Salut

L’hospital d’Olot elimina 30 tones de cotó d’un sol ús amb una microfibra

És un teixit barrera de polièster i filament de carboni que redueix el risc de contraure infeccions a la sala d’operacions

És l’únic centre gironí que l’utilitza

L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa estalvia generar 30.000 quilos a l’any de residus de cotó hospitalari d’un sol ús a les sales d’operacions gràcies a l’ús de material confeccionat amb un teixit barrera. La cap de bugaderia del centre, Fanny Plana, ha explicat que es tracta d’una microfibra composta en el 99% de polièster i l’1% de filament de carboni per evitar l’electricitat estàtica. A més, es controla rigorosament amb una pantalla de llum i amb un control lector amb codi de barres.

Segons la responsable de la bugaderia de l’hospital, la microfibra és un teixit que actua com a barrera entre el pacient, l’entorn i el professional, és a dir, que és impermeable, transpirable i no inflamable. “Es tracta d’un teixit cent per cent barrera, ignífug, absorbent en les intervencions en moll, lliscant en les intervencions en sec, compleix la normativa europea i no genera residus hospitalaris”, explica la responsable de la bugaderia del centre hospitalari de la capital garrotxina.

Fa alguns anys, tota la roba quirúrgica que s’utilitzava era de cotó, un material que, segons diversos estudis, no té les propietats necessàries de protecció al pacient que s’intervé. La resistència a la penetració de bacteris en humit i en sec, l’alliberament de partícules, la resistència a la tracció i la resistència al trencament no eren les més adequades amb els teixits de cotó.

Actualment, tot el material que té contacte directe amb el pacient dins l’àrea estèril de la sala d’operacions és de microfibra i es treballa perquè fins i tot el pijama dels professionals també ho sigui.

Tots els serveis quirúrgics del centre utilitzen aquest tipus de teixit, amb l’excepció d’urologia i oftalmologia.

La particularitat d’aquestes intervencions fa que aquestes cirurgies es realitzin amb material d’un sol ús. L’ús de la microfibra en comptes del cotó redueix el risc de contraure infeccions nosocomials durant les cirurgies a la sala d’operacions, és a dir, totes aquelles patologies a què estan exposats els pacients durant les intervencions.

Aquests canvis, doncs, comporten beneficis per al pacient –més protecció i seguretat en infeccions postoperatòries–, per al personal sanitari –millor protecció i seguretat en infeccions a la sala d’operacions– i per al centre hospitalari, perquè és una garantia de qualitat i, a més, contribueix a la protecció del medi ambient.

LES XIFRES

60.000
quilos
de roba de teixit barrera, de microfibra, es renten cada any a la bugaderia del centre hospitalari olotí.
30.000
quilos
de residus de cotó d’un sol ús utilitzats a les sales d’operacions s’estalvien a l’hospital d’Olot.

Normativa europea per a més seguretat dels pacients

L’opció de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa per utilitzar els teixits de microfibra respon a una normativa europea del 2006 que té per objectiu incrementar la seguretat dels pacients, centrant-se en els teixits que intervenen durant un procés quirúrgic. El centre hospitalari olotí va triar aquesta opció en comptes del material d’un sol ús i això ha permès de disminuir considerablement els residus hospitalaris, un impacte important per al medi ambient i la reducció de la contaminació. L’hospital d’Olot va ser el primer a l’Estat espanyol amb bugaderia pròpia que va utilitzar aquest tipus de teixit i actualment és l’únic a les comarques gironines. La bugaderia de l’hospital olotí dona servei també a tres centres geriàtrics de la ciutat, amb la roba blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona

Cap a la “taxa justa” de residus, a Girona

Girona

Fundesplai augmenta el nombre de participants a les seves activitats

Barcelona

Més expedicions i millores d’horaris del bus cap a Barcelona

CASTELLBISBAL
societat

El polígon petroquímic de Tarragona comptarà amb 575 sensors de risc químic

tarragona
barcelona

Colau i Asens s’embarcaran a la Flota de la Llibertat per portar ajuda a Gaza

barcelona
Unió Europea

Brussel·les requereix informació a TikTok sobre la nova aplicació

Barcelona
pensament

El funeral de Josep-Maria Terricabras serà demà al matí al Tanatori

Girona