Salut

Primeres restriccions en l’entorn metropolità

El govern insta els veïns de tres barris de l’Hospitalet a autoconfinar-se

Confia en l’activació de mesures més estrictes al Baix Segre

Ampliació pressupostària de 1.230 milions per a la Covid-19

Emparada parcialment en el nou marc legal habilitat a cop de decret, la Generalitat va imposar ahir les primeres mesures restrictives a l’entorn metropolità en època de represa i va reactivar també les que havia decretat el cap de setmana per al Baix Segre, que són més intenses però que han estat dos dies aturades per la justícia, un fet que preocupa els epidemiòlegs per l’efecte que pugui tenir en l’escampament del coronavirus. Amb les dues peticions del govern presentades als jutjats corresponents, en el moment de tancar l’edició la justícia encara no s’havia pronunciat al respecte. La Generalitat, però, com també el govern estatal, confiaven que aquest cop no hi hauria entrebancs jurídics i que les mesures s’aplicaran avui amb normalitat.

L’alt volum de contagis als barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat –el punt més densament poblat de tot el continent europeu, segons un estudi d’Eurostat del 2016– ha dut el Procicat a recomanar a la població que hi viu que no surti de casa si no és per realitzar activitats estrictament necessàries. A més, es prohibeixen les trobades (privades o públiques) de més de deu persones, excepte si són en l’àmbit laboral o en el transport públic. També queden prohibides les activitats culturals, recreatives, esportives o d’oci nocturn i s’estableixen limitacions per a bars i restaurants: barres tancades, aforament interior al 50% i terrasses amb dos metres de separació entre taules.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar que en aquests tres barris hi ha uns 300 casos actius i “hi pot haver una transmissió intensa” i un creixement “molt diferent al de la resta del país”. D’aquí que s’hagi dictat la “recomanació” que la gent es quedi a casa si no és per treballar, anar als centres de salut, tenir cura d’altres persones, proveir-se de productes bàsics, tràmits administratius inajornables o causes de força major. “Recomanem que es redueixi al màxim la socialització”, va recalcar la consellera. Amb tot, es mantenen oberts els casals i es permeten activitats de lleure a l’aire lliure amb el grup de convivència habitual.

Tot i que els casos reportats oficialment a la zona, 300, són els mateixos que ja havia indicat l’alcaldessa de la ciutat el cap de setmana, Núria Marín no va voler entrar a discutir les dades –“són les que són”, va dir– i va incidir a fer una crida als comerciants perquè vigilin les condicions d’aforament i evitin el contacte amb els clients. També va explicar que el perfil dels nous contagiats és clarament jove i més femení que masculí. L’alcaldessa es va tornar a oferir per ajudar Salut en tasques de control i conscienciació. L’Ajuntament de l’Hospitalet ha incrementat els serveis de neteja i desinfecció a la ciutat, que actuen especialment al voltant dels centres d’atenció primària, però reclama més recursos sanitaris i també policials per garantir que es compleixin les normatives d’ús de mascareta i prohibició de reunions.

El director de la nova unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, l’epidemiòleg Jacobo Mendioroz, sosté que, malgrat els 24 brots a la segona ciutat del país, la situació “no s’està complicant”. El responsable de la contenció pandèmica al país accepta que ha començat la transmissió comunitària, però veu “poc factible” el confinament perimetral. Amb tot, és optimista perquè assegura que s’està actuant abans que a Lleida.

En declaracions a RAC1, Mendioroz no va ser clar en relació amb la polèmica sobre els rastrejadors: primer va dir que n’hi havia prou i després que en calien però que se solucionaria aviat. Sí que va anunciar que alguns ja usen un nou sistema informàtic de monitorització “molt potent i que servirà per a futures pandèmies.

En l’entorn metropolità, altres municipis ja es preparen per al que pugui passar els pròxims dies. L’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat, per exemple, també ha tancat preventivament les pistes esportives a l’aire lliure i fa controls d’aforament i temperatura als accessos als mercats ambulants.

Vuit municipis confinats

El govern també va aprovar ahir de nou l’enduriment del confinament a la ciutat de Lleida i set municipis més del Segrià durant quinze dies revisables. La resolució de l’executiu decreta de nou les restriccions en la mobilitat a fora dels municipis, prohibeix reunions de més de deu persones i regula activitats de comerç i restauració, com ja es va intentar fer abans que el jutjat de guàrdia ho tombés la matinada de dilluns. “La situació al Segrià serà la del pas previ al confinament domiciliari”, va il·lustrar Vergés.

Les mesures de la Generalitat van rebre el vistiplau del govern de l’Estat, que no creu que el decret llei aprovat per imposar restriccions a l’activitat o al desplaçament envaeixi competències estatals. Ho va indicar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que insistia: “Aquí l’important és actuar per tallar el brot i tot el que ens desviï d’això desenfoca.”

Reforç econòmic

L’executiu de Torra també va aprovar ahir la primera part de l’ampliació del pressupost del 2020 incorporant 1.230 milions d’euros per fer front a les despeses extra generades per la Covid-19, que aniran destinats a despeses sanitàries, residencials i de protecció social, entre d’altres. El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va explicar durant una conferència al Cercle d’Economia que aquesta mesura s’ha pres per adaptar el pressupost de la Generalitat, aprovat a l’abril, a les necessitats sobrevingudes per la pandèmia. Segons Aragonès, aquesta ampliació pressupostària també incorpora el pla de transformació digital educatiu de Catalunya, que servirà per fer un salt en la digitalització de l’escola. Tot indica que aquest serà el primer tram d’un increment pressupostari que s’anirà efectuant a mesura que el fons Covid per a les comunitats autònomes es vagi determinant.

Aragonès va recordar, recull Efe, que el govern ha reaccionat davant la pandèmia i ha dut a terme 185 accions per fer front a l’emergència sanitària i contenir la seva incidència amb mesures de xoc en sectors econòmics i socials.

LA XIFRA

745
positius
nous es van registrar ahir a Catalunya, dels quals 151 corresponen al Segrià.

L’adjudicació d’obres cau a la meitat per la Covid-19

Els concursos oficials d’obres a Catalunya han baixat un 49% entre el gener i el juny respecte al mateix període de l’any passat i han arribat als 496 milions d’euros, a causa de la crisi de la Covid-19, segons va fer públic ahir la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). Segons l’entitat, si continua aquesta tendència la resta de l’any, els processos de licitació es podrien situar al voltant dels 1.000 milions d’euros, una quarta part de la mitjana de la sèrie històrica dels últims 20 anys, de manera que “estaríem al mateix nivell dels pitjors anys de la crisi precedent”, el que “aboca el sector a una difícil situació”.

Recomanen suspendre visites a les llars d’avis

Arran dels brots que han anat sorgint les últimes setmanes a la regió metropolitana sud el Departament de Salut va donar instruccions dissabte de restringir les visites de familiars i les sortides dels residents per minimitzar així el risc de contagis. Les indicacions eren per als centres de les regions de Lleida i Aran, però també per a l’Hospitalet, Cornellà i Sitges. Tot i així, d’altres centres residencials, fora d’aquests àmbits territorials, prenien pel seu compte les mateixes mesures de prevenció. D’acord amb la Generalitat, les direccions dels centres van acordar una certa autonomia, dins el pla de desescalada, per restringir visites en funció de les condicions internes o externes de la pandèmia. “Hi ha direccions que estan recomanant restringir les sortides de residents a menys que sigui imprescindible. Hi ha temor, però són recomanacions que es fan mentre no hi ha un brot confirmat”, explica Montse Falguera, presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat. Les mesures de protecció que s’han adoptat són suspendre ingressos, visites, sortides i l’activitat dels centres de dia. Es pot permetre la visita en casos d’urgència o necessitat justificada, tot preservant el dret d’acompanyament al final de la vida, amb les mesures de protecció recomanades.

Segona mediació a Nissan sense arribar a cap acord

La segona mediació entre els treballadors de Nissan i l’empresa per la decisió de tancar les plantes a Catalunya es va tancar ahir sense acord. “No podem començar una negociació seriosa perquè no ens posem d’acord amb l’expedient”, va assegurar a l’ACN un membre del comitè d’empresa. Els empleats van demanar que es retiri l’ERO per desbloquejar les converses, però la direcció no preveu aquesta opció i ahir va presentar l’informe d’una auditoria per justificar el tancament de les plantes a Catalunya. L’empresa diu estar oberta a negociar “el calendari”, però no el tancament, que creu que és inevitable.

Arrels Fundació elabora una guia per fer recomptes

Actualment només onze municipis catalans han fet recomptes i censos per saber les persones que dormen al ras i en alguns llocs les dades estan desfasades. Des d’Arrels impulsem una nova pàgina web , a disposició de les administracions, entitats i la ciutadania, per obtenir dades d’aquesta realitat.

Continuen les crítiques per la falta de rastreig

Veus autoritzades com ara la del cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, o el cap de malalties infeccioses de Vall d’Hebron, Benito Almirante, van insistir ahir a dir que la falta d’efectius per al rastreig està llastrant la mitigació de la pandèmia. Creuen que “falta gent” perquè caldrien quasi 2.000 efectius.

Un nou comitè per idear la reforma del sistema de salut

El govern català ha acordat la creació d’un comitè d’experts per a la reforma del sistema públic de salut, que d’aquí a dos mesos elaborarà un document sobre les reformes del sistema sanitari que puguin ser incorporades a les polítiques sanitàries. L’integraran experts nomenats directament pel president Torra.

L’exposició ‘Conca confinada’, a Igualada

Conca confinada és una exposició basada en els documents i diaris que es van cedir a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia sobre el confinament perimetral que es va viure a la zona. L’accés és en línia, carlesramos.ostal.cat , amb les fotografies de Carles Ramos que posen rostre a les emocions dels ciutadans.

Els Mossos patrullen la zona del Baix Segre

Els Mossos d’Esquadra han començat a patrullar pels pobles del Baix Segre amb l’objectiu de recordar a la ciutadania les mesures de seguretat, com són l’ús de mascaretes o la distància entre persones. Es tracta de controls dinàmics tot i que els alcaldes de la zona reclamaven més efectius policials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona