Salut

Tallant cadenes

Els gestors Covid irrompen als centres d’atenció primària de la regió sanitària de Girona per alleugerir la tasca dels professionals mèdics i d’infermeria

Tenen l’encàrrec de millorar l’eficiència del control de la transmissió

Construeixen xarxes de contactes dels sospitosos, els informen i, si fa falta, els tramiten la baixa laboral

El gestor Covid ajuda el sospitós d’estar infectat a repassar les relacions socials dels últims dies

Els gestors Covid han arribat als centres d’atenció primària (CAP) de la regió sanitària de Girona des de fa uns dies. La seva funció és de xoc, en primera línia. Des del primer moment alleugereixen la feina dels professionals mèdics i d’infermeria assumint una tasca imprescindible per al control de la transmissió de la malaltia. La seva feina consisteix a entrevistar –presencialment o via telefònica– persones sospitoses de tenir coronavirus i definir quins son els contactes que es poden considerar estrets per si cal activar protocols PCR un cop se sap si el sospitós és o no positiu en la prova. Aquesta feina s’executa mentre s’està en espera dels resultats del sospitós –unes 48 o 72 hores en la sanitat pública– per activar amb rapidesa altres accions quan ja se sap el resultat.

A la regió sanitària de Girona s’estan incorporant fins a 73 gestors Covid, la majoria dels quals ja estan contractats i, en molts llocs, operatius. Tots reben una formació específica sobre l’aplicació de gestió dels casos de Covid, formació en equip de protecció individual, rentat de mans i confidencialitat en el tractament de les dades, a més de les eines pròpies de cada institució, com ara l’ECAP administratiu.

Aquests gestors Covid s’han distribuït arreu del territori, tot prioritzant inicialment les zones més tensionades i els CAP dels municipis de la Costa Brava on tenen un increment més notable de la població flotant. Tenen mobilitat dins la mateixa àrea de gestió assistencial, de manera que, si fes falta, podrien canviar de CAP. A l’Alt Empordà se n’han implementat setze, i l’àrea de gestió assistencial dependent de la regió sanitària de Girona és on se n’han destinat inicialment més. A continuació hi ha l’àrea del Gironès Nord i el Pla de l’Estany, amb quinze; la del Baix Empordà, amb 12, i la de l’Alt Maresme, amb deu. A l’àrea del Gironès Sud i la Selva Interior n’hi haurà vuit, a la Selva Marítima, sis; a la Garrotxa, quatre, i al Ripollès, dos.

El director de l’àrea bàsica de Roses, Ricard Bonet, assegurava que l’arribada dels gestors Covid als centres d’atenció primària (CAP) ha estat “molt benvinguda”. “A Roses, una ciutat costanera, les obligacions que venien rere la visita mèdica es feien molt carregoses, sobretot la cerca de contactes. Ara podrem destinar, si fa falta, més temps al pacient.” Els quatre gestors Covid corresponents a l’àrea bàsica de Roses van començar a treballar la setmana passada, després de rebre formació. Dos d’ells, la Júlia Fulquet i en Diego Gutiérrez, treballen al CAP de Roses. A més, se n’ha habilitat un altre a Cadaqués i un quart que cobreix Empuriabrava i Castelló d’Empúries.

Bonet descriu que el perfil del pacient contagiat actual torna a tendir a afectar persones de més edat, després d’un temps en què molts eren més joves que en els primers mesos de pandèmia. El director de l’ABS Roses, feia notar que, en les últimes setmanes, s’ha estès el ventall de pacients als quals es fa la prova PCR. “Fins fa deu dies –descrivia– només es feien els PCR als pacients amb simptomatologia o als programats que tenien, per exemple, un ingrés a residència o que s’havien de fer una prova a l’hospital. Ara ja en fem a contactes estrets de casos positius.” Al CAP de Roses es fan actualment entre 40/50 proves PCR diàries, força menys que la setmana passada.

Júlia Fulquet, una auxiliar administrativa, exerceix des de fa uns dies de gestora Covid al CAP Roses. Atén una mitjana d’una dotzena de casos diaris amb els quals manté llargues entrevistes. Explica la seva feina: “Metges i infermeria ens facilita el contacte de casos simptomàtics o sospitosos i ens hi posen en contacte. Engeguem el protocol PCR perquè se’ls faci seguiment i hi mantenim una entrevista perquè ens facilitin una llista de contractes estrets.” El gestor ajuda el pacient a repassar les seves últimes 48 hores i introdueix les dades en una aplicació de gestors. Ressegueixen els contactes del sospitós i preparen d’alguna manera un possible escenari de pacient positiu. Tenen entre 48 i 72 hores, el que tarden a tenir el resultat. Es donen recomanacions, s’ajuda si fa falta a tramitar baixes laborals i es marquen pautes. La seva és una feina d’investigació en què no sempre l’interlocutor és transparent.

73
gestors Covid.
Són els que incorporen els CAP en les vuit àrees de gestió assistencial de la regió sanitària de Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera