Salut

“Ja hem entrat en una fase de creixement exponencial”

Experts en epidemiologia alerten que el sistema sanitari s’estressarà “fins a límits preocupants” i que calen mesures dràstiques

Els sanitaris en aïllament, més de 300, s’han triplicat en poc temps

El “degoteig” de positius de Covid-19 que els responsables de Salut van predir fa deu dies sembla haver cedit el pas a un volum més considerable de casos en les darreres hores. “Qualsevol expert et dirà que ja estem en una fase de creixement exponencial. Fins ara, des de Salut s’ha fet una tasca de detecció més fina, mirant cas per cas amb qui s’ha estat en contacte. Però arriba un moment en què això es fa impossible i passes a parlar de masses d’infecció, perquè es impossible fer-ne un control exhaustiu.” El moment que descriu Àlex Arenas, el físic de la URV expert en propagació epidèmica que ha dissenyat un model matemàtic sobre l’evolució del coronavirus, podria estar més a prop que no ens pensem.

Tot i que Salut manté que continuem en la fase de contenció, també és cert que als experts i tècnics del departament cada cop els costa més determinar les cadenes epidemiològiques de transmissió. La de la primera víctima catalana, morta divendres passat, per exemple, continua sense resoldre’s. Això fa pensar a Arenas, investigador Icrea i professor del departament d’enginyeria informàtica i matemàtiques de la universitat tarragonina, que hem d’esperar l’aplicació imminent de mesures més contundents. “Hi ha d’haver actuacions de manera ràpida, perquè si es deixa evolucionar el coronavirus de manera lliure tindrem una situació molt similar a la d’Itàlia o altres països. Estem en un moment de creixement exponencial, amb un exponent de 0,36, que és molt alt i ens pot portar a un problema”, pronostica sense voluntat de generar més alarma social.

Segons el seu parer, compartit per altres epidemiòlegs i experts, el risc no arribarà tant per la clínica, més o menys lleu, com pel fet que amb l’augment de positius hi haurà un increment també dels casos amb complicacions que requereixin l’hospitalització. I hi ha el risc que “el volum de casos superi de molt la capacitat de sistema sanitari”. “No vull alarmar, però la situació és preocupant i cal estar preparats. Hem de ser conscients que és una emergència, tota la societat té responsabilitat i entre tots hem d’intentar aturar això”, hi insisteix.

Per tant, creu que mesures com les adoptades a Itàlia (tancament de centres educatius i restricció de moviments a les regions més afectades) són “una incomoditat que haurem de passar” per mirar de frenar el SARS-coV-2. El Departament de Salut insisteix que està fent un seguiment constant de la situació, amb reunions periòdiques per calibrar les actuacions que es requereixen a cada moment.

El sector més exposat

Ja se sabia que el sector sanitari sol ser el més castigat quan hi ha epidèmies,i el coronavirus no ha fet cap excepció. El Departament de Salut va informar ahir que més de 300 professionals sanitaris de diferents centres estan en quarantena a Catalunya després de mantenir algun contacte amb persones diagnosticades amb coronavirus. D’aquests, n’hi hauria 25 que han donat positiu per Covid-19 i la resta encara es consideren persones sanes, però han de complir amb un aïllament domiciliari de dues setmanes per si encara no se’ls han desenvolupat els símptomes.

Aquests més de 300 professionals del sector sanitari confinats a casa seva representen el triple dels que s’havien reportat divendres a la nit, fet que permet fer-se una idea de la magnitud de la dispersió dels casos de risc. Entre els centres més afectats hi ha l’hospital Germans Trias i Pujol, que en el seu moment va reportar 90 casos, i darrerament també el Parc Taulí de Sabadell, amb 47 aïllaments i dos positius.

LES FRASES

No ens ha de sorprendre que ja hi hagi casos de contagi que no tenen l’origen clar. Això és normal en qualsevol epidèmia i no em preocupa
Eradicar la Covid-19, ho veig complicat. Si passa, serà més per com és el mateix virus que per les mesures
Ferran Segura
metge i expresident de la Societat Esp. de malalties infeccioses


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES