Salut

Prova de resistència a les residències de discapacitats

La manca de material per poder fer front als contagis, si n’apareixen, és un dels reptes, juntament amb la gestió del confinament

La majoria continuen obertes amb el personal i els residents adaptant-se als fets

Les entitats gironines que es dediquen al tercer sector i, especialment, les que tenen residències per a discapacitats també estan patint aquests dies de confinament. A banda del que suposa no poder sortir al carrer amb els residents, hi ha la preocupació de no disposar dels recursos necessaris per fer front a possibles contagis. Sigui perquè pugui faltar personal o per la manca d’equips de protecció. “Fins ara no hi ha hagut cap contagi, però la por és que, com a entitats que no tenim recursos suficients, puguem entrar en col·lapse perquè, per exemple, els professionals hagin de fer quarantena”, explicava dijous Salvi Amagat, president de Iura, l’associació formada per deu entitats gironines que defensen els drets dels discapacitats intel·lectuals. Amagat també és el president de la Fundació Ramon Noguera, que, com altres entitats, disposa de llars residencials on aquests dies també se segueix el confinament amb el màxim de normalitat possible. “És un col·lectiu molt vulnerable, costa molt que no puguin sortir. Per sort, tenim espais amb molt d’espai exterior i es poden fer activitats, però estem preocupats perquè no tenim equips de protecció individual”, hi afegia Amagat.

Des de la direcció de cada centre es marquen les pautes que es consideren oportunes. Al Baix Empordà, per exemple, la Fundació Vimar té cura de 50 residents amb discapacitats i 23 més que viuen en habitatges compartits, i durant el confinament han continuat rebent les visites diàries del personal assistencial. Jordi Sistach de la Fundació Vimar, destaca la “feina també de trinxera dels cuidadors, que estan fent un esforç per entretenir els interns moltíssimes hores i sense conflictes de convivència”. Sistach celebra que cap dels interns té símptomes. “En aquest escenari estem preparats, però –admet– si aparegués algun cas encara no disposem del material necessari, tot i les moltes gestions que s’han fet en les darreres setmanes.” Malgrat això, si hi hagués algun contagi, Sistach confia que els CAP de referència de cada centre respondran i els donaran equipament.

A l’Alt Empordà el president de la Fundació Altem, Manuel Toro, explica que des de l’inici de la crisi sanitària del coronavirus la fundació està coordinada per un comitè de gestió i prevenció. Tots els usuaris dels serveis de dia i de la residència han estat retornats en la mesura del possible a les seves famílies i domicilis. A les instal·lacions de la fundació només s’hi manté un servei mínim per a aquells usuaris que no han pogut ser atesos als domicilis particulars, amb les precaucions i condicions d’aïllament exigides per l’actual situació. “Els professionals estan al màxim i el material de protecció no està arribant”, admet el president de la fundació. Amb tot, Toro remarca que per ara no han tingut afectats i que el repte de tota l’estructura és aguantar i superar aquesta fase complicada. Com a la resta d’entitats, totes les feines i activitats que desenvolupava la fundació en altres sectors han estat suspeses.

La Fundació Aspronis, que treballa a la Selva i a l’Alt Maresme, va tancar els serveis el divendres 13, excepte els residencials. Està oberta la residència de Palafolls amb 45 persones, les llars residència de Blanes (dues) i Palafolls (una), i es manté un equip d’urgència per a jardineria i neteja de mobiliari urbà. El director general d’Aspronis, Francesc Durà, també destaca les dificultats en l’àmbit residencial per fer complir el confinament a persones amb discapacitat intel·lectual i valora la feina dels empleats i cuidadors. Francesc Durà recorda també la necessitat de tenir material de protecció individual i valora les eines rebudes de particulars i entitats. A Aspronis hi ha hagut dos casos de positius de Covid-19, però ja han estat donats d’alta.

(Aquesta informació ha estat escrita per E. Agulló, E. Carrera, J. Ferrer i U. Comas.)

També a les comarques d’interior

j.c

A la Garrotxa, el Consorci d’Acció Social està coordinant l’atenció a les persones amb discapacitat o malalties mentals que viuen en pisos tutelats i en residències. Entre altres coses, està facilitant el material de protecció als treballadors que atenen els usuaris. El personal de la Fageda s’està organitzant per atendre els residents, especialment els que tenen malalties mentals, un col·lectiu que viu la situació amb ansietat i que viu malament el fet de quedar-se a casa. Al Ripollès, la Fundació MAP ha tancat diversos serveis, de manera que el personal d’aquests serveis continua actiu i dona suport als serveis residencials i d’atenció domiciliària. Al Pla de l’Estany, l’equip de terapeutes i el personal de la Fundació Estany atenen els residents d’El Sopluig i l’Ajuntament de Banyoles els fa arribar material i canalitza el que elaboren entitats i particulars, com per exemple mascaretes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró