Salut

Més mortífer que la SARS

A la Xina, l’epidèmia s’està “estabilitzant” segons l’OMS, però és aviat per saber si ja s’ha arribat al pic

El govern xinès reconeix l’escassetat de material preventiu i pressiona perquè se’n produeixi més

El nombre de morts per coronavirus a la Xina va augmentar, ahir, en 89 nous casos i va elevar-ne el nombre total fins a les 813 víctimes, superant així les causades per l’epidèmia de la síndrome respiratòria aguda i greu (SARS) del 2002 i el 2003, segons les dades oficials difoses per la Comissió Nacional de Salut de la Xina. El nombre d’infeccions confirmades va augmentar en 2.656 nous casos i va ascendir a un total de 37.198 persones malaltes, la majoria a la província de Hubei, l’epicentre del brot. L’epidèmia de la SARS, que també va començar a la Xina, va matar 774 persones a tot el món. Només hi ha hagut dues morts confirmades pel nou coronavirus fora de la Xina continental, una a Hong Kong i una altra a les Filipines.

Malgrat que tant el coronavirus com la SARS van tenir origen a la Xina –el primer a Wuhan i la segona, a Canton– la distribució geogràfica de tots dos és completament diferent. Mentre la majoria de víctimes i afectats per l’actual virus són a la Xina, especialment a l’epicentre de la província de Hubei, amb la SARS les víctimes mortals a la Xina van ser 349 persones, però també van resultar molt afectades Hong Kong (299 morts), el Canadà (43), Taiwan (37) i Singapur (33). A diferència de la SARS, el coronavirus sí ha estat declarat emergència internacional per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha afirmat que ha pres la decisió no per la situació a la Xina, sinó per l’efecte que podria tenir en països en vies de desenvolupament.

D’altra banda, l’OMS va assegurar, ahir, que el nombre de casos mortals a la Xina s’està “estabilitzant”. “Hi ha hagut una estabilització en el nombre de casos denunciats per Hubei”, va dir Michael Ryan, cap del programa d’emergències sanitàries de l’OMS, en una sessió informativa a Ginebra. L’OMS ho qualifica de “bona notícia”, però també ha advertit que és massa aviat per fer cap mena de predicció sobre si el virus podria haver assolit ja el pic d’afectats: “Estem en un període estable de quatre dies en què el nombre de casos denunciats no ha avançat. Aquesta és una bona notícia i pot reflectir l’impacte de les mesures de control que s’han posat en marxa”, va dir Ryan.

La Comissió de Salut de la Xina va reconèixer, ahir, un dèficit de material sanitari preventiu, a causa de la gran demanda, i està pressionant els fabricants per a accelerar-ne la producció. “No tot el personal sanitari té material de protecció”, ha explicat un universitari de Wucehan que demana l’anonimat. “Com que les mascaretes N95 escassegen, n’usem de quirúrgiques i normals i deixem les altres als metges”, hi ha afegit. Mascaretes i líquids desinfectants “fa molt” que no es troben a les farmàcies de Wuhan, que està en quarantena des del 23 de gener.

Estudis científics recents afirmen que el coronavirus podria sobreviure i estar actiu fins a cinc dies en determinades circumstàncies. Un dels responsables del Comitè Nacional de Salut de la Xina, Jiang Rongmeng, ha assegurat que una persona malalta podria contaminar amb les mans el pom d’una porta, el seient d’un tren i el botó d’un ascensor sense adonar-se’n. “El virus pot sobreviure durant hores en superfícies llises i durant diversos dies si la temperatura i la humitat són apropiades. En un ambient de 20 graus amb una humitat del 40% al 50%, els estudis han demostrat que pot sobreviure fins a cinc dies”, ha declarat.

Els més de 3.600 viatgers immobilitzats al vaixell de creuers World Dream, a Hong Kong, han superat les proves mèdiques, així com també els 1.814 tripulants, que han donat negatiu, i ahir van poder desembarcar. No així els del Diamond Princess, que, després d’haver-se detectat 70 positius, continuen immobilitzats a Yokohama. El Japó aprovarà, aquesta setmana, l’augment del nombre d’institucions mèdiques capacitades per fer-ne la detecció i la promoció d’una prova per reduir el temps d’anàlisi. També iniciarà un programa d’ajut a les pimes turístiques, que s’enfronten a problemes financers per la caiguda de la demanda.

LES XIFRES

2.916
persones
han aconseguit recuperar-se de la malaltia del coronavirus.
39
víctimes mortals
més que la SARS del 2003, que també es va originar a la Xina

La mare del metge vol explicacions

Un portal xinès d’imatges va difondre, ahir, el testimoni de la mare de Li Wenliang, el metge de Wuhan, ara mort per l’epidèmia, que va ser silenciat després de ser el primer a denunciar l’aparició del coronavirus a finals de desembre. En aquest enregistrament, la mare demana explicacions pel maltractament del seu fill a mans de la policia, després de la seva denúncia en un grup de missatgeria instantània, que va ser reportat a les autoritats com a “difusió de rumors”.

La dona, de qui no es va fer públic el nom, va explicar que van portar el seu fill a la comissaria de policia i li van exigir que signés una carta de reprovació per difondre informació inexacta sobre el brot abans que s’hagués investigat l’assumpte. La mare apareix lògicament molt afectada per la situació i va descriure el seu fill com un home amable, tant amb la família com amb els companys. Tenia 34 anys i un fill de 5.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró