, que preveu una “actuació esglaonada” a partir de la tardor. La consellera Alba Vergés va explicar que es tracta d’un programa que preveu un “abordatge comunitari en àmbits com l’alimentació, l’activitat física, el sedentarisme i les hores de son”.

Inicialment, d’acord amb el nou pla, els casos hauran de ser detectats pels centres d’atenció primària (CAP), però l’objectiu és involucrar-hi també famílies, escoles i entitats perquè totes siguin partícips d’un “canvi de model”. “La seva participació és absolutament rellevant”, insisteix Vergés.

Per tant, bona part de la feina se centrarà a identificar quins són els missatges clau per abordar els casos de famílies amb “dificultats especials” i per això “s’aprofitaran tots els recursos de barris i pobles”, sense necessitat de “crear noves estructures”.

De fet, el pla se centra en una actuació universal de seguiment i consell i únicament disposa d’una inversió inicial de 30.000 euros. Permetrà oferir formació en prevenció i atenció als equips de pediatria tant dels CAP com d’escoles i equipaments comunitaris. El programa, que també es posarà a prova a Osona perquè ja hi ha iniciatives prèvies en aquest sentit, incidirà especialment en els equips d’infermeria i disposarà d’especialistes en dieta i nutrició.

LA XIFRA

35,6
per cent
dels infants entre 6 i 12 anys tenen excés de pes, segons l’enquesta de salut de Catalunya.

LA FRASE

El pla requereix la implicació decisiva de les famílies i tots els recursos comunitaris a l’abast
Alba Vergés
Consellera de Salut

Una generació amb pitjor salut que els pares

Aquest és el perillós escenari en què es pot arribar a caure si no es posa fre a l’augment del sobrepès i l’obesitat: que arribi un punt en què la generació dels fills tingui, malgrat els avenços del sistema sanitari, una salut global pitjor que la dels seus pares. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, va alertar ahir en la presentació del nou pla del govern que, “si no es juguen bé les cartes”, aquest panorama ja es pot presentar en l’actual generació. Guix recorda que “el problema del sobrepès comença en edats molt primerenques” i ve condicionat per factors ambientals. A més, està demostrat que, de l’obesitat infantil, en deriven complicacions relativament freqüents com ara problemes de diabetis i hipertensió, però també asma i tumors. El pla farà especial incidència també a combatre el sedentarisme. Segons les dades de Salut, només el 35% de la població de 3 a 14 anys té un estil d’oci actiu, és a dir, fa almenys una hora d’esport al dia, mentre que entre el 27% i el 33% dels nens i nenes consumeixen productes hipercalòrics tres vegades a la setmana. És per això que també es busca la complicitat dels ajuntaments per garantir que tots els nens i nenes puguin gaudir d’espais per fer esport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós