Salut

Sense notícies del Trueta

El 2019 s’acaba sense que Salut hagi pres una decisió sobre l’emplaçament del futur hospital i amb el compromís que la prendrà el primer trimestre del 2020

Ha transcendit un document provisional del pla funcional

No tenir notícies no sempre és una bona notícia. Aquest és el cas del nou hospital Josep Trueta. El 2019 acaba sense que s’hagi revelat l’emplaçament del futur hospital de referència de la regió sanitària de Girona, tot i les promeses de representants del govern català en el sentit que aquest any seria clau i es concretaria el lloc. Se suma un any més d’indefinició pel que fa a la polèmica ubicació: Girona o Salt. Aquesta és la qüestió. Una indefinició que no fa altra cosa que alimentar la pugna entre els que defensen que el nou Trueta s’ha de quedar a la ciutat de Girona (als terrenys oferts per l’Ajuntament, a Domeny) i els que aposten per construir-lo a Salt (al costat de l’hospital Sant Caterina). I que afegeix més retard a un projecte que fa tretze anys que està aturat.

Arran de les campanyes que els dos blocs van engegar en el darrer trimestre de l’any, tot confiant que el Departament de Salut es pronunciaria abans del dia d’avui, la conselleria va donar a conèixer un document, de caràcter provisional, del pla funcional del nou Trueta. Aquest pla preveu que el nou hospital tingui 95.000 m² construïts, a més d’una reserva d’espai d’uns 15.000 m² per créixer en un futur. Salut assegura que està analitzant les propostes de terrenys de Girona (a partir d’un sòl de 45.900 m²) i de Salt (100.000 m²) i ha posat una nova data per pronunciar-se sobre l’ubicació. S’ha compromès a pronnunciar-se definitivament el primer trimestre del 2020.

Enmig de la batalla que els dos bàndols protagonitzen a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials, la comissió de Salut del Parlament de Catalunya va aprovar, el 5 de desembre, una nova resolució sobre el nou Trueta que aposta per fer-lo a Domeny i a reservar una partida del pressupost del 2020 per iniciar el projecte. La resolució, presentada pel grup de Catalunya en Comú, va servir per tornar a posar en evidència la divisió entre els grups parlamentaris, principalment del govern. El text va tirar endavant amb el suport de JxCat, En Comú, la CUP i el PP, ERC va votar-hi en contra i el PSC i Cs es van abstenir. A les portes de Nadal, i en una de les últimes intervencions públiques de l’any, la consellera Vergés, d’ERC, va manifestar que la millor ubicació del Trueta serà la que s’ajusti als criteris següents: vetllar per un sistema de salut territorialment equitatiu, permetre la convivència de l’assistència amb la docència i la recerca, i disposar de prou espai per créixer si les necessitats del futur hi obliguessin. Mentrestant, l’hospital Trueta, que aquest any ha arribat als 63 anys, continua desenvolupant el seu paper de referència amb una part de les instal·lacions envellides i obsoletes, una altra part, completament renovades –per exemple, el servei d’urgències– i obres d’una importància vital pendents de desencallar, com ara el nou bloc quirúrgic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia