Salut

La Xina confirma el primer mort pel coronavirus de Wuhan a Pequín

Una vuitantena de persones ha mort arreu del país asiàtic, on hi ha 2.744 infectats

L’Estat repatriarà una vintena d’espanyols que són a Wuhan

Salut Pública afirma que el risc del nou coronavirus a Catalunya és ara com ara “extraordinàriament baix”

Les autoritats sanitàries xineses han confirmat aquest dilluns la primera mort provocada pel coronavirus de Wuhan a Pequín.

La víctima és un home de 50 anys que va viatjar a la ciutat de Wuhan –on va començar el brot que ha posat en alerta la comunitat internacional– a principis de gener i va tornar el passat 15 de genera a la capital, on va començar a patir febre, segons la comissió de Salut de Pequín.

A la Xina han mort fins ara 80 persones i hi ha 2.744 infeccions detectades a tot el país. La província més afectada pel brot és la d’Hubei –de la qual Wuhan n’és la capital–, amb 1.423 casos, seguia de la de Canton, al sud, amb 146 contagis.

Vacances ampliades

Per intentar contenir l’epidèmia el govern xinès ha posposat el final de les vacances de Cap d’Any, que haurien d’acabar dijous, fins al proper dilluns, 3 de febrer. “La mesura s’ha pres per reduir de manera efectiva les concentracions de gent, bloquejar la propagació de l’epidèmia i protegir la seguretat i la salut dels ciutadans”, ha assegurat en un comunicat.

A més, les universitats, instituts, col·legis i escoles bressol de tot el país “posposaran l’obertura del semestre de primavera fins a nou avís”, ha indicat el govern.

Les autoritats han aclarit que els treballadors que no hagin pogut agafar vacances com a conseqüència de les mesures de prevenció i control del brot ho podran fer en una data posterior.

Cordó sanitari a Hong Kong

El govern de Hong Kong, on fins ara s’han registrat 8 casos, ha prohibit l’accés al territori de ciutadans Wuhan i tota la província de Hubei, així com a totes les persones que hi hagin estat les dues últimes setmanes.

Més d’un centenar de sospitosos als EUA

La xifra de persones que estan sota vigilància als Estats Units d’Amèrica (EUA) per possibles infeccions del coronavirus ha augmentat a 110, cinc dels quals confirmats, segons ha informat aquest dilluns el Centre per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès). En les últimes hores 34 persones més han estat posades sota vigilància.

L’Estat repatria els espanyols de Wuhan

La ministra d’Exteriors del govern espanyol, Arancha González, ha anunciat aquest vespre que l’executiu estatal repatriarà la vintena d’espanyols que són a Wuhan.

González ha explicat que s’està coordinant amb el ministre de Salut, Salvador Illa, el consolat a Pequín, l’ambaixada espanyola a la Xina i les autoritats europees i xineses per repatriar-los.

L’anunci arriba alhora que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit apujar de moderat a alt el nivell d’amenaça internacional pel virus. Diversos països com el Marroc, Alemanya, Bèlgica o Portugal han pres decisions similars a les del govern espanyol.

El ministeri espanyol va activar divendres una cèl·lula de crisi que fa un seguiment “exhaustiu” de l’evolució de la situació i coordina els contactes amb altres ministeris, com el de Sanitat, l’ambaixada i el consolat espanyols a Pequín, les autoritats xineses i els espanyols afectats.

Poc risc a Catalunya

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha afirmat aquest dilluns que les probabilitats que arribi el nou coronavirus a Catalunya són “baixes” però “existeixen”.

Actualment es considera que l’impacte per a la salut pública en cas de detectar-se un cas importat del nou coronavirus és baix per a Catalunya i per a la resta de l’Estat. “A Catalunya, la població d’origen asiàtic té un pes important i el turisme d’origen asiàtic, també, però no pressuposen cap risc transcendental. Una persona asiàtica a Catalunya té moltes més probabilitats d’adquirir la grip que no pas de ser portador del coronavirus”, ha dit Guix.

En qualsevol cas, ha fet una crida a la tranquil·litat sobre l’impacte que tindria un eventual cas importat: “El risc des d’un punt de vista de salut pública és extraordinàriament baix”. Guix ha explicat que la letalitat d’aquest coronavirus és d’un 3%, per les dades que es tenen ara com ara. La de la grip se situa al voltant del 10%.

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha consensuat avui el protocol d’actuació davant de casos sospitosos del nou coronavirus (2019-nCoV) després de la reunió del Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc, que es va constituir el 2014 amb motiu del virus de l’Ebola i es reuneix periòdicament.

Davant un eventual cas de coronavirus, el circuit que se seguirà comença perquè el centre sanitari notifiqui una sospita a la xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya. Tenint en compte un conjunt de criteris epidemiològics i clínics, Salut Pública declararà o no l’alerta.

Els dos criteris epidemiològics són haver estat a Wuhan menys de dues setmanes enrere –període d’incubació– o en contacte amb algú amb la malaltia; els dos criteris clínics, tenir una infecció respiratòria greu o bé tenir tos, dolor a la gola o febre encara que sigui de manera més lleu.Si una persona compleix un dels dos criteris epidemiològics i un dels dos clínics, s’activarà el protocol per estudiar el cas, que passarà de sospitós a trobar-se en fase d’investigació.

Els responsables de Salut Pública han precisat que aquests criteris, en aquests moments, poden variar molt ràpid. Les proves realitzades al laboratori de suport de vigilància epidemiològica descartaran o confirmaran el cas. Si és positiu, se seguiran les mesures de prevenció i control, entre les quals l’aïllament del pacient –similars a les que es requereixen en el xarampió o la tuberculosi; molt diferents i menys estrictes que les de l’Ebola– i el seguiment dels seus contactes. En tots els casos, els serveis sanitaris proporcionarien al pacient totes les indicacions necessàries.

Preguntat pel Mobile World Congress (MWC), que se celebrarà d’aquí a un mes i que preveu reunir més de 100.000 visitants, Guix ha respost que estan “preocupats i ocupats” davant una situació que no serà l’habitual a Barcelona però no hi veu “risc important”. De moment ha descartat activar accions especials: “No estem pensant en mesures heroiques en absolut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres