Salut

La fiscalia obre sis noves diligències penals per la gestió de la covid-19 en residències a Catalunya i ja en són 42

El ministeri públic manté el seguiment per la via civil de gairebé 80 centres

La fiscalia ha elevat a 42 les diligències penals que té obertes a Catalunya per la gestió de la covid-19 en residències, sis més que la setmana passada. Cinc d’aquestes les ha obert la Fiscalia Provincial de Barcelona, mentre que la sisena és de la fiscalia de l’àrea de Manresa-Igualada, segons ha informat la Fiscalia General de l’Estat. En l’àmbit civil, el ministeri públic continua fent el seguiment de gairebé 80 centres. En aquest cas, es tracta de diligències per fer un seguiment de la situació als centres i per a la protecció dels usuaris. En el conjunt de l’Estat, la fiscalia té obertes 240 investigacions penals i 194 diligències civils, amb dades del 22 de juny. Hi ha un nou procediment judicial obert a un jutjat de Gavà.

La Fiscalia Provincial de Barcelona té obertes 24 diligències penals obertes, cinc més que fa una setmana. Entre aquestes noves, n’hi ha una oberta per una denúncia contra el Govern de la Generalitat, una altra per uns fets que van tenir lloc en un centre hospitalari i una tercera per uns fets en una fundació.

Altres diligències que la Fiscalia Provincial de Barcelona manté obertes són per una denúncia presentada per un particular contra l’administració; per una denúncia interposada per familiars de diferents residències geriàtriques, i per una denúncia presentada per una agrupació d’afectats per la covid-19. També es mantenen incoades diligències penals després de rebre una comunicació per part del registre civil de Sant Boi de Llobregat per defuncions en quatre residències, i una altra arran d’una comunicació de l’Agrupació Professional Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència (ASCAD).

La fiscalia de l’àrea de Granollers manté obertes cinc diligències penals, quatre corresponents a residències i una cinquena incoada després de la denúncia d’un particular contra personal sanitari d’un centre.

A l’àrea de Sabadell continuen obertes cinc diligències; a la de Terrassa, una mentre que ja se’n va arxivar una altra; a la de Mataró, tres; a la de Manresa-Igualada, dues, una d’elles nova d’aquesta setmana, i a la Fiscalia Provincial de Tarragona, una altra.

La Fiscalia Provincial de Girona té oberta una diligències per la denúncia interposada per una associació en relació a una residència. Tot i que la Fiscalia General de l’Estat no ho concreta en el seu comunicat, segons va publicar l’ACN la setmana passada, la fiscalia investiga el geriàtric Palafrugell Gent Gran per la mort de 36 avis durant la pandèmia, després que l’associació de familiars de residents i usuaris del centre n’informés la fiscalia.

Un nou procediment judicial

Pel que fa als procediments judicials, la fiscalia té coneixement d’un de nou obert a Catalunya per part del jutjat d’instrucció número 8 de Gavà en relació a una residència.

Continuen oberts dos procediments als jutjats de Sabadell, un d’ells per desatenció i falta de tractament, i una altra als de Cerdanyola, per presumptes delictes de falsedat en document oficial i omissió del deure de socors. També es manté oberta una investigació al jutjat número 8 de Vilanova i la Geltrú en relació a una residència, i un altre al jutjat 7 de Gavà, en relació a un altre centre.

Àmbit civil

Pel que fa a l’àmbit civil, la fiscalia manté el seguiment de gairebé 80 centres. La Fiscalia Provincial de Barcelona manté oberta una diligència que inclou el seguiment de setze residències. La de Granollers en fa el seguiment de set; la de Sabadell, 25; la de Manresa-Igualada, dues, i la de Terrassa, dotze.

A l’àrea de Vilanova i la Geltrú-Gavà, la fiscalia té tretze diligències civils obertes, una d’elles per fer un seguiment genèric. En aquests casos, la Fiscalia General de l’Estat informa que el ministeri públic està pendent d’actualitzacions de les dades remeses des de l’administració i dels registres civils de la zona. A més, la fiscalia ha demanat al Departament de Salut informació concreta d’alguna residències respecte al seguiment i monitorització del centre, així com del número de morts, el percentatge de proves PCR que s’han fet i el pla d’actuació davant de possibles repunts del virus. La resposta de Salut sobre aquests aspectes va arribar a la fiscalia el 9 de juny.

La Fiscalia Provincial de Tarragona fa el seguiment en l’àmbit civil de dues residències, i la de Girona té oberta una diligència genèrica de seguiment de residències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona