Salut

Primer estudi de gran abast sobre demències

Investigadors gironins el publiquen en una revista científica de referència

Els investigadors del Registre de Demències de Girona (ReDeGi) han publicat a la revista científica de referència en el camp de les demències, Alzheimer’s & Dementia: Journal of the Alzheimer’s Association, els resultats del primer estudi sobre l’epidemiologia de les demències de baixa freqüència a partir de les dades dels darrers deu anys de registre continuat i més de 7.500 pacients registrats a la regió sanitària de Girona.

Segons les dades de l’estudi publicat, si anualment per cada 100.000 persones de 65 i més anys es produeixen aproximadament 1.100 casos de demència deguts a la malaltia d’Alzheimer, hi ha 111 casos de demència que són causats per aquestes altres malalties menys freqüents. Entre aquests casos, els produïts per altres malaltia neurodegeneratives associades a l’edat són els més comuns, mentre que els casos de demència causats per malalties infeccioses o a tumors no representen més de 16 casos per cada 100.000 persones de 65 i més anys anualment.

Diferència home-dona

L’estudi també posa de manifest que hi ha diferències entre homes i dones amb relació a la freqüència amb que pateixen aquests tipus menys habituals de demència. Així, s’observa que les demències causades pel consum abusiu i crònic d’alcohol són més freqüents en homes –3,7 casos a l’any contra 1,7 casos a l’any per cada 100,000 persones de 65 i més anys– i que les demències relacionades amb trastorns mentals crònics són més freqüents en dones –3,8 casos a l’any contra els 0,8 casos a l’any per cada 100,000 persones de 65 i més anys.

El ReDeGi és un dispositiu de vigilància epidemiològica del Servei Català de la Salut gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) que registra des de l’any 2007 informació clínica sobre els nous casos de demència diagnosticats als dispositius d’atenció especialitzada de la regió sanitària de Girona. Al ReDeGi hi col·laboren més de 30 professionals especialistes en neurologia, geriatria, psiquiatria i medicina interna que duen a terme la seva activitat assistencial en els diferents vuit hospitals de la regió sanitària de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia