Salut

Detecten un focus del virus en una residència de Madrid

El patogen provoca la tercera mort a l’Estat, una usuària de 99 anys, i infecta vuit avis més i una auxiliar d’infermeria

L’OMS reclama als governs més decisió per evitar que es propagui l’epidèmia

Una dona de Madrid de 99 anys que va morir dimarts en una residència d’avis es va convertir ahir en la tercera víctima fatal del coronavirus a l’Estat espanyol després que l’autòpsia revelés que havia estat infectada pel virus. A més d’ella, a la residència de La Paz on vivia s’han encomanat del patogen nou persones més, vuit usuaris i una auxiliar d’infermeria. El virus es va propagar per un dels mòduls de la residència, que té més d’una setantena d’usuaris amb una edat mitjana de 80 anys. El centre depèn de l’Agència Madrilenya d’Atenció Social (AMAS).

El Ministeri de Sanitat havia registrat fins llavors 234 casos, dels quals 20 no tenen un origen epidemiològic clar i 10 estan greus. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha demanat que “es mantingui la calma” i ha destacat que només hi ha un cas de coronavirus per cada 250.000 habitants o 0,4 per cada 100.000.

Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va denunciar ahir, sense citar-los, que alguns països no es prenen seriosament l’amenaça del Covid-19 i va reclamar una total implicació dels governs en la lluita contra l’epidèmia, en lloc de deixar aquesta tasca en mans només de les respectives xarxes sanitàries. “Demanem a tots els països que actuïn amb celeritat i determinació [...] Això no és un simulacre”, va declarar el cap de l’organització, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Per l’OMS, la resposta al coronavirus s’ha de basar en un esforç coordinat de “tota la maquinària estatal” i del sector privat. El cap de l’OMS va indicar ahir que, en les últimes 24 hores, el nombre d’afectats al món va pujar fins als 95.265 (143 més a la Xina i 2.055 a la resta de països), mentre que el balanç de morts se situa en 3.281. El Regne Unit va registrar ahir la primera víctima mortal.

A Grècia van seguir l’exemple d’Itàlia i l’Iran, els dos principals focus de contagi del coronavirus fora de la Xina, i van tancar ahir algunes escoles i universitats de l’oest del país. L’ordre d’aturada, de dos dies, inclou també “la suspensió de totes les concentracions multitudinàries”, després que el nombre d’infectats al país balcànic hagi arribat als 31.

A l’altra banda de l’Atlàntic, Califòrnia va decretar ahir l’estat d’emergència després d’anunciar la seva primera mort pel virus, que eleva les baixes mortals per la malaltia a 11 en tots els EUA. L’última víctima va ser un home de 71 anys que havia tornat, feia dues setmanes, d’un creuer. Les autoritats de l’estat van fer tornar el Grand Princess, el vaixell amb què havia viatjat i que ara estava en ruta cap a una altra destinació, al port de San Francisco per examinar-ne la tripulació i els passatgers.

Per la seva banda, companyies com ara Amazon, Facebook, Google i Microsoft han recomanat als seus empleats de l’àrea de Seattle treballar des de casa a causa de l’aparició de nous casos a l’estat de Washington. Fins ara s’ha informat d’almenys 150 pacients diagnosticats amb el Covid-19 en setze estats dels EUA.

L’epidèmia, pero, avança arreu. També a Sud-àfrica, on ahir es va confirmar el primer cas, un home que acabava de tornar d’Itàlia.

Trump posa en dubte les dades de l’OMS

Donald Trump va dir en una entrevista telefònica a la cadena Fox News que té el “pressentiment” que la taxa de mortalitat del coronavirus establerta per l’OMS, el 3,4%, “és falsa”.

França regula per decret el preu del gel desinfectant

El govern francès ha regulat els preus de gel desinfectant per frenar-ne l’especulació. Per evitar l’acaparament de mascaretes, Macron va ordenar, dimarts, requisar-ne totes les existències del país.

Transmissió a través de l’orina i les femtes

Les autoritats sanitàries xineses han inclòs la infecció a través de la femta i l’orina com a forma de transmissió del coronavirus, en el seu últim pla de tractament i diagnòstic de la malaltia.

L’FMI anuncia 50.000 milions de dòlars en ajudes

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha anunciat 50.000 milions de dòlars (uns 44.600 milions d’euros) per ajudar els països afectats pel coronavirus. L’epidèmia ja s’ha estès a més de 70 països.

Primera aerolínia en fallida per la crisi del virus

L’aerolínia regional britànica Flybe, des de fa mesos en una delicada situació financera, es va declarar ahir en fallida. Amb 2.000 treballadors i una flota de 63 avions, volava a 56 destinacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Renfe confirma que les alteracions a Rodalies continuaran aquest dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot