Salut

Trump pretén reobrir els EUA per Pasqua

Prioritza els interessos econòmics i insisteix que la quarantena causarà més morts i destruirà el país

Crit desesperat de Nova York, l’epicentre, a punt del col·lapse

A Donald Trump no sembla que li importi que els Estats Units superin els 600 morts i els 50.000 infectats per coronavirus, ni que els experts mèdics supliquin que endureixi les mesures per controlar-ne la propagació. El president nord-americà pateix de valent per les males dades econòmiques i està disposat a rebaixar les mínimes condicions i restriccions de comportament social que han emanat de la Casa Blanca, fins al punt que vol que el país “reobri” i torni a la normalitat abans del diumenge de Pasqua.

“La gent se suïcidarà”

Un periodista de la conservadora i aliada Fox News va dir que seria una “gran resurrecció nord-americana”, i Trump va fer una ganyota d’aprovació. Fa dies que va dient que no pot ser que “el remei (les mesures per controlar la Covid-19) sigui pitjor que la malaltia (el fre econòmic)”, i està disposat a fer el possible perquè, d’aquí a dues setmanes i mitja, els EUA surtin al carrer com si res per reactivar l’economia. “Perdrem molta més gent posant el país en recessió o depressió. La gent se suïcidarà. Hem passat altres virus i no hem tancat el país. No tanquem el país per la grip”, va dir, augurant sense cap base factual una destrucció dels EUA i gran quantitat de morts si s’intensifiquen les mesures de control de la població.

Dilluns acaben els 15 dies de mesures de contenció proposades per la Casa Blanca, un seguit de consells bàsics d’higiene i comportament social que havien d’aturar el virus. Sense èxit demostrable, Trump vol analitzar si cal seguir aplicant-los o, tal com desitja, desfer-se d’aquesta llosa i permetre que tothom torni a la feina sense problemes, només tenint cert control i supervisió de les zones amb focus de propagació més “calents”. Va resumir: “Com més aviat tornem a la feina, millor serà”, i hi va afegir: “Molta gent està d’acord amb mi: el nostre país no està fet per estar aturat.”

Assessors contraris

El dia anterior, el mateix president va confessar que els seus assessors en salut pública no estaven d’acord amb la hipòtesi presidencial, però sembla que tant li fa i acabarà tirant pel dret i decretant que els Estats Units s’activin de nou.

La tesi del president nord-americà s’està escampant entre els sectors més conservadors del país, en un rum-rum que comença a agafar força. El vicegovernador de Texas, Dan Patrick, es va aliar amb el president en assegurar hores abans que molta gent gran estava disposada a morir per salvar l’economia, declaració sense cap fonament.

Mentrestant els EUA pateixen de valent, amb ciutats i estats a punt del col·lapse. El principal focus és l’estat de Nova York, que concentra el 63% dels casos del país i el 6% dels contagis mundials. El governador Andrew Cuomo, que s’ha erigit en una figura cabdal i un líder nacional en la resposta a la crisi, està alarmant constantment de la situació que es viu, crits a la desesperada per una realitat que el sobrepassa.

Com un “tren bala”

“El pic de la pandèmia és més alt i arribarà abans del que pensàvem”, va lamentar Cuomo, suplicant per més recursos davant l’hecatombe que se li presenta. Segons els seus càlculs, la xifra de contagis i morts a l’estat de Nova York arribarà al màxim d’aquí a 14 o 21 dies; una regió que ha vist com la xifra de contagiats es duplica cada tres dies, a una velocitat comprable a un “tren bala”.“Som el canari dins de la mina”, va dir Cuomo. “Som el vostre futur. El que passa aquí us passarà d’aquí a tres, quatre o cinc setmanes”, va advertir als seus homòlegs governadors, molts dels quals estan fent cas omís de Trump i implementen mesures cada vegada més estrictes als seus habitants per evitar més contagis.

Nova York va començar ahir a duplicar la capacitat dels seus hospitals i, en una acció gairebé a la desesperada, iniciar assajos clínics amb medicaments per intentar alguna solució urgent. El Senat, d’altra banda, continuava aturat i sense acord per un tercer paquet d’estímul econòmic.

LA XIFRA

16
estats
han declarat quarantenes obligatòries, tancant a casa gairebé la meitat de la població dels Estats Units.

Itàlia trenca la tendència a la baixa del contagi

Els italians esperaven que ahir, per tercer dia, es mantingués la lleu tendència a la baixa de la pandèmia. Però les xifres van tornar a augmentar, amb 743 nous morts i 6.820 nous positius.

Sud-àfrica, amb 554 casos, el més afectat a Àfrica

Amb la confirmació ahir de 150 nous contagiats –i de moment cap mort–, Sud-àfrica és el país del continent amb més incidència pel virus. Ha decretat un confinament de 21 dies a partir de demà.

Egipte decreta el toc de queda, sense transport

Amb 19 morts i un dels índexs de contagi més alts d’Àfrica, el govern egipci va decretar ahir el toc de queda, entre les nou del vespre i les sis del matí, amb la prohibició de circular per al transport públic i privat.

Londres alerta contra la saturació al metro

El primer dia de confinament al Regne Unit va oferir, ahir, imatges del metro de Londres amb vagons saturats de passatgers. L’alcalde va alertar que està obert sols per a treballadors essencials.

Confinament absolut a l’Índia durant 21 dies

Els 1.300 milions d’habitants de l’Índia, el segon país més poblat del món, estan des de la passada mitjanit en un “confinament absolut” de 21 dies a les seves llars. Fins ara hi han mort nou persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona