Salut

Coronavirus

El govern reforça les residències amb 1.800 professionals per fer front eventuals rebrots de la pandèmia

Salut incorpora 450 sanitaris que prestaran servei als centres

Es reservaran llits per aïllar casos de Covid-19 i caldrà tenir material en estoc per 4 setmanes

El govern ha anunciat que finançarà la contractació de 1.800 nous treballadors a les residències de gent gran o persones amb discapacitat davant una possible segona onada de Covid-19 a la tardor. En paral·lel, es reforçarà l’atenció als residents per part de l’Atenció Primària amb la incorporació de 450 sanitaris. També s’implementaran mesures de contingència com reservar tractar un sol positiu com un brot, reservar llits per aïllar casos i disposar reserves d’equips de protecció individual (EPI).

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han explicat aquest dilluns en roda de premsa les mesures a implementar als centres residencials per afrontar eventuals rebrots de la pandèmia de coronavirus. Aquest “pla de contingència” te una vessant la sanitària i una altra social.

En l’àmbit social, un aspecte “clau” del pla del govern per a les residències passa per dotar de més “musculatura” els centres amb la contractació de 1.800 nous professionals, com gerocultors i auxiliars, que es durà a terme amb un increment del 15% de la ràtio marcada pel govern.

A més, els centres residencials amb més de 60 places i algun tipus d’intervenció pública tindran a partir d’ara un servei d’infermeria durant les 24 hores del dia, per al que s’incorporaran 370 infermeres. El Homrani ha destacat que “a partir d’ara la infermeria de nit serà obligatòria en residències amb més de 60 places”. A més, aquesta figura servirà per coordinar l’atenció amb els professionals que faran suport des de l’atenció primària. A més, es reforça també la figura del responsable higienicosanitari, que tindrà capacitat d’elaborar protocols. També s’impulsa el rol del responsable higienicosanitari, que tindrà capacitat d’elaborar protocols.

En l’àmbit sanitari, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que es reforçaran els equips d’Atenció Primària i intermèdia per garantir el suport en l’assistència a residents amb “més de 450 professionals” sanitaris, entre aquests 163 metges i 270 infermeres.

Són equips que treballaran de forma coordinada amb el personal dels centres per avaluar la situació dels residents i fer plans individuals d’intervenció. La titular de Salut ha posat en valor el paper dels sociosanitaris davant una nova onada de coronavirus com a espais que han d’estar “disposats i preparats” per atendre persones grans derivades d’una residència. És per això que s’incrementarà la contractació de llits sociosanitaris, amb 500 places més per tenir cura a persones grans provinents de centres residencials, hospitals o domicili que ho necessitin. Aquesta mesura tindrà un cost de 25 milions d’euros.

Els dos consellers han precisat que els 450 sanitaris de primària seran contractacions estructurals però els 1.800 nous professionals a les residències ho seran gràcies a una modificació de la ràtio que estarà en vigor de forma temporal. Segons el Homrani, el reforç de la plantilla de les residències es mantindrà com a mínim “mentre estiguem en aquesta situació, i després ja veurem si se li dona una estabilitat més gran o no”.

El govern treballa amb la idea que el reforç de bona part dels professionals ja estigui a punt durant el mes de setembre, el moment considerat previ al risc d’una segona onada.

En paral·lel, el departament d’Afers Socials es dotarà amb 219 persones que destinaran la seva feina a fer un seguiment “més acurat de les residències, reforçar la inspecció social i fer seguiment i avaluació dels contractes programes amb els ens locals”. El titular del departament ha indicat que és un programa temporal, de dos anys, ampliable a tres.

El Homrani ha destacat que el seu departament destinarà uns 56 milions d’euros a aquest paquet de mesures.


Material per a quatre setmanes
Vergés ha explicat que les residències hauran de “tenir en estoc” equips de protecció individual per a un mínim de quatre setmanes.

En cas que es detecti un cas de Covid-19 en un centre, encara que sigui un únic positiu, s’haurà de fer proves PCR a tots els residents i professionals.

Els sistemes d’informació s’integraran per tal que les residències i l’Atenció Primària tinguin accés de forma senzilla a les dades corresponents.

Els dos consellers han recordat que el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) té una bossa de gairebé 4.000 candidatures de persones disposades a treballar en residències.


Reserva de places per aïllar casos de Covid-19
Un altre àmbit destacat del pla de contingència és la reserva de places per a casos de Covid-19. L’objectiu és incrementar la capacitat de les residències per fer front a un rebrot a partir d’una reserva d’ocupació que permeti implementar mesures per separar i aïllar casos sospitosos o positius. En concret, es reservaran fins a 2.800 places al conjunt de Catalunya. Les residències més grans –tipus A i B– hauran de deixar un 8% de les places lliures si són públiques, un 4-5% si són privades però amb places concertades i tres places lliures si són totalment privades.

Les residències tipus C, més petites, hauran de deixar com a mínim una plaça buida. El departament d’Afers Socials assumirà el cost de les places lliures. El Homrani ha admès que la limitació d’ocupació de places farà créixer les llistes d’espera vigents per accedir a una residència, que ara mateix és de de 20.800 persones. El conseller ha admès que la reserva places reduirà la capacitat de donar resposta a la llista d’espera però ha subratllat que “la prioritat és assegurar al màxim la protecció de tots els residents”.

A més, el explicat que es mantindrà la reubicació de persones residents a espais de suport, com hotels, per separar persones sanes de malaltes. En paral·lel, es facilitarà el retorn voluntari del resident al domicili amb familiars sempre que la persona estigui estable, no presenti símptomes i hagi donat negatiu en una prova PCR.


Dades residències
Un 72% de les residències catalanes (761 centres) estan classificades com a “verdes”, és a dir, “netes” de casos de Covid-19. El 23% dels centres estan classificats com a “taronges”, perquè tenen algun cas positiu però està ben sectoritzat i separat dels negatius; un 4% són “vermelles” i un 1% estan pendents de valoració o reclassificació.

En total, s’ha fet més de 106.000 proves PCR per a residents i treballadors i de tots els que han passat la malaltia, 10.805 persones grans s’han recuperat. També s’ha intervingut 13 residències i s’ha fet més de 54 inspeccions a 44 residències. En 2 casos s’ha apartat l’empresa encarregada de la gestió del centre.


Agència Integrada d’Atenció
Vergés i Homrani han anunciat la creació d’una “Agència Integrada d’Atenció”, participada al 50% pels seus respectius departaments, per redissenyar l’atenció a les persones grans i la dependència. La idea és “compartir mirada” sobre el futur dels centres residencials, avançar en “l’atenció integral” de l’autonomia i la dependència de la persona i fer possible l’envelliment “quilòmetre 0”. O dit d’una altra manera, intensificar els serveis d’atenció domiciliària i el reforç de l’atenció comunitària per evitar al màxim una resposta “institucionalitzada”. Segons Vergés, es tracta de “deixar de fragmentar l’atenció a les persones” i cuidar “millor” la gent gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella