Salut

Sanitat rebutja per segona vegada el pas de Madrid a la fase I

Simón alerta que un rebrot a la capital espanyol afectaria tot l’Estat

La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, qualifica d’“atac polític” la decisió del ministeri

Madrid haurà d’esperar almenys una setmana més per passar a la fase O. El ministeri de Sanitat ha tornat a rebutjar que la comunitat avanci a la fase I de la desescalada dilluns que ve i ha decidit que continuï a la fase 0, amb el relaxament d’algunes restriccions. La presidenta del govern madrileny, Isabel Díaz Ayuso, ha qualificat d’“atac polític” la decisió del ministeri de Sanitat.

La comunitat havia demanat per segona vegada –després de la negativa de la setmana passada- avançar d’etapa i assegurava que complia els requisits fixats. Sanitat, però, considera que encara no està en condicions de canviar d’etapa, tot i que podrà posar en marxa “algunes mesures” d’alleujament del confinament.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha admès la situació de la Comunitat és “favorable” però ha defensat que “per prudència” s’ha de mantenir en la fase 0.

Simón ha explicat que Madrid no va poder fer els esforços de detecció que sí que van fer altres autonomies, i tot que ara ha avançat molt en els últims dos o tres dies, aquesta capacitat “encara s’està consolidant”.

El perill d’un rebrot a la capital

El portaveu de Sanitat ha apuntat que hi ha un nombre “important” de casos no detectats, i un percentatge d’aquests podria “estar per allà transmetent”. “I no és un nombre baix donat el nombre d’infeccions detectades”, ha afegit.

Simón ha demanat “un temps mínim per tenir garanties” i ha advertit que “una ciutat com Madrid, en cas de tenir un rebrot , afectarà probablement a tota Espanya”.

Tot i que l’evolució sigui “molt favorable”, el director del CCAES ha recordat que la Comunitat ja partia de molts més casos que altres territoris i, juntament amb Catalunya i Castella i Lleó, és un dels territoris que reporten més casos nous cada dia.

Segons Simón, la situació epidemiològica de la capital espanyola i catalana va ser “molt més explosiva” que a la resta del territori. “Per molt bé que hagi anat l’epidèmia, o per molt ràpid que hagi estat el descens, el nombre brut de casos encara és un molt més alt que altres comunitats”, ha remarcat.

“Les dades quantitatives ens impel·leixen a ser prudents, i les qualitatives ens impel·leixen a esperar que es consolidi la capacitat de detecció”, ha resumit.

En tercer lloc, ha situat també la qüestió de la mobilitat i de les comunicacions, un factor que també comparteix amb Barcelona.

Segons ell, tota la potència que es va posar en la capacitat assistencial per tractar el coronavirus ara cal situar-la en l’atenció primària i consolidar-la.

“Atac polític”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha lamentat que el govern espanyol “no deixi que Madrid passi de fase”.

Díaz Ayuso ha assegurat que no són la regió que més percentatge de contagi té i ha defensat que “estan preparats” per avançar. “Madrid ha complert”, ha subratllat.

Segons ella, no hi ha una “explicació tècnica” que justifiqui la negativa a la petició de seu govern i ha qualificat la decisió del ministeri de Sanitat d’“atac polític”. Segons ella, “forma part de la campanya inacceptable” que, al seu parer, es fa contra el seu govern.

És per això que ha anunciat que demanarà per escrit un informe motivat a Sanitat per “conèixer els criteris objectius” que justifiquen la denegació de passar a fase I.

En aquest sentit, ha amenaçat amb emprendre “mesures legals” si detecta que “s’ha perjudicat deliberadament els madrilenys”.

La presidenta ha lamentat que amb el confinament “s’arruïnen els nostres comerços i cada setmana perdem al voltant de 18.000 llocs de treball”.

En els mateixos termes s’ha expressat el conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, que ha dit que “una crisi de salut pública no pot tenir mai com a criteri més important un criteri polític”. I és que segons ell, els madrilenys han estat “severament castigats” pel ministeri de Sanitat.

Ruiz Escudero ha defensat que Madrid “compleix amb els criteris” pel que fa a indicadors de Salut, capacitat assistencial i, “sobretot”, de detecció de nous casos de Covid-19 “per davant d’altres comunitats que ja estan en fase I”.

Ayuso ha coincidit amb el seu conseller de Sanitat i ha denunciat que la conducta del govern de Pedro Sánchez és “arbitrària”. A més, ha exigit “transparència” per saber els “motius reals” de la decisió.

La presidenta ha afegit que totes les indicacions que el ministeri va fer la setmana passada per deixar Madrid a la fase 0 s’han abordat i resolt, i s’ha elevat la capacitat de fer proves a “més de 15.000 PCR diaris”.

Per tot plegat, ha denunciat un “greuge comparatiu” amb Madrid, que segons ella és una de les Comunitats Autònomes “amb més pacients curats per 100.000 habitants”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva