Salut

El Clínic detecta un augment de l’ús de pantalles entre infants i adolescents durant el confinament

Té un programa d’atenció a aquestes addicions perquè els casos han crescut molt en els últims cinc anys

L’Hospital Clínic ha detectat un augment en l’ús de pantalles entre els infants i adolescents atesos al Servei de Psiquiatria Infantil i Juvenil durant el confinament. Internet i els videojocs han estat les noves formes d’oci i de vida social aquestes setmanes.

Molts pares expliquen en les consultes que els límits d’ús de les tecnologies imposats durant el confinament han estat més relaxats del que acostumaven a ser. Argumenten que això afavoria la bona convivència.

En el cas de menors amb problemes de salut mental, disminuïa la intensitat dels seus símptomes. El Clínic té un programa d’atenció a les addicions a les pantalles per part de menors perquè els casos han crescut significativament en els últims cinc anys.

El Clínic ja atenia des del 2005 aquest tipus d’addicions en infants i adolescents, però en els últims cinc anys ha observat un increment important dels casos atesos.

A més, ara ha elaborat un document amb recomanacions adreçat a les famílies per fomentar un ús saludable de les tecnologies.

El tractament que es realitza per controlar l’addicció a internet ha de ser integral. Primer cal veure si hi ha alguna altra malaltia associada i tractar-la, ja que sovint l’ús patològic de les pantalles es presenta en adolescents amb altres trastorns mentals previs.

El tractament dels símptomes de l’addicció a internet és principalment psicològic, amb l’objectiu d’identificar els factors que desencadenen la conducta addictiva i actuar-hi a través de millorar les capacitats de la persona (control d’impulsos, maneig d’emocions, estratègies per afrontar l’estrès).

L’altre aspecte que es considera clau en un bon tractament és el treball amb la família: la col·laboració dels pares i mares en tot el procés és fonamental.

El tractament ha de tenir en compte la necessitat de consolidar els avenços i prevenir les possibles recaigudes, de manera que la mitjana de temps de tractament d’un pacient atès a l’Hospital Clínic de Barcelona per aquest tipus d’addicions és d’entre 1 i 2 anys.

Les persones amb addició a internet tenen tres vegades més risc de tenir altres addicions, com a l’alcohol o les drogues. Hi ha estudis que indiquen que un de cada quatre addictes a internet té algun altre trastorn psiquiàtric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós