Salut

Més de 100 casos de galteres al Gironès i el Pla de l’Estany

El brot, considerat lleu, afecta sobretot gent de 16 a 30 anys

Entre els malalts hi ha estudiants d’instituts i d’universitat

Salut els recomana que estiguin de cinc a nou dies sense sortir de casa

Més d’un centenar de persones residents a les comarques del Gironès i del Pla de l’Estany han emmalaltit de parotiditis (galteres) les darreres setmanes, segons va informar ahir l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona. Les autoritats sanitàries van aclarir que es tracta de casos lleus. Els afectats són majoritàriament joves d’entre 16 i 30 anys, una part dels quals són estudiants d’instituts o d’universitat. Fins ahir no s’havia produït cap ingrés en hospitals. Com que les galteres s’encomanen amb facilitat, es preveu que el nombre de malalts creixi els pròxims dies. Generalment, el període d’incubació (el temps que transcorre entre l’exposició al virus i el moment d’emmalaltir) és de 12 a 24 dies.

Millor no sortir

Als afectats se’ls demana que no surtin de casa seva fins al cap d’entre cinc i nou dies des del moment que noten els primers símptomes. Mentrestant, els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona contacten amb la gent que pot haver tingut relació directa amb els malalts per indicar-los si cal que els administrin alguna dosi de reforç de la vacuna. Des del punt de vista quantitatiu, aquest brot és important en comparació amb anteriors episodis de la mateixa malaltia a la demarcació. En tot l’any 2018 –l’últim del que s’han fet públiques les dades– es van registrar 33 casos de galteres confirmats, si bé inicialment s’havia informat de 288 possibles afectats.

Desapercebut

La informació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya va causar sorpresa a Banyoles. Segons les dades facilitades per l’Ajuntament, cap centre públic de secundària (tots els del Pla de l’Estany són a Banyoles) tenia constància que algun alumne o algun empleat estigués afectat per aquesta malaltia. Les mateixes fonts van indicar que el CAP de la ciutat n’havia detectat tres casos les darreres setmanes.

Què és?

La parotiditis o galteres és una malaltia vírica aguda i contagiosa. El seu nom popular és degut al fet que es caracteritza per la inflor d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides. Sol ser benigna, tot i que de tant en tant es complica amb orquitis (inflamació del testicle) o ooforitis (inflamació de l’ovari), van informar ahir des del Departament de Salut. La transmissió es produeix de persona a persona per mitjà de les gotetes de la respiració (per exemple, quan s’esternuda), o per contacte directe amb objectes que han estat contaminats amb saliva infectada.

El tractament

No hi ha tractament específic, però les molèsties es poden alleugerir amb l’aplicació de compreses fredes o calentes al coll, la ingesta de líquids addicionals i aliments tous, fent gàrgares d’aigua tèbia amb sal i prenent paracetamol.

LES XIFRES

12
dies
és el període mínim d’incubació, que es pot allargar fins als 24.
5
dies,
com a mínim, és el temps que es recomana que el malalt es quedi a casa.
33
casos
confirmats hi va haver en tot l’any 2018 a les comarques de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró