Salut

A punt per aixecar l’edifici de la nova Clínica Girona

És previst que d’aquí a quinze dies acabin les tasques per formigonar bona part dels fonaments

Una tècnica antiterratrèmol protegirà l’edifici de les vibracions dels trens que hi passen al costat

Recta final en les obres de fonamentació de la nova Clínica Girona, que s’hi està construint al carrer Barcelona. Els operaris estan enllestint les tasques per formigonar la base que haurà de sostenir tot l’edifici de 36.000 metres quadrats, amb tres plantes subterrànies i set per sobre del nivell del sòl a la banda de la carretera, i cinc plantes pel costat de la via del tren. Des de fora les planxes metàl·liques que separen el carrer Barcelona de l’obra aparentment sembla que no s’hi està treballant. Però un cop dins es pot comprovar la magnitud de l’operació. Ara mateix, els operaris estan treballant a desenes de metres de profunditat per instal·lar la segona capa de formigó que separa l’edifici del subsol. El gran forat que és ara l’edifici és un calaix de grans dimensions que ocupa la segona i tercera planta baixa i que acabarà de ser impermeable a l’aigua de la capa freàtica. De fet, vuit mànegues de grans dimensions i unes bombes perimetrals succionen l’aigua i l’expulsen al riu Güell. Abans, però, passa per un rigorós control analític i dos decantadors de sòlids. Per una banda se separa l’aigua que prové del subsol, i per l’altra l’aigua residual de l’obra i de la mateixa pluja. Per seguretat, les bombes d’aigua continuaran funcionant fins que no s’aixequi la quarta planta. Si ara mateix es desconnectessin, el calaix, que té uns murs dobles, s’inundaria d’aigua com si fos una piscina.

És previst que abans que s’acabi de posar tot el formigó a la base, a la cara sud de l’edificació ja es comenci a aixecar l’estructura de la nova Clínica Girona. Segons els tècnics responsables de l’obra, això pot tenir lloc en quinze dies, o com a molt tard, a finals de setembre. Ho faran amb l’ajuda d’una tercera grua de grans dimensions que està apunt d’instal·lar-se. De fet, ahir els operaris ja estaven ultimant la base de la grua on d’aquí a pocs dies s’aixecarà.

Model pioner a Girona

Una de les peculiaritats que tindrà l’edifici és que a partir de la planta baixa tota l’estructura estarà sobre centenars de molles per esmorteir qualsevol vibració que es produeixi. Si bé aquest tipus d’instal·lacions es fa en edificis situats en zones on habitualment s’hi registren terratrèmols, en el cas de la Clínica Girona s’hi posen perquè just al costat hi passa la via del tren.

Carles Espígol, conseller delegat i gerent de Clínica Girona, afirma que l’edifici és tan gran que es poden solapar treballs de construcció per anar avançant feina. “Tots els treballs que es puguin fer paral·lelament a altres tasques, es farà”, sosté Espígol, que avança que en tot cas no s’obriran els serveis fins que no s’acabi totalment l’obra. “En l’últim semestre farem les compres dels equipaments”, afirma, tot i que assegura que per comoditat i per les grans dimensions d’alguns aparells, caldrà instal·lar-los abans que s’acabi l’obra. Amb tot, Espígol compta que d’aquí a dos estius, el 2021, entri en funcionament la nova clínica.

Satisfacció per les obres

Per ara, el conseller delegat es mostra “molt satisfet” de com estan anant els treballs, que són obra de la UTE liderada per Construccions Rubau, juntament amb Ortiz i Agefred. Espígol destaca sobretot que l’obra “és respectuosa amb l’entorn urbà, els veïns, i amb el medi ambient”. A tall d’exemple, el gerent explica que, tot i el moviment continuu de camions des de fa mesos, la calçada del carrer Barcelona és neta i no hi ha les típiques roderes de fang i terra que deixen a la calçada. Això és perquè es va habilitar a la sortida dels camions, dins del perímetre de l’obra, una mena de piscina per la qual han de passar obligatòriament tots aquests vehicles de gran tonatge abans d’incorporar-se al carrer de la ciutat, i d’aquesta manera minimitzar la sortida dels fangs de l’obra a la via pública.

LA FRASE

S’hi està fent una obra molt respectuosa amb l’entorn urbà, els veïns i també amb el medi ambient
Carles Espígol
conseller delegat i gerent de Clínica Girona

La venda de l’actual edifici, pendent del nou

El gerent de la Clínica Girona, Carles Espígol, insisteix que l’operació de venda de l’actual edifici està supeditada al calendari d’obres de les noves instal·lacions. Tot i que tenen compradors interessats, estan esperant que les obres al nou edifici estiguin més avançades per decantar-se per una o altra oferta, diu Espígol, que reconeix que la nova clínica no depèn financerament de la venda de l’antic edifici. Per ara, l’entramat d’edificis, que ocupen una superfície aproximada de 12.000 m², ha rebut quatre ofertes de compra. Multinacionals del sector comercial, immobiliàries i fons d’inversió han preguntat per aquest espai, molt llaminer en ple centre comercial urbà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona