Salut

AGNÈS LLADÓ

ALCALDESSA DE FIGUERES

“En aquests quinze dies s’ha situat Figueres a la diana”

“La situació a la ciutat és millor a hores d’ara que el 20 de juliol i, per això, s’han relaxat les mesures i no s’han extremat”

“L’índex de rebrot és alt a tot arreu on hi ha una densitat de població important i Figueres ara mateix no té el més elevat del país”

Ha faltat claredat comunicativa, s’ha generat confusió i s’ha estigmatitzat Figueres
Tan greu és la situació a hores d’ara a Figueres?
No pas més que en altres llocs del país. El dia 20 de juliol es van aplicar unes mesures en un moment en què la taxa de contagi era de quatre, cosa que vol dir que una persona contagiada podia encomanar la malaltia a quatre persones més. En aquests quinze dies de mesures hem aconseguit, entre tots, que aquesta taxa baixi a 1,2, tenint en compte que la situació òptima és 1. A Catalunya la mitjana actual és d’1,1.
Això vol dir que la feina ja està feta?
No. De cap manera. En absolut. No ens podem relaxar. Necessitem continuar extremant les mesures de prevenció personals i individuals, que vol dir: distància, rentar-se les mans i mascareta.
Està pitjor la situació a Figueres, avui 3 d’agost que el 20 de juliol?
No. De cap manera. La situació ha anat millorant. La taxa de contagis és molt menor ara que fa 15 dies. S’ha passat de 4 a 1,2 i s’està estabilitzant i començant a baixar. Amb aquesta flexibilització de les mesures, en els pròxims quinze dies podrem baixar encara més.
Es parla de l’índex de contagis. I l’índex de risc de rebrot, que asseguren que encara puja?
L’índex de rebrot és alt a tot arreu on hi ha una densitat de població important. En aquests moments Figueres no és el municipi del país que té l’índex de rebrot més alt.
Queda la sensació que la situació és ara molt pitjor que fa quinze dies. Què passa?
No s’està comunicant de manera adequada i això ens ha perjudicat molt, a la ciutat de Figueres, que s’ha acabat convertint en una ciutat estigmatitzada, quan precisament s’han aplicat les mesures correctament. La gent ha de saber que a Figueres es treballa normalment perquè la ciutat no està confinada. Figueres és una ciutat segura amb uns establiment comercials amb mesures adequades. Hi ha hagut rebrots com en altres municipis, s’han aplicat mesures i aquestes tenen els seus efectes. Hem d’aprendre a conviure amb el virus. Hem de ser capaços de mantenir l’equilibri entre la salut i l’economia.
Quines restriccions preveu la resolució de Salut de diumenge passat que siguin diferents de les del 20 de juliol?
En aquests moments es poden obrir equipaments esportius amb un aforament del 50%, cosa que no es podia fer la setmana passada. La setmana passada estava prohibit.
Què més?
Es poden obrir equipaments culturals, inclosos els cinemes al 50% de la seva capacitat. Fins ara estaven tancats i ara poden obrir. Una altra mesura que també es relaxa.
Els centres de culte també poden obrir?
Es poden celebrar cerimònies als espais de culte amb una ocupació del 33% de l’aforament. I això tampoc es podia fer la setmana passada. És a dir, les mesures s’han relaxat i no s’han extremat.
Com s’ha reaccionat en aquests quinze dies?
La gent ha reaccionat de manera positiva. S’estan fent, en general, les coses de manera correcta. Aquests 15 dies s’ha generat molta confusió i s’ha posat Figueres en una diana. S’ha creat molta incertesa, però la ciutadania està actuant, en la seva major part, de manera responsable. Hi ha molta preocupació en l’àmbit econòmic. Ara és el moment del turisme i tots voldríem veure els carrers més plens. Però és la situació que ens ha tocat viure. La gent està complint en una situació d’incertesa i de preocupació en l’àmbit econòmic.
Si Figueres tingués platja se l’hauria posat, com vostè diu, “a la diana”?
No estic capacitada per respondre a aquesta pregunta.
Estem d’acord que la comunicació de la pandèmia no serà estudiada a les facultats per la seva efectivitat.
La pandèmia és una situació molt complexa, que t’obliga a fer un equilibri discursiu entre la salut i l’economia. Hi ha hagut moments de molt d’estrès, moments en què ha faltat claredat i moments en què s’ha generat confusió. No s’estudiarà com un exemple de bona comunicació. Per part de ningú. És evident que no s’ha fet prou bé.
El contagi és familiar i comunitari a Figueres. Hi ha comunitats a les quals ha costat més fer-los entendre quina és l’actitud adequada?
Els brots a Figueres són d’origen familiar. Sense voler estigmatitzar cap dels col·lectius de la ciutat, n’hi ha que es relacionen d’una manera molt concreta. A més, tot plegat té un tema social al darrere: sovint es tracta de casos amb molta gent que viu al mateix habitatge, cosa que dificulta poder fer un aïllament amb totes les condicions que són necessàries. Crec que Figueres és el reflex de moltes poblacions del nostre entorn i també del nostre país. Aquesta pandèmia posa al descobert unes necessitats socials que s’han de treballar, des de totes les bandes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona