Salut

Les intoxicacions per bolets, rares però potencialment greus

El laboratori diagnòstic del Clínic n’ha certificat 200 des del 2001

A Catalunya hi ha 50 espècies verinoses

L’hospital Clínic de Barcelona és l’únic hospital de l’Estat amb un laboratori capaç d’identificar les toxines del bolets hepatotòxics. Com a centre de referència, des del 2001 ha rebut mig miler de mostres d’orina de persones amb sospites d’intoxicació i en 194 casos s’ha confirmat la ingestió de bolets tòxics per al fetge. El darrer any, però, el percentatge de positius va quedar en un 14% i només hi va haver una dotzena d’afectats, alguns d’ells, procedents de Berga, Lleida i Palamós.

En tots els casos els bolets procedien de la recol·lecta per al consum personal i mai de plats cuinats en restaurants o de bolets comprats en mercats municipals o privats. A Catalunya hi ha unes 50 espècies verinoses de bolets, 7 de les quals són mortals. D’aquí que els especialistes recomanin prudència i rigor en la correcta catalogació botànica de l’espècie recollida. També alerten que cap de les creences populars, com ara la prova de l’all o el test de la cullera de plata, és efectiva per diferenciar l’espècie tòxica de la comestible.

El director del Centre de Diagnòstic Biomèdic del Clínic, Jordi To Figueras, explica que les intoxicacions per algunes espècies, com ara l’Amanita phalloides, la Lepiota brunneoincarnata i la Galerina marginata, poden provocar insuficiències hepàtiques o renals que requereixin l’ingrés a la unitat de cures intensives, l’ús d’antídots i, en casos greus, el trasplantament dels òrgans afectats.

Davant d’una intoxicació, iniciar el tractament de manera ràpida és molt important i pot resultar vital per a la supervivència de l’intoxicat. Forts dolors d’estómac, vòmits continuats i diarrees abundants són alguns dels símptomes d’intoxicació, que són variables. Els primers indicis es poden presentar mitja hora després de la ingesta, però els més greus, causats per la farinera borda (Amanita phalloides), triguen molt més a presentar-se, entre 8 i 12 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró