Salut

Coronavirus

El Programa Orfeu ha fet prop de 1.200 proves PCR des de dilluns

La previsió és realitzar 170.000 tests de Covid-19 en unes cinc setmanes

L’objectiu és detectar el virus en residències i altres centres i descarregar els laboratoris dels hospitals perquè tinguin més capacitat per vigilar casos

La maquinària del Programa Orfeu s’ha posat en marxa i des de dilluns ha fet un total de 1.174 proves PCR (les sigles en anglès de la Reacció en Cadena de la Polimerasa) per detectar el nou coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19), segons les dades corresponents a aquest dijous a les tres de la tarda.

El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i el Parc Científic de Barcelona (PCB) són els dos nodes on s’ha muntat la infraestructura amb la qual s’espera arribar a les 170.000 proves previstes en unes cinc setmanes.

Els tests es fan a residències de gent gran i altres centres on és fàcil que hi hagi un brot si hi entra el virus. També es fan proves PCR entre treballadors essencials com agents de policia o bombers.

El director general de Recerca, Robert Fabregat, ha destacat que aquest programa “permet descarregar els laboratoris dels hospitals perquè tinguin més capacitat per detectar nous casos”.

Cribratge en determinats col·lectius
El Programa Orfeu, que el Govern va anunciar fa un mes, vol fer un cribratge de coronavirus en determinats grups, sobretot d’aquells que es troben més exposats a un brot, com són les persones que viuen i treballen en residències de gent gran o altres centres com de salut mental. A les residències de gent gran, ja s’han fet moltes proves PCR i aquest programa ha de permetre completar el cribratge "el més aviat possible", destaca Frabregat.

Per les mateixes característiques de conviure un col·lectiu en un espai, el Programa Orfeu també contempla entrar als centres penitenciaris i, a més, vol ser un suport per poder testar treballadors essencials, principalment que no siguin sanitaris -les proves d’aquests professionals es fan als hospitals-, com poden ser bombers, transportistes, mossos o policies locals.

"El Programa Orfeu es fa entre la col·laboració del departament d’Empresa i Coneixement i el de Salut perquè centres de recerca que no estan vinculats directament al sistema de salut puguin oferir les seves capacitats per incrementar les proves PCR. Els hospitals ja han duplicat i triplicat la capacitat i els centres poden ajudar a fer-ho encara més", afirma el director general de Recerca a l’ACN.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria democràtica

Nou atac al plafó que explica les tortures de Via Laietana 43

barcelona
tradicions

Cent colles pels 600 anys de gegants

baRCELONA

Més ingressos per patologies respiratòries i cardiovasculars per la contaminació

olot

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat