Salut

Dimissió polèmica al Consell Europeu de Recerca

Un alt càrrec científic dimiteix perquè discrepa en la gestió de la pandèmia

La polèmica dimissió d’un alt càrrec científic de la UE enterboleix encara més la gestió comunitària de la crisi de la Covid-19. El president del Consell Europeu de Recerca (ERC, per les seves sigles en anglès), Mauro Ferrari, va presentar la carta de dimissió per les discrepàncies amb l’ens i la Comissió Europea sobre com s’ha de lluitar contra el virus.

Quan només feia tres mesos que ocupava el càrrec, Ferrari va intentar convèncer els buròcrates europeus de fer un programa de recerca especial de gran abast sobre la Covid-19, però es va trobar amb la resistència del comitè científic que presidia i de l’executiu d’Ursula von der Leyen perquè no encaixava amb la seva idiosincràsia.

Molest, Ferrari va plegar al·legant falta de suport i ha esbombat a la premsa les seves crítiques a la rigidesa de les institucions. Ell, pioner en nanomedicina amb una àmplia carrera als EUA, estava acostumat a altres maneres de treballar. “Estic extremadament decebut amb la resposta europea a la Covid-19”, va dir.

La venjativa renúncia ha fet sortir de polleguera els membres del Consell Europeu de Recerca, que ahir van fer un comunicat demolidor contra Ferrari. No només van assegurar que ells ja el volien fer plegar abans que dimitís, sinó que el van acusar de faltar a les reunions, de no entendre com funciona l’organització i d’utilitzar canals inadequats per plantejar les seves iniciatives.

“Lamentem la declaració del professor Ferrari, que en el millor dels casos és poc fidel a la veritat”, van reblar. L’italià havia afirmat que Von der Leyen li havia demanat l’opinió sobre com s’havia de lluitar contra la pandèmia. Un fet que l’alemanya va negar ahir assegurant que va ser Ferrari qui va contactar amb ella per vendre-li la proposta que no va comprar. Amb tot, en uns moments crítics per a la UE en què es posa en qüestió la capacitat de la seva màquina burocràtica per respondre a una emergència sanitària de magnituds sense precedents, aquest organisme científic s’ha vist forçat a reivindicar la seva forma de treball.

L’ERC defensa que el més eficaç és finançar els projectes que proposen els científics i no impulsar “des de dalt” iniciatives de recerca. A més, recorden que ja estan donant suport a més d’una cinquantena d’investigadors a tot Europa que treballen per entendre i combatre la Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona