Salut

Sánchez avança als presidents autonòmics que l’Estat d’Alarma es prorrogarà 15 dies més

Les restriccions s’allargarien fins passada la Setmana Santa

El Congrés dels Diputats ha de validar la mesura

El president de govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest diumenge als presidents autonòmics que l’estat d’alarma es prorrogarà 15 dies més, segons han confirmat a aquest diari fonts presents a la reunió.

La Moncloa vol ampliar dues setmanes més el confinament de la població per combatre la pandèmia que, segons les dades ofertes dissabte pel ministeri de Sanitat, ja ha afectat un total de 24.926 persones i ha deixat 1.326 morts. Així ho ha anunciat Sánchez al principi de la cimera telemàtica que manté aquest diumenge amb els presidents de les comunitats i ciutats autònomes per abordar la crisi del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19).

D’aquesta manera, les restriccions s’allargarien fins al final de la Setmana , ja que no s’aixecarien abans del 12 d’abril, Diumenge de Pasqua. Per fer-ho, el cap de l’executiu espanyol ha de demanar l’autorització del Congrés dels Diputats.

La reunió ha arrencat passades les deu del matí amb la presència dels ministres de Sanitat, Salvador Illa; Defensa, Margarita Robles; Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

El cap de l’executiu compareixerà davant els mitjans i l’opinió pública al final de la reunió. Abans, ho faran els responsables tècnics dels ministeris de Sanitat, Defensa, Interior i Transports, que informaran i respondran a les qüestions que els plantegin en una roda de premsa telemàtica prevista per a dos quarts d’una del migdia.

La trobada virtual té l’objectiu de compartir la informació i reforçar totes les línies de coordinació i col·laboració amb les comunitats i ciutats autònomes en la lluita contra la pandèmia. Sánchez demanarà a tots els caps de governs autonòmics mantenir la unitat i la cooperació davant aquesta situació d’emergència.

Sánchez i els caps dels executius autonòmics ja es van es van reunir fa una setmana, el diumenge 15 de març, i van subscriure –amb l’excepció del president Quim Torra– un document conjunt d’unitat d’acció enfront del coronavirus, on es comprometien a treballar des de la “coordinació, la col·laboració i la solidaritat” i mantenir una comunicació “fluida i eficaç sobre tots els assumptes que afecten la pandèmia”.

El Partit Popular ha demanat a Pedro Sánchez que vagi a la reunió amb “solucions”, i ha assegurat que el president de el govern compta amb la “lleialtat” dels presidents autonòmics populars. Per al PP, en l’actual situació la prioritat és que el personal sanitari “compti amb tots els recursos”.

Sánchez no vol discutir

La reunió arriba un dia després del missatge televisat del cap de l’executiu espanyol, on va defensar la gestió de la Moncloa.

El primer ministre espanyol ja va dir ahir que en la trobada d’avui no té intenció de polemitzar ni amb els presidents autonòmics ni amb els partits sobre la gestió de la crisi, malgrat les crítiques que rebi. També va advertir que no dedicaria “ni un segon de la seva energia” a respondre als retrets que li han dirigit, entre altres, Torra. El president de la Generalitat no ha estat l’únic en criticar el líder socialista. La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va recriminar a Sánchez que assenyalés la seva comunitat com l’“apestada” en aquesta crisi.

Confinament total

D’altra banda, la consellera de Presidència i portaveu de govern català, Meritxell Budó, va dir ahir dissabte que el president de la Generalitat, Quim Torra, insistirà a demanar durant la videoconferència d’avui el confinament de Catalunya.

En la mateixa línia, el govern murcià demanarà a Sánchez que prohibeixi qualsevol activitat que no sigui essencial per a l’abastiment de la població i la supervivència, i per tant, que ordeni el tancament de totes les altres empreses i indústries per garantir un major confinament de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós