Salut

ALÍCIA REY

PRESIDENTA DEL COL·LEGI D’INFERMERES/RS DE GIRONA

“Tenim una doble angoixa, a dins i a fora”

“Jo crec que bàsicament és per un tema de proximitat, si estàs contínuament treballant és fàcil que la gent es contagiï”

E

n quina situació us trobeu?
La situació a mesura que passen els dies empitjora; evidentment, tenim més casos i més gent més complicada. Les UCI estan més plenes, al Trueta no sé si hi ha 50 o 60 persones intubades i les UCI ja estan plenes, i bé, si els comarcals tenen algun pacient a l’UCI, si no pot anar al Trueta, doncs l’hauran d’enviar cap a Barcelona i, si no, haurem de muntar semi-UCI amb respiradors dins dels hospitals que no estan preparats per a això.
Com esteu les infermeres?
Ara tenim un tant per cent de personal sanitari que ja està afectat, amb la qual cosa als hospitals comencem a tenir falta de personal, sobretot d’infermeres, també passa amb els metges, però les infermeres són les que estan en contacte directe amb el pacient.
Com es provoquen els contagis, per manca de material?
El material és just, continua estant just. Jo crec que bàsicament és per un tema de proximitat, si estàs contínuament treballant és fàcil que la gent es contagiï. O sigui, de moment no crec que hagi estat per una falta de material, tot i que és veritat que en falta. FP2 no n’hi ha, s’estan utilitzant FP3, que són les mascaretes de més seguretat. Des del govern de l’Estat n’estan enviant, però la veritat és que arriben amb comptagotes. Crec que els contagis són pel dia a dia: entres i surts mil vegades, hi ha els canvis, trasllats, pacients que igual no els tractes com a sospitosos i que després són positius, els bellugues... A les UCI són les infermeres les que fan els moviments, se’ls ha de bellugar molt, als pacients, que han de fer molts canvis posturals i tot això ho fan les infermeres i les auxiliars. El gruix de la feina és per a infermeria. S’ha de tenir més cura amb tots els pacients, tot i que ja ho fem, però encara que no siguin positius, ni tan sols sospitosos. Per la porta d’urgències entren molts malalts i a tots els tractem com si fossin sospitosos, però et pot entrar una persona que en aquell moment no tingui cap tipus de problemàtica respiratòria i que també sigui un positiu.
Heu pres mesures per l’estat de tensió que patiu?
La veritat és que hi ha molt de personal que està molt nerviós: tens por, no només dins del lloc de treball pel que et toca fer i et protegeixes al màxim, sinó també perquè a casa tens mainada, tens gent gran, doncs llavors tens com una doble angoixa, la de dins i la de fora. Vam contactar llavors amb la Fundació Galatea, amb la qual tenim un conveni, per veure si podíem fer alguna cosa, i ens van proporcionar un telèfon al qual podem trucar si realment estàs passant una situació angoixant, en aquell moment en què la por o els nervis et poden doblegar, truques i llavors directament et contesta un psicòleg.
Tot i això, més d’una seixantena d’infermeres s’han ofert voluntàries per fer reforç en cas de necessitat responent a una crida del Coigi.
Sí la resposta ha estat molt positiva. Des del col·legi hem fet una llista de voluntaris i també tenim docents que es fan voluntaris, responent a una crida del Coigi.
Quines recomanacions faria?
Les que ja es diuen... Primer de tot, que tothom es quedi a casa, la gent que pot, que es quedi a casa, que no es vagi dues o tres vegades al súper, que s’hi vagi un cop a la setmana, que s’acumuli tot el que s’ha de comprar en un supermercat i, després, rentar-se sovint les mans, cada vegada que se surti de casa; que es vagi protegit i, quan es torni, cal canviar-se de roba. Espero que la situació no es desbordi, aquest dissabte farà 14 dies que tenim aïllament i cal que es noti que en aquest punt d’inflexió hi hagi el canvi en la corba de pujada. Un altre recordatori és per a les empreses que encara continuen treballant, o això que ha passat amb metros i trens plens: no pot ser de cap manera, hi ha una gran part de la població que es queda a casa; però, si tenim gent que no guarda les mesures de seguretat, no acabarem de tallar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES