Salut

Més incerteses que solucions en el pla presentat per Mitjà

L’investigador admet les limitacions tècniques i socials del controvertit passaport d’immunitat que proposa

El govern diu que valorarà les recomanacions per elaborar un document definitiu

L’esperat informe encarregat a l’investigador Oriol Mitjà per planificar el desconfinament progressiu del país ja és damunt la taula dels responsables del govern, tot i que no és gens clar que es pugui arribar a complir mai. D’una banda, perquè la Generalitat, que s’entesta a planificar la desescalada tot i haver perdut les competències per gestionar-la, l’entén com una “proposta que valorarà” per a la redacció del text definitiu, que espera aprovar aquesta mateixa setmana. De l’altra, perquè les 46 pàgines del document són una combinació de mesures bàsiques de l’epidemiologia (que ara mateix no es poden aplicar per falta de dades i d’eines) amb l’afegit estel·lar d’un passaport immunitari que el mateix Mitjà dubta que sigui viable per “limitacions tècniques i socials”.

Els experts reclutats per Mitjà apel·len a dues mesures ja exposades pels epidemiòlegs que assessoraven el govern des del primer moment: el distanciament social preventiu i la identificació i aïllament dels casos positius i els seus contactes. Pel que fa a les fases del desconfinament, recomanen una relaxació de les mesures en cinc fases graduals, segons uns paràmetres avalats per la Unió Europea.

Per fer aquesta identificació de casos, Mitjà recomana que s’implementi un “cribratge poblacional a gran escala” amb sis milions de tests serològics, que es farien en centres de salut, farmàcies i instal·lacions temporals de recollida de mostres sense necessitat de baixar del cotxe. També vol fomentar l’ús de l’app StopCovid19, impulsada per la Generalitat, però afegint-hi un sistema per fer el rastreig de contactes mitjançant la tecnologia Bluetooth. L’informe explica que aquest sistema hauria de ser voluntari, basat en el consentiment dels usuaris, i respectant “plenament” les normes europees de privacitat i protecció de dades personals.

De la combinació entre els resultats dels tests sistemàtics i periòdics i l’anàlisi per un algoritme de les persones amb qui s’ha estat en contacte, es generaria una “acreditació d’immunitat”. El resultat, a manera de semàfor, permetria o no l’accés a espais i activitats amb un elevat risc de transmissió: el vermell indicaria infecció en curs i alt risc de contagi; el groc, que no està infectat però tampoc ha passat la malaltia, i el verd, que ja està immunitzat contra la Covid-19.

Oriol Mitjà creu que tot plegat permetria “accelerar la tornada a la feina, a les escoles i a la vida social de manera segura”, però també és conscient de les múltiples limitacions i contraprestacions associades a aquest sistema. Per començar, les tècniques: encara no hi ha al mercat cap test ràpid validat per a la detecció d’anticossos del SARS-CoV-2 ni evidència que la protecció dels anticossos se sostingui en el temps. A banda, des del punt de vista social, aquesta mesura “podria accentuar desigualtats entre els positius i els negatius”, “penalitzar qui s’ha confinat de forma responsable i solidària” i actuar com a incentiu perquè els joves busquin infectar-se per poder fer vida “normal”.

La preparació de l’informe sobre les mesures per al desconfinament, entre les quals també hi ha l’establiment de controls de temperatura als accessos del transport públic, ha obligat Mitjà a desatendre la recerca que duia a terme per intentar rebaixar els contagis entre els contactes dels malalts. Havia promès els resultats per a aquesta setmana, però diu que els donarà “quan estiguin disponibles”.

LA XIFRA

17
experts
han participat en la redacció de la proposta amb les eines i estratègies per desconfinar el país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona