Salut

Coronavirus

Illa afirma que l’Estat està preparat per un possible rebrot

El ministre de Sanitat assegura que el focus de l’Aragó està “en vies de ser controlat” i la resta dels onze brots actius ja ho estan

El govern espanyol preveu fer noves onades de l’estudi de seroprevalença a la tardor

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat aquest dilluns que el sistema sanitari espanyol està preparat per a un possible rebrot del coronavirus.

“S’està constituint una reserva estratègica d’equips per part de les comunitats autònomes i el ministeri [de Sanitat] està fent un esforç per tenir una segona reserva d’equips de ventilació mecànica” ha assegurat Illa en una entrevista a la Cadena Ser.

Segons ell, en cas de rebrot de coronavirus “estem molt millor preparats” i els hospitals tindrien material suficient, malgrat que ha reconegut que hi ha algun problema amb els guants en el qual “s’hi està treballant”. A més, ha recordat que es prepara ja la campanya de vacunació de la grip.


En qualsevol cas, ha remarcat que els protocols de test a casos sospitosos funcionen perfectament i ha destacat que a més del 90% dels casos de símptomes se’ls fa un PCR en menys de 24 hores fruit d’un “esforç important” per part de les comunitats.

Illa ha avançat que el seu departament preveu fer noves onades de l’estudi de seroprevalença al setembre i octubre.


Onze brots actius
Sanitat fa aquesta setmana un seguiment “especial” del brot de coronavirus que s’ha detectat en una explotació hortofructícola de la comarca del Baix Cinca (Osca).

Aquest és un dels onze brots actius que hi ha actualment arreu de l’Estat i que, segons Illa, “estat tots sota control”. El ministre ha explicat que a hores el que més preocupa al ministeri és el focus de l’Aragó, si bé ha apuntat que està “en vies de ser controlat”.

La Direcció General de Salut Pública aragonesa ha comunicat aquest diumenge 33 nous casos de coronavirus, dels quals 25 corresponen a les comarques del Baix Cinca, Cinca Mitjà i La Llitera. D’aquests, 16 es corresponen amb contactes d’afectats diagnosticats prèviament i en 6 dels casos l’àmbit de l’exposició va ser laboral, vinculats al brot en curs en una explotació hortofructícola en la que ja s’havien 8 casos el dia abans.

Tant el ministre com alts càrrecs del seu departament van estar en contacte amb la consellera de Sanitat d’Aragó, Sira Repollés, per fer un seguiment del brot. Illa ha valorat que el focus s’ha detectat de manera precoç i s’ha actuat amb “molta contundència”. De fet, ha assenyalat que a les tres comarques afectades s’ha pres mesures equivalents a la fase 2. “I ja veurem si és suficient”. Demà hi ha prevista una nova reunió bilateral amb les autoritats aragoneses per analitzar la situació.


Coordinació amb Europa
El titular de Sanitat s’ha mostrat preocupat per les imatges de festes al carrer que s’han vist lloc els últims dies. Illa ha demanat de nou extremar les mesures de prudència perquè “el virus encara està entre nosaltres”. “A Europa l’hem controlat, però segueix entre nosaltres, el derrotarem quan tinguem una vacuna eficient”, ha subratllat.

De fet, ha admès que un dels perills és l’arribada de persones en avió procedents de l’exterior de la zona Schengen. És per això que l’Estat espanyol i la la resta de països Schengen treballen per acordar un criteri comú sobre l’obertura de portes a viatgers procedents de tercers països. Illa ha avançat que aquests setmana el ministeri d’Exteriors negocia amb els socis comunitaris un acord “per veure si prorroguem la limitació d’arribades de tercers països” o bé si s’adopten restriccions respecte a països concrets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró