Salut

Desenes de sanitaris es concentren davant la Generalitat en vaga per reclamar igualtat en la paga de la covid-19

El sindicat USOC xifra en un 30% el seguiment de l’aturada

Demana revertir les retallades a la sanitat pública

Desenes de sanitaris s’han concentrat aquest dimarts al matí davant del Palau de la Generalitat, durant el Consell Executiu, per protestar per les diferències entre professionals a l’hora de cobrar la paga extraordinària per la covid-19. En una vaga convocada per USOC i secundada pel sindicat Infermeres de Catalunya, els concentrats han demanat igualtat de tracte a tots el personal sanitari, i que es reverteixin les retallades de fa deu anys. El sindicat convocant calcula un seguiment del 30 o 40%, tenint en compte que hi ha molt personal de vacances i que els serveis mínims són importants.

María Recuero, secretària general d’USOC, ha defensat que la paga extra per la covid-19 ha de ser igual per a tots els professionals sanitaris. “Entenem que les vides dels treballadors de sanitat no per tenir un càrrec o una categoria professional diferent han de ser més cares o més barates”, ha apuntat. Pel que fa al seguiment de la vaga, l’ha xifrat en un 30 o 40% perquè hi ha molt personal de vacances de forma obligada per si hi ha un rebrot a finals d’agost o primers de setembre, i també perquè els serveis mínims en sanitat són sempre elevats.

Per la seva part, Jessica Morillas, presidenta del sindicat Infermeres de Catalunya, ha remarcat que tot el personal s’ha exposat al virus per igual, i per tant tothom ha de rebre la mateixa compensació. Al seu parer, potser la solució seria afegir un plus de perillositat en els salaris, com hi ha en altres professions.

La vaga convocada aquest dimarts pel sindicat USOC, a la qual s’ha adherit Infermeres de Catalunya, protesta per com ha previst el Govern la paga extraordinària als sanitaris que han lluitat contra la covid-19.

Els sindicats rebutgen que es determini la diferència en la retribució atenent a la categoria professional, i lamenten que la Generalitat no hagi fet marxa enrere i hagi publicat el decret “sense corregir l’error de la seva decisió”. Tots els professionals sanitaris han treballat des de les seves competències i àmbits de treball per poder fer front a aquesta crisi sanitària, sostenen.

“S’han anat acumulant any rere any despropòsits per accions i actituds unilaterals sense tenir en compte el personal sanitari ni la ciutadania, i les conseqüències s’han pogut comprovar en afrontar una situació històrica com la pandèmia”, diu el manifest de la vaga. “Les conseqüències de les retallades han recaigut directament sobre les espatlles del personal sanitari”, afegeixen.

Per això, demanen igualtat en la gratificació per la covid-19 sense importar la categoria de cada treballador de sanitat ni la seva adscripció, i la inclusió del personal del SEM, sociosanitaris, transport sanitari, empreses de neteja externes que treballen en atenció primària i centres hospitalaris. També reclamen estabilitat en les contractacions, incorporar el personal que s’ha anat perdent any rere any, la devolució del 5% dels salaris, revalorització de l’IPC de diversos anys acumulats, un plus de perillositat permanent a urgències, atenció primària i altres col·lectius on es detecti la necessitat i un conveni únic al sector. En canvi, volen que no creixin les ràtios de pacients a infermeria.

La gratificació és “injusta, classista i sectària”, continuen, “un nou despropòsit que transmet que hi ha professionals de primera i de segona i que no tots són importants”, a més d’una “autèntica falta de respecte”.

Alhora, exigeixen que la sanitat a Catalunya sigui 100% pública, amb pressupost “suficient” perquè sigui “realment una sanitat per a tothom”, per garantir la dotació del personal necessari i amb salaris justos i jornades equilibrades, per dotar als centres de material mèdic, quirúrgic, de prevenció i capacitat hospitalària que garanteixi una bona atenció.

El sindicat ha deixat sense efecte la vaga a la comarca del Segrià després dels rebrots de covid-19 que s’han donat a la zona, i que han provocat el seu confinament perimetral. USOC assegura que “no falten motius” per protestar però afirma també que és necessari que el 100% del personal estigui disponible en aquests moments al Segrià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA