Salut

Un estudi de Vall d’Hebron diu que el diagnòstic de la malaltia de Chagas millora del 10% al 45% amb accions comunitàries

La investigació ha durat 13 anys i ha comportat tallers informatius, xerrades en esdeveniments culturals i cribratges

El diagnòstic de la malaltia de Chagas millora del 10% al 45% amb accions comunitàries, segons un estudi de Vall d’Hebron que ha durat 13 anys. Una tercera part d’aquest increment es pot relacionar directament amb aquestes accions, que han estat tallers informatius, xerrades en esdeveniments culturals i cribratges ’in situ’ en trobades multitudinàries.

L’estudi, publicat a la revista ’Plos One’, conclou que “trobar-se amb persones en la mateixa situació crea un ambient d’apoderament, les persones perden la por i decideixen fer-se la prova”, segons la infermera Isabel Claveria. Noves iniciatives donaran a conèixer la malaltia a la població llatinoamericana de Barcelona els pròxims mesos per facilitar-ne el diagnòstic i el tractament.

La malaltia de Chagas és endèmica a Amèrica Llatina i és causada pel Trypanosoma cruzi, un paràsit que generalment es transmet a partir de la picada d’una xinxa tot i que també pot passar de mares infectades a fills durant la gestació, i a partir de transfusions o trasplantaments d’òrgans.

Pot provocar complicacions digestives o cardíaques que poden arribar a ser greus però si es tracta a l’inici de la infecció, existeixen fàrmacs per eliminar el paràsit del cos i, per tant, curar la malaltia. A Europa s’estima que només entre un 5 i un 10% de les persones infectades han estat diagnosticades, ja que en molts casos els pacients són asimptomàtics o tenen símptomes lleus. “Un dels grans problemes d’aquesta malaltia és l’infradiagnòstic”, assenyala el cap de l’Equip de Salut Pública i Comunitària (ESPIC) de la Unitat de Salut Internacional Drassanes-Vall d’Hebron, el doctor Jordi Gómez.

A Catalunya, l’única possibilitat de transmissió és la congènita. El Departament de Salut va posar en marxa un protocol de cribratge del Chagas en dones embarassades i els seus fills per detectar la malaltia en les mares i tractar el nounat des del primer moment en cas que la tingui, perquè “quan es tracta en el primer any de vida, la curació és del 100%”, destaca el doctor Jordi Gómez.

Durant molts anys la malaltia de Chagas no va tenir un tractament efectiu en adults i això va generar por i resignació en la comunitat, explica el doctor Gómez.

La primera fase de l’estudi es va fer entre els anys 2004 i 2013 amb accions per entendre com es comporta la malaltia a les poblacions de persones migrades d’Amèrica Llatina a Barcelona i definir la millor estratègia per arribar a aquesta comunitat.

Entre 2008 i 2013, es van posar en marxa grups i activitats per facilitar l’accés a la informació sobre la malaltia.

Entre 2014 i 2017 es van posar en marxa tres estratègies per millorar l’accés al diagnòstic i el tractament de la malaltia de Chagas amb tallers informatius, la participació en esdeveniments culturals, com concerts, festivals i carnavals, i accions de cribratge in situ.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona
societat

L’erosió d’un barranc genera esquerdes a edificis de Salàs de Pallars

SALÀS DE PALLARS
Moda

Creixen els compradors del Regne Unit que venen a la Barcelona Bridal Fashion Week

Barcelona

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona