Salut

A disposició de totes les residències

Al centre d’Orpea, a Girona, hi ha 28 pacients que estaven en residències de gent gran i que van donar positiu per coronavirus

Aquesta setmana es valorarà si es dona l’alta a alguns que no tenen símptomes

Hi ha professionals de l’entitat Sumar i del CAP de Can Gibert del Pla

Un matrimoni, provinent de Sant Gregori, està afrontant junts i de la mà el camí per deixar enrere la Covid-19. Des de dijous passat es troben plegats en una de les habitacions dobles de l’edifici situat al número 19 de l’avinguda del President Josep Tarradellas de Girona, a les ribes del Ter. La instal·lació, del grup Orpea, estava previst que s’inaugurés al maig com a residència de gent gran, amb 147 places, i amb 30 més per al centre de dia. La pandèmia global causada pel coronavirus, però, ha fet readaptar infinitat de calendaris, de pautes i de situacions. En aquest cas, el Departament de Salut de la Generalitat, juntament amb el de Treball, Afers Socials i Famílies, va obrir aquest equipament com un recurs que s’ha posat a disposició de les residències de gent gran de la regió sanitària de Girona.

Al centre d’Orpea hi ha actualment 28 usuaris. Un dels denominadors comuns és que tots ells van donar positiu de la malaltia Covid-19 i que tenen símptomes lleus o bé són asimptomàtics. Estan en habitacions individuals o dobles de la tercera planta, que es va habilitar, i es té preparada la segona per si entressin més pacients. Els primers hi van arribar el dimecres 1 d’abril, procedents d’una residència de gent gran del municipi de Sant Hilari Sacalm. I, des d’aleshores, també n’hi ha de Palamós i de Sant Gregori. La majoria superen els 75 anys –per sota, tan sols hi ha una persona que en té 68, i la més gran en té 99.

“Abocar-hi tots els recursos”

“No hi ha zones comunes on interactuïn. Tothom és a la seva habitació per garantir un millor aïllament. A les cambres dobles, alguns dels pacients que estan junts ja ho estaven abans als centres on residien i, per tant, ara continuen acompanyats dels seus amics o amigues”, comenta el personal que els assisteix. S’afegeix que es tracta de persones amb algun tipus de dependència en major o menor grau i que cal tenir en compte que se’ls ha tret del seu lloc de referència. “Per entretenir-se, a vegades els portem coses per pintar, sopes de lletres, revistes, mots encreuats... I també fem videotrucades per tal que es puguin veure amb la família. No és una situació fàcil i s’han d’entendre els canvis en els estats d’ànim. Hi aboquem, però, tots els recursos amb l’objectiu que estiguin en les condicions més òptimes.”

Mentre duri l’emergència sanitària, aquest centre és gestionat de manera temporal per personal de Sumar. Per part d’aquesta entitat pública d’acció social, una de les coordinadores de planta és la psicòloga Vanesa Pallàs. Detalla que s’han dividit en dos equips, de 12 hores cadascun. Hi ha cuidadores auxiliars, personal de coordinació, d’infermeria, de neteja i, certs dies a la setmana, una psicòloga. Els professionals de Sumar, a més, tenen el suport de l’equip d’atenció primària del CAP de Can Gibert del Pla de Girona. La seva directora, Maria Àngels Rovira, explica que acostumen a passar per aquest equipament d’Orpea al matí, si bé estan connectats les 24 hores per si hi hagués qualsevol incidència. Des del CAP hi acudeixen dues metgesses adjuntes, dues de residents, dues infermeres i un metge que s’ha llicenciat recentment. Fan cures d’infermeria, exploracions clíniques, controls, miren si cal ajustar els tractaments i les medicacions i, juntament amb els treballadors de Sumar, també posen el focus en la importància dels canvis posturals dels pacients (tenint en compte que passen moltes hores en un mateix espai) i en les pautes d’higiene.

Abans d’entrar a la planta on hi ha els usuaris es posen l’equip de protecció individual. Porten guants, mascareta, peücs, una pantalla protectora i una vestimenta de tipus granota, que és impermeable. I, per extremar la prevenció, hi ha personal que al damunt de la granota es posa una bata diferent a cada habitació i es canvia els peücs, especialment en el moment de les higienes, les dutxes i els àpats.

El menjar el porta un càtering. Tot va envasat per racions i, quan arriba, es manté calent en un forn. Així mateix, es té molt present que hi ha dos circuits diferenciats: una zona denominada neta i l’altra per on es passa quan ja s’ha tingut contacte amb l’àrea “contaminada”. “Intentem ser molt empàtics, donar seguretat i tranquil·litat als pacients. Prioritzar el caliu humà. Alguns t’abraçarien i ens diuen que no cal que vinguem disfressats així. Darrere la mascareta somrius i ells t’interpreten el gest a través dels ulls”, relata el personal. També posen en relleu que aquest és un recurs de pas per facilitar la gestió de les residències de gent gran i per garantir millor l’aïllament individualitzat. Al centre d’Orpea hi ha usuaris que ja fa catorze dies que no tenen símptomes i aquesta setmana es valorarà si poden tornar a la residència o al seu nucli familiar. “Això seria ideal. Aquest, de fet, és l’objectiu.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona