Salut

Coronavirus

Els veterinaris criden a la calma després del cas d’un gat infectat per la Covid-19

Un investigador de l’IRTA-CReSA destaca que l’animal afectat no tenia cap lesió relacionada amb el nou coronavirus

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya recorda que el principal via de transmissió de la malaltia és d’humans a humans i no s’ha comprovat que els felins puguin contagiar-la

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya ha fet una crida a la “calma” després que els investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) hagin detectat a Catalunya un gat infectat per la Covid-19.

A través d’un comunicat, els veterinaris reiteren que es pot seguir “convivint i gaudint de les mascotes” som s’ha fet sempre, ja que “no hi ha cap evidència” que puguin contagiar als humans.

De fet, segons l’investigador d’IRTA-CReSA Joaquim Segalés, el felí que va donar positiu no presentava cap lesió relacionada amb el nou coronavirus. Els veterinaris, però, recomanen a les persones infectades que extremin “les precaucions de distanciament i d’higiene per protegir” les mascotes.

Segons els professionals del sector, “el paper de les mascotes en la transmissió de la Covid-19 és negligible” i recorden que “la via de transmissió predominant és d’humà a humà”. A més, destaquen que “les fonts oficials parlen de més de tres milions i mig de persones contagiades i, que es conegui, a tot el món hi ha sis gats contagiats i dos gossos”.

En aquest sentit, detallen que “la simptomatologia detectada en animals és lleu o moderada” i que “en tots els casos, els animals s’haurien infectat per contacte directe amb els seus propietaris o cuidadors, que tenien la Covid-19.

El Consell recorda que “cal diferenciar entre contagiar-se i ser contagiós”. “Els gats són susceptibles a la infecció pel nou coronavirus però no hi ha cap evidència que suggereixi que són contagiosos per als humans”, apunten en un comunicat.

Per això, els veterinaris recomanen que “si una persona ha contret la malaltia de la Covid-19 o creu patir-la, extremi les precaucions de distanciament i d’higiene per protegir la seva mascota”. Però asseguren que “en cap cas aquesta situació justifica un abandonament ni prendre accions que afectin o perjudiquin el benestar de les mascotes”.

El comunicat difós aquest diumenge està firmat conjuntament amb el departament de Salut, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, IRTA-CReSA, la Universitat Autònoma de Barcelona, els quatre Col·legis Oficials de Veterinaris i el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet