Salut

Estudis del cor al Trueta amb la tecnologia més avançada

L’hospital ha posat en marxa una nova unitat d’imatge cardíaca avançada

El servei reforça el paper de referència del Josep Trueta en cardiologia

La Fundació Daniel Bravo ha assumit el 80% del cost

L’hospital Josep Trueta de Girona ha estrenat una nova unitat d’imatge cardiovascular dotada de la tecnologia més avançada i amb la qual es vol donar cobertura a tots els pacients (adults i pediàtrics) de la regió sanitària. Les obres de reforma i ampliació que es van iniciar el febrer de l’any passat, juntament amb els nous equipaments, han donat lloc a una àrea altament especialitzada destinada a la realització d’estudis del cor mitjançant tècniques no invasives. Situada a la setena planta, està dotada de deu gabinets de proves (n’ha guanyat vuit respecte dels inicis), una àrea de recuperació i dues àrees de treball per fer la valoració dels estudis del cor. La nova unitat reforça i potencia el paper de referència del servei de cardiologia del Trueta, que lidera el doctor Ramon Brugada, que ahir va assegurar, a través de Twitter, que aquesta unitat és un dels centres d’imatge cardíaca més avançats de tot l’Estat. Les noves instal·lacions s’han posat en marxa gràcies a la col·laboració econòmica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu. En concret, la fundació s’ha fet càrrec del 80% del cost total del projecte, valorat en 1,25 milions d’euros.

Pel que fa als nous equipaments, s’han incorporat tres ecocardiògrafs de gamma prèmium amb vuit sondes per fer estudis transtoràcics i transesofàgics (proves per veure amb precisió el funcionament del cor i de les vàlvules). Aquests equips se sumen als sis que ja hi havia a la unitat. I també s’ha instal·lat un paquet d’actualitzacions i noves versions de programes per a l’estudi i el processament d’imatges cardíaques que permeten la digitalització i la gestió de tots els estudis del cor d’una manera més àgil, segura i personalitzada. D’aquesta manera, es podrà incrementar l’oferta assistencial amb estudis d’ecocardiografia transtoràcica i transesofàfica en 2D, 3D i 4D, així com ecocardiografia d’estrès tant farmacològic com d’esforç físic. També es podrà fer l’estudi i el seguiment de les cardiopaties congènites de l’adult i de l’infant. El nou programari permet fer diagnòstics més precisos i obtenir nous paràmetres cardíacs que ajudaran a millorar l’orientació terapèutica dels pacients.

L’any passat, els professionals de la unitat van atendre aproximadament 10.000 pacients adults i 2.800 de pediàtrics. La previsió és que l’activitat de la unitat experimenti en els propers anys un creixement rellevant (d’un 35%), sobretot pel que fa als estudis de cor més complexos. L’any passat es va fer una prova d’alta complexitat a un 15% dels 10.000 pacients adults. La unitat té un equip de set cardiòlegs i tres pediatres especialitzats en cardiologia pediàtrica. Els professionals assumeixen els estudis del cor d’adults i infants al Trueta, a l’hospital Santa Caterina de Salt i a l’hospital d’Olot. Hi ha també una infermera que fa ecocardiografies avançades.

LES XIFRES

1,25
milions
d’euros és el cost que ha tingut la nova unitat d’imatge de l’hospital Trueta de Girona.
15
per cent
dels 10.000 pacients que es van atendre el 2019 van ser sotmesos a una prova d’alta complexitat.
193
pacients
estan pendents de fer-se una ecocardiografia al Trueta. El temps mitjà d’espera és de 25 dies.

Reduir la llista d’espera de les ecocardiografies

Un dels objectius que es volen aconseguir amb l’obertura d’aquesta nova unitat és reduir la llista d’espera per a una ecocardiografia al Trueta. D’acord amb les últimes dades del Servei Català de la Salut, corresponents a l’octubre del 2019, aquesta prova diagnòstica té, al Trueta, 193 pacients en llista d’espera amb un temps mitjà de resolució de 25 dies. Des del mes de gener del 2019 fins a l’octubre, es van fer 1.294 proves. D’aquestes, un 52,8% van correspondre a dones i un 47,2% a homes. En el conjunt de la regió sanitària, l’octubre de l’any passat hi havia 1.944 pacients pendents d’aquesta prova, amb un temps mitjà de resolució de 142 dies. I dins de la regió, els hospitals comarcals de Blanes i Sant Jaume de Calella són els que tenen una llista d’espera més llarga: un total de 937 pacients amb un temps mitjà de resolució de 147 dies. Els segueix l’hospital de Figueres, amb 526 pacients que han d’esperar una mitjana de 230 dies per fer-se una ecocardiografia.

Així mateix, un altre dels reptes del Trueta és ser un pol d’atracció per formar cardiòlegs que vulguin especialitzar-se en tècniques d’imatge cardíaca i també donar suport formatiu a altres professionals del territori que utilitzen l’ultrasò per valorar el cor. Per això s’ha creat un programa de formació d’especialistes en tècniques d’imatge cardíaca avançades pioner a l’Estat, i que actualment està en fase d’acreditació per la Universitat de Girona, que també ha tingut el suport econòmic de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu.

“Aquesta àrea és el pal de paller de cardiologia”

N.A.F

El cardiòleg Sergi Moral, el responsable de la unitat d’imatge cardíaca avançada, es mostra molt satisfet amb les noves instal·lacions i la nova tecnologia de què s’ha dotat el servei.

Què representa la posada en marxa d’aquesta nova àrea?
És un salt qualitatiu per a la unitat d’imatge, per al servei de cardiologia i per al conjunt de la regió sanitària. Podem fer d’hospital de referència en el camp de la imatge cardíaca, que és el pal de paller no únicament de cardiologia sinó també de tot l’hospital. En aquesta unitat atenem també peticions dels serveis de neurologia i serveis intensius, entre d’altres.
El nou espai respon a les necessitats?
S’ha reformat tota una ala de l’hospital i això ha anat molt bé perquè hem passat de tenir, inicialment, dos boxs –que per a una població de 800.000 habitants era insuficient– a deu. Ara tenim dos boxs per a cardiopediatria, set per a imatge cardíaca i un per a la prova d’esforç. El canvi és molt important. La idea és disminuir la llista d’espera i donar l’assistència que toca com a hospital de referència. En aquest sentit, qualsevol hospital comarcal que tingui un problema ens pot enviar les imatges, comentar-les i fer estudis avançats. I també apostem per la formació d’especialistes. Als hospitals grans, la subespecialització és necessària.
S’ofereix algun tipus de prova nova a la població?
Hem pogut començar el projecte d’ecocardiograma d’estrès. És un tipus de prova que es fa en pacients que tenen dolors toràcics i amb la qual es pot valorar si són o no d’origen cardiològic. Abans es feia poc perquè no es disposava dels mitjans adequats però ara podrem potenciar-la.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Brussel·les reclama als estats “coordinació” i “proporcionalitat” abans d’imposar controls fronterers pel coronavirus

Brussel·les

Acordonada la platja del Somorrostro de Barcelona per la presència d’un objecte al mar que podria ser un projectil

Barcelona

Quart mort a Itàlia pel coronavirus

roma

Eutanàsia, ara sí

barcelona
CRISTINA SIMÓ ALCARAZ
MESTRE, FEMINISTA I PRESIDENTA DEL MOVIMENT DEMOCRÀTIC DE DONES

“Ens volen pobres i dependents per explotar-nos al seu servei”

sils

Veïns i comerciants, a favor de la reforma per fer la plaça Catalunya de Girona per a vianants

girona

“El meu fill no podia decidir fins on volia arribar”

barcelona

Besalú es dota d’un òrgan de participació femenina

BESALÚ

El testament vital, el pas previ al dret a una mort digna

barcelona