Salut

Nova tècnica per posar vàlvules aòrtiques, al Trueta

Especialistes de l’hospital han implantat les primeres vàlvules aòrtiques transcatèter a dues pacients

Evita el desplaçament de malalts a centres de Barcelona

L’hospital Josep Trueta de Girona ha implantat aquesta setmana les dues primeres vàlvules aòrtiques transcatèter a dues pacients que tenien una estenosi aòrtica greu, és a dir, una obstrucció de la vàlvula aòrtica que impedeix la sortida de la sang del cor. Aquesta malaltia provoca als pacients una sensació progressiva de cansament, dolor al pit i marejos. Normalment, aquestes vàlvules s’implanten a persones d’edat avançada o en altres circumstàncies a causa de les quals no són candidates a una cirurgia oberta cardíaca o una cirurgia d’alt risc. La implantació d’una vàlvula aòrtica transcatèter –que rep el nom tècnic de transcatheter aortic valve implantation (TAVI)– és la millor alternativa per a aquest tipus de pacients. Les pacients a les quals es va implantar aquestes vàlvules, de 87 anys i 85 anys, respectivament, evolucionen favorablement i ahir van rebre l’alta.

Fins ara, els pacients que requerien aquest procediment havien de ser derivats a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. De manera que el Trueta s’ha convertit en el primer hospital de fora de l’àrea metropolitana de Barcelona autoritzat pel Servei Català de la Salut (Catsalut) per dur a terme aquest procediment. S’estima que al Trueta es faran prop de 50 TAVI cada any, que aniran a càrrec tant de professionals del servei de cardiologia com de cirurgia cardíaca.

Les intervencions d’aquesta setmana han anat a càrrec de l’equip d’hemodinàmica i s’han efectuat a la sala d’intervencionisme cardiovascular. Consisteixen en la introducció de la pròtesi valvular aòrtica des de l’artèria femoral. La pròtesi s’introdueix plegada i, mitjançant un catèter, es porta fins a la sortida del cor, on es desplega sobre la vàlvula que està obstruïda, que comença a funcionar ja des del primer moment. Tot això es fa sota control radiològic, i sense cirurgia. Aquesta tècnica permet restablir la circulació normal de sortida de la sang i millora la situació clínica dels pacients. La TAVI al Trueta és un pas més en la potenciació de l’intervencionisme que du a terme el centre en els darrers anys, tant pel que fa a l’intervencionisme cardíac com a l’intervencionisme vascular i el neurointervencionisme. Aquesta aposta ha comportat una inversió en equipament i la formació d’especialistes.

LA XIFRA

50
procediments
d’aquestes característiques es duran a terme cada any a l’hospital de referència de la regió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES