Salut

Els casos de coronavirus a la Xina es disparen

La nova manera de comptar els malalts provoca que hi hagi més de 60.000 infectats

Pequín fulmina el cap del Partit Comunista a Hubei

El Vietnam és el primer país que posa en quarantena un poble

Els casos de coronavirus van augmentar prop d’un 45% fins a superar els 60.000 afectats a tot el planeta, després que les autoritats xineses afegissin un nou grup de pacients diagnosticats per un mètode diferent. La Comissió Nacional de Salut va afirmar ahir que a partir d’ara es començarien a incloure els casos confirmats per “diagnòstic clínic”, un mètode que es refereix a l’ús de radiografies de tomografia computada per diagnosticar pacients, juntament amb els confirmats pel mètode anterior de kits d’àcid nucleic. Aquest canvi de criteri ha posat sobre la taula la denúncia de moltes veus crítiques que asseguraven que el govern xinès amagava la veritable escala de la crisi del coronavirus.

Anteriorment, molts pacients amb símptomes similars a la pneumònia trobats mitjançant tomografia computada no podien ser diagnosticats com a positius sense fer una prova addicional d’àcid nucleic. El canvi de mètode i l’acceptació d’aquests casos tornarà a aixecar suspicàcies per l’adequació i la fiabilitat de les proves que s’utilitzen actualment per identificar pacients afectats a escala mundial i tornarà a posar sobre la taula algunes preguntes sobre la veritable escalada del brot.

Mentrestant, el govern estatal va destituir de manera fulminant el cap del Partit Comunista governant a la província de Hubei, Jiang Chaoliang, i va nomenar l’exalcalde de Xangai, Ying Yong, nou líder del partit a la província que ha estat l’epicentre de la malaltia. Aquests moviments són mostres de la reacció de Pequín a les crítiques amb què s’ha hagut d’enfrontar aquests dies, tant des de l’estranger com, més recentment, des de les mateixes xarxes socials xineses, un fet que en gran mesura preocupa als dirigents del país. Aquesta destitució ve precedida de l’acomiadament de dos responsables de salut de la mateixa província.

Dins les conseqüències econòmiques de la malaltia, l’Agència Internacional de l’Energia va comunicar ahir que la demanda de petroli aquest any veurà la taxa de creixement més lenta des del 2011, a mesura que el brot de coronavirus vagi afectant el consum xinès i el seu impacte s’estengui a tota l’economia mundial. En el seu informe mensual sobre el mercat del petroli, l’organisme amb seu a París va assegurar que havia reduït la previsió de creixement del 2020 a 825.000 barrils diaris dels 1,2 milions de barrils que s’esperaven inicialment.

Les autoritats sanitàries del Vietnam han posat en quarantena un municipi d’unes 10.000 persones proper a la capital del país, després que hagin emergit sis casos de coronavirus Covid-19 en les últimes hores. El tancament del municipi de Son Loi, a una quarantena de quilòmetres de Hanoi, és la primera quarantena massiva de ciutadans fora de la Xina des de l’origen del brot.

El Ministeri de Salut va confirmar el contagi de cinc persones a Son Loi, i ahir, dijous, va anunciar un sisè cas, juntament amb les mesures de tancament. Les autoritats locals, que han confirmat que la mesura s’aplicarà durant vint dies, han avisat els residents d’aquest municipi que evitin celebrar reunions massives durant aquests dies de confinament. El govern ha establert punts de control a les entrades i sortides del terme municipal, i funcionaris amb vestits de protecció desinfecten els vehicles que tenen autorització per trencar la quarantena. El Vietnam, que comparteix una frontera molt poc controlada amb la Xina, té 16 casos confirmats de coronavirus.

Mort al Japó

Una dona de 80 anys es va convertir en la primera persona amb coronavirus a morir al Japó ahir, segons va confirmar el ministre de Salut, Katsunobu Kato, tot i que va advertir que no era clar si el virus havia estat el causant de la mort. També es van confirmar 44 nous casos de la malaltia al vaixell de creuer Diamond Princess, fet que va elevar a 218 el nombre total d’infectats al vaixell, que està en quarantena des del 3 de febrer.

LES XIFRES

45
per cent
va augmentar el nombre d’infectats a la Xina després que es canviés la manera de comptar els casos.
10.000
persones han estat posades en quarantena en un municipi del Vietnam pròxim a la capital del país.

Els espanyols reben l’alta

Els espanyols que van ser repatriats el 31 de gener passat de Wuhan, epicentre del coronavirus, van deixar ahir l’hospital militar Gómez Ulla de Madrid, després d’haver estat sota vigilància a la planta 17, on se’ls ha pres la temperatura tres vegades al dia i se’ls preguntava com es trobaven i si tenien simptomatologia. Cap de les persones ingressades ha mostrat símptomes durant la quarantena. “Van arribar sans i se’n van sans”, van insistir la supervisora d’infermeria de l’hospital, Pilar Cadenes, i la cap del servei de medicina preventiva, María Vicenta García, en una roda de premsa per fer una crida que ningú els deixi de banda, perquè els seus veïns, amics o coneguts els puguin donar la mà, els abracin i que els seus fills puguin seguir jugant amb els altres nens. Un missatge que també han repetit els que han estat en quarantena, assegurant que fins i tot tenen un diploma que acredita el seu estat de salut. També han demanat solidaritat i comprensió amb les persones xineses que resideixen a l’Estat espanyol, perquè va recordar que són gent que està sana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona