Salut

Preparant l’envestida viral

Salut treballa en mesures més contundents contra l’esperada expansió de la Covid-19

Lleida i Tarragona registren els primers casos

Suspeses les activitats extraescolars que combinin diversos centres

“No cal avançar escenaris, però sí que hem de preparar-nos.” La consellera de Salut, Alba Vergés, va confirmar ahir que els responsables de la gestió sanitària i els experts en epidemiologia ja treballen en les mesures a adoptar de cara a una previsible envestida del virus SARS-CoV-2 en els pròxims dies. A Catalunya s’han detectat 24 casos més de Covid-19, que per primer cop s’han declarat també a les demarcacions de Tarragona i Lleida. En total, a Catalunya hi ha 125 casos confirmats, 18 dels quals (un 14%) es troben en estat greu. Atès l’esperat creixement exponencial del nombre de contagis que preveuen els especialistes, administracions públiques, empreses privades i tota mena d’entitats han començat a prendre mesures per mirar de minimitzar els danys del coronavirus.

El Departament d’Educació va decidir ahir al vespre tancar l’escola Feliu i Vegués de Badalona, després que el Departament de Salut demanés confinar disset docents del centre a causa del coronavirus. Educació va indicar que aquest nombre de docents confinats fa “molt difícil” mantenir la tasca educativa amb normalitat, i és per això que es va decidir suspendre l’activitat d’aquesta escola durant catorze dies. S’ha previst un servei de guarda per a aquelles famílies que necessitin unes hores per organitzar-se. El col·legi imparteix educació infantil i primària i escolaritza 388 alumnes.

Mesures com el tancament de més centres escolars i les restriccions de la mobilitat són damunt la taula, però per a escenaris d’un contagi més descontrolat i massiu, com passa a Madrid, Àlaba i Itàlia. El que no queda clar és com es gestionarà el sistema sanitari davant la previsible falta de llits d’atenció especialitzada per a malalties respiratòries quan s’arribi al pic de l’epidèmia. En aquest sentit, caldrà veure si s’activen mesures per posar a disposició dels ciutadans el sistema de salut privada, amb molt teixit al país, en cas que el sistema públic no doni l’abast.

El govern prepara un pla de contingència que afectaria aspectes clau per a la gestió de la crisi epidemiològica i que seguiria les passes de les mesures ja preses en territoris on el coronavirus és molt més present, com la suspensió de totes les classes i la gestió del personal sanitari i del transport. És, però, un escenari futur i dependrà de l’evolució de l’epidèmia. “Si podem seguir amb les mesures actuals, és la millor manera de no tensionar el sistema de salut i preparar-nos per a l’augment del nombre de casos, que inevitablement es produirà”, assenyala la consellera.

L’avantsala de les pròximes mesures ha arribat per part del Departament d’Ensenyament, que insta a la suspensió de tota activitat que organitzin els centres educatius que no sigui lectiva o curricular i que es faci fora del centre amb implicació de professorat o alumnat procedent de diversos centres.

A més, el departament va anunciar que no participarà en la propera edició del Saló de l’Ensenyament, prevista entre els dies 18 i 22 de març, i insta les direccions dels centres educatius que hi anul·lin les visites. Arran d’aquesta mesura, Fira de Barcelona es planteja ajornar l’esdeveniment i buscar-hi una ubicació després de Setmana Santa i abans del període de preinscripcions.

Al marge de les que ha adoptat el govern català, altres mesures impulsades per l’administració estatal, com la celebració a porta tancada de les competicions esportives i la suspensió per un mes dels viatges de l’Imserso, també ajudaran a controlar l’avenç de l’epidèmia.

Amb tot, els positius s’escampen pel territori i per diversos àmbits. A banda dels de Salou (Tarragonès), Cambrils (Baix Camp) i Castellserà (Urgell), on es va tancar la llar de jubilats i la biblioteca, també n’hi ha hagut en l’àmbit eclesiàstic. Un prevere de les parròquies de Sant Sebastià i Santa Maria Magdalena dels barris del Verdum i de les Roquetes de Barcelona ha donat positiu. L’arquebisbat recomana retirar l’aigua beneïda de les piles i evitar el contacte a través de gestos com el de donar la pau. D’altra banda, les universitats catalanes van acordar la suspensió temporal de les pràctiques als centres hospitalaris per evitar més riscos, i multitud d’empreses van començar a impulsar mesures de teletreball i de control de la salut de treballadors i clients.

LA XIFRA

125
casos
confirmats de Covid-19 s’han declarat a Catalunya, amb tres morts i divuit pacients en estat greu.

LA FRASE

Cal preparar-se per a un augment sobtat del nombre de casos, que inevitablement es produirà
Alba Vergés
Consellera de Salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manaies i gentada a les processons de la demarcació

GIRONA
sequera

Testen sistemes per captar de la boira 250 l/m² d’aigua al mes

barcelona
Societat

Els pastissers vendran unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
urbanisme

Gairebé 1 milió per al centre dels Merinals i l’espai de l’antiga fàbrica Sallarès i Deu de Sabadell

SABADELL
MEDI AMBIENT

El parc de les Basses de Lleida reforça el verd i treu formigó

Lleida
3.000 actuacions a l’espai públic de Barcelona
urbanisme

3.000 actuacions a l’espai públic de Barcelona

barcelona
Nova seu a l’Eixample del servei d’acollida per violència masclista
societat

Nova seu a l’Eixample del servei d’acollida per violència masclista

barcelona
ciutat del vaticà

El papa renuncia a presidir el viacrucis per cuidar la salut

barcelona
societat

Protecció Civil alerta de “perill alt” per l’estat de la mar de cara a diumenge

barcelona