Salut

Coronavirus

La mascareta serà obligatòria a tot l’espai públic a Catalunya encara que hi hagi distància de seguretat

L’incompliment de la mesura se sancionarà amb multes de 100 euros

El govern manté l’excepció de dur-la per fer esport o activitats amb les quals sigui “incompatible”

La Generalitat sancionarà a partir d’aquest dijous amb fins a 100 euros de multa a les persones que surtin al carrer sense mascareta, encara que sigui possible mantenir la distància de seguretat.

Així ho han confirmat aquest dimecres la portaveu del govern, Meritxell Budó; la de Salut, Alba Vergés, i d’Agricultura, Teresa Jordà. El president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha avançat la mesura aquest matí durant el ple del Parlament.

La nova regulació ha estat aprovada a proposta de la conselleria de Salut a la reunió del comitè del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) que s’ha celebrat aquest dimecres al migdia. La mesura estableix l’obligatorietat de dur mascaretes a partir de demà dijous per a totes les persones majors de 6 anys a la via pública, en espais a l’aire lliure o en interiors oberts al públic, fins i tot si es pot mantenir la distància física. L’incompliment de la mesura se sancionarà amb una multa de 100 euros.

Vergés ha evitat concretar en quins casos hi haurà excepcions a la norma però ha apuntat que es mantenen les que ja existeixen, i que eximeixen de portar mascareta quan la “naturalesa de l’activitat ho faci incompatible”, com fer esport, el bany o als casals d’estiu.

Tot i que la norma entra en vigor demà i comporta sancions, la consellera no ha pogut precisar si quan es pren el sol a la platja també és obligatori dur mascareta. Vergés ha destacat la importància d’arribar-hi amb la mascareta però no ha concretat si s’ha de dur o no a la sorra i s’ha remès al document de Preguntes Freqüents que publicarà Protecció Civil.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha argumentat que cal apostar per un “canvi d’hàbits” i “interioritzar” portar la mascareta al sortir de casa. “Tots hem de tenir al cap que som transmissors potencials”.
Segons ella, la norma general, és que tothom surti al carrer “amb la mascareta posada” i, "quan l’activitat sigui incompatible amb dur mascareta, te la pots treure”.

Les sancions per l’incompliment de la mesura es regularan per la Llei de Salut Pública, malgrat que la consellera de Salut ha assegurat que la voluntat “no és la sanció” sinó que la ciutadania “sigui conscient de la seva importància”.

Salut aplicarà un criteri de “sentit comú” en l’oblitoritetat de la mascareta, que no caldrà dur a la platja per banyar-se o prendre el sol

Agències

Salut aplicarà un criteri de “sentit comú” en l’obligatorietat de dur mascareta a la platja.

El director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, ha explicat aquest dimecres a la tarda en una roda de premsa per presentar la nova unitat de seguiment i resposta a la Covid-19 que interpretaran les excepcionalitats en l’ús de piscines o platges amb un criteri “de sentit comú”.

En aquest sentit, ha assenyalat que “evidentment” no cal portar-la per banyar-se o prendre el sol. A més, ha afegit que la situació fa pensar que “no hi hauria cap risc en allò que un fa normalment a la platja, que és banyar-se i prendre el sol”. Per contra, sí que tindria sentit portar-la a l’entrada a la platja o si es fa un passeig, ha afegit.

Llebaria ha dit que ja es treballa en un document de preguntes freqüents que aclareixi els dubtes respecte la normativa, que entra en vigor demà dijous i pot comportar sancions de 100 euros si s’incompleix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES