Salut

Multes de 100 euros si no es du mascareta fora de casa

Es pot treure en activitats incompatibles, com ara l’esport o dins la platja

Salut diu que vol conscienciar, no recaptar

Les persones de més de sis anys que surtin de casa sense mascareta poden ser sancionades, a partir d’avui mateix, amb una multa de 100 euros. El comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) va aprovar la mesura, anunciada hores abans pel govern de la Generalitat, que estableix l’obligatorietat de dur aquest element de protecció en qualsevol moment i espai que no sigui el domicili propi, encara que s’estigui a l’aire lliure i en condicions de respectar la distància interpersonal de seguretat. L’única excepció possible serà la que ja hi havia anteriorment: que s’estigui fent alguna activitat que sigui incompatible amb el seu ús.

L’anunci per part de la consellera de Salut, Alba Vergés, i de la portaveu del govern, Meritxell Budó, no va agafar a ningú per sorpresa, atès que el president, Quim Torra, també ho havia anunciat al Parlament. De fet, amb prou feines va servir per esvair els dubtes sobre quines excepcions s’aplicarien a aquesta nova normativa, encaminada a prevenir el risc que la transmissió comunitària del coronavirus es descontroli abans del que estava previst. Els experts que assessoren el govern preveien una pujada forta dels casos cap a l’octubre, potser abans i tot, però si la situació es descontrolés ara el sistema sanitari tindria problemes per respondre, ja que bona part dels efectius estan de vacances.

Tot i la insistència dels periodistes, Vergés no va concretar en quins casos es considerarà que, excepcionalment, no caldrà l’ús obligatori de les mascaretes que imposa la nova resolució del Procicat. Un dels punts sobre el qual més es va insistir és si caldria dur mascareta a la platja. La consellera es va limitar a reiterar que continuaran vigents les excepcions que ja hi havia fins ara, en què s’eximia de dur mascareta les persones amb complicacions mèdiques i en activitats en què era “incompatible” dur-la, com ara l’esport o el bany, sense concretar si caldria dur-ne si s’està prenent el sol a la sorra. “Que tothom surti de casa amb mascareta; no pel fet d’anar a la platja ens la podem deixar a casa. Hem d’intentar pensar sempre com protegir-nos”, indicava la consellera. Alba Vergés tampoc no va aclarir si els alumnes que faran avui la selectivitat se la podran treure un cop s’hagin assegut per fer la prova. Sí que tenia clar, però, que als casals d’estiu caldrà dur mascareta i que es podrà treure per fer les activitats incompatibles.

Aquesta mesura afecta qualsevol espai a l’aire lliure i qualsevol espai tancat d’ús públic, amb independència de la distància física interpersonal. Així doncs, l’únic espai per anar sense mascareta serien els domicilis privats.

Les policies locals seran les encarregades de vigilar el compliment d’aquesta mesura i podran sancionar qui no la compleixi amb una multa de 100 euros per incompliment de la llei de salut pública. Amb tot, la voluntat no és de recaptació sinó de conscienciar la població de la importància de protegir-se.

Dins la platja, sense

Hores després de la compareixença de les conselleres, Salut va informar que no considera imprescindible l’ús de la mascareta a la platja. Els responsables de salut pública han considerat que prendre el sol és una activitat incompatible amb l’ús de la mascareta i prou important per permetre que no se’n faci ús. Així doncs, es permetrà banyar-se i prendre el sol sense aquest element, però sí que caldrà dur-lo per entrar i sortir de la platja.

LES FRASES

Que tothom surti al carrer amb mascareta. Només es pot treure quan es fan activitats no compatibles, com ara esport o els casals d’estiu
La voluntat no és la sanció, sinó que la ciutadania sigui conscient de la importància de dur-la
Alba Vergés
consellera de salut


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries