Salut

Prou fumar i oci nocturn

Illa pren el timó i obté la unanimitat per prohibir de fumar al carrer sense distància i tancar discoteques

Restaurants i bars no rebran clients més tard de les dotze i tancaran a la una

El sector dubta de la base científica i ho combatrà als tribunals

L’obligació de portar la mascareta havia provocat paradoxes al carrer, com ara la de complir el seu ús per protegir-se de la Covid-19, fins i tot quan es camina sol per un carrer, mentre que el simple fet de tenir una cigarreta a la mà era el salconduit per dur la mascareta al coll o al canell. Després que el gallec Alberto Núñez Feijóo va inaugurar la prohibició de fumar a les terrasses –un cop celebrades les eleccions gallegues el 12 de juliol i ara que té la reelecció assegurada–, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no va esperar a un efecte dominó i va convocar en ple equador de l’agost un consell interterritorial de salut per agafar el timó de la crisi davant l’escalada de brots i unificar el combat contra el virus. “Per unanimitat” del govern espanyol, la Generalitat i la resta de comunitats, es prohibeix de fumar, tant al carrer com en qualsevol espai a l’aire lliure, cigarretes i també qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, com ara cigarretes electròniques i artefactes de vaporejar sempre que no es garanteixi la distància de dos metres. Els locals d’oci nocturn i les discoteques es clausuren, i els bars i els restaurants no poden rebre cap client a partir de les dotze de la nit i tancaran obligatòriament a la una de la matinada. “Per primera vegada adoptem actuacions coordinades en matèria de salut pública”, va lloar Illa.

Amb Pedro Sánchez de vacances a la residència oficial de La Mareta (Lanzarote), Sanitat recupera el protagonisme perdut des de la desescalada quan dijous els nous positius amb diagnòstic van ser 2.935, 1.000 casos més que el rècord en la nova normalitat del 7 d’agost (1.895 casos). I ahir la xifra de nous casos era similar: 2.987. I el radar oficial apunta al relaxament per l’oci i pel lleure de l’estiu i, en particular, als joves. “Que quedi clar: beure al carrer està prohibit, no es pot beure al carrer”, va destacar ahir Illa adoptant un to de reny més dur que mai. “Agraeixo sobretot a la gent gran el seu estricte compliment de les mesures. I als més joves, vull recordar-los la importància de ser disciplinats”, va advertir el ministre de Sanitat.

Llei del 2010 o 17 lleis

Galícia generava un efecte mirall en les Canàries i la resta, i enfrontar-se a disset fórmules de regular la prohibició de fumar era vist com un desfiament pel govern espanyol. La llei antitabac que va entrar en vigor el 2011 és una llei orgànica estatal del 2010 del govern de José Luis Rodríguez Zapatero i no pot ser modificada per una autonomia sense risc de conflicte institucional. Sense anar gaire lluny, tot i que la llei estatal permet que la comunitat afegeixi als espais vetats al fum “aquells llocs o espais definits en la normativa de les comunitats”, la via de Feijóo no ha estat aquesta: ell ha preferit modificar la llei de la Xunta de Galícia del juny sobre l’ús de la mascareta. “Només es podrà exceptuar l’obligació d’ús de mascareta, i exclusivament” per fumar si es garanteix “la distància de dos metres amb altres persones”, fixa ara la Xunta tot prohibint fumar de facto sense dir expressament que prohibeix de fumar.

Abans d’afrontar disset jocs de paraules en disset normes i el conseqüent risc d’acabar al Tribunal Constitucional, la solució d’Illa va ser convocar la consellera Alba Vergés i la resta d’homòlegs. I de la cita telemàtica en sortia un front comú per evitar que una desídia en ple agost converteixi el setembre en una bomba de rellotgeria pel retorn a les aules i als llocs de treball de persones que s’han relacionat amb altres grups durant l’estiu i que es barrejaran de nou amb els contactes propis de la rutina.

A més de la prohibició de fumar i de la clausura de l’oci nocturn –amb o sense música en directe– o del tancament de bars a la una, el nou paquet d’onze mesures inclou: la limitació de deu persones per taula o grups de taules, garantir 1,5 metres entre taules i a la barra, l’avís que beure en grup al carrer està prohibit, l’obligació de fer PCR a les residències a tots els nous ingressos i als treballadors que tornin de vacances, restringir visites als centres de gent gran a una per resident i amb una durada màxima d’una hora al dia, limitar al màxim sortides dels residents, que l’autoritat sanitària avaluï el risc de tota activitat multitudinària i fer cribratges amb PCR a grups específics en cas de brot epidèmic. Les comunitats han d’adaptar ara aquests imperatius a la legislació autonòmica.

Pel que fa a l’inici del curs escolar, Illa recorda que l’educació és competència de les comunitats. Sánchez va prometre abordar el curs 2020/21 en una conferència de presidents a finals d’agost que encara no té una data.

La unanimitat entre Illa, Vergés i els consellers del ram no evita que el sector afectat estigui en peu de guerra i prometi combatre-ho als tribunals. “És indignant que aquest govern hagi tornat a tancar aquest sector sense comptar amb les patronals i sense parlar de subvencions directes. L’única solució que ens queda és anar als tribunals perquè els jutges ens donin la raó”, va advertir Ramon Mas, president de la federació d’empresaris d’oci nocturn. Mas recorda que el pes de l’oci nocturn és de l’1,8% del PIB, amb 25.000 empreses i 200.000 llocs de treball. Per Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona, “és una mesura sense base científica, no s’observa relació directa entre consum de tabac i el nombre de contagis, previsiblement no tindrà cap tipus d’incidència positiva en la gestió de la pandèmia”. Més dur va ser José Luis Yzuel, president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria: “No ho podem consentir. Hi recorrerem tant sí com no: el govern està prenent mesures contra el sector sense tenir evidències.” Coincidint amb els anuncis d’Illa, el Tribunal Superior de Justícia del País Basc va tombar ahir la norma del lehendakari Urkullu que obligava pubs i discoteques a tancar a dos quarts de dues de la matinada i els permet d’obrir fins a les tres i a les cinc, respectivament.

LES FRASES

Per primera vegada en democràcia adoptem actuacions coordinades en matèria de salut pública
Salvador Illa
ministre de sanitat
És una mesura sense base científica, no s’observa relació directa entre consum de tabac i contagis
Roger Pallarols
director del gremi de restauració de barcelona
Ho aplaudim. Hi ha evidències que el virus es propaga més fàcilment amb el fum del tabac
Florentino Pérez Raya
president del Consell General d’Infermeria
No ho consentirem. Hi recorrem: el govern pren mesures contra el nostre sector sense evidències
José Luis Yzuel
president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria

Controvèrsia entre científics pel fum

Si el fum del tabac i el fet d’exhalar és motiu o no de transmissió del SARS-CoV-2 no és un afer unànime. Com tampoc ho és el debat sobre la transmissió aèria del virus, que no té unes conclusions concloents. El president del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez Raya, va desafiar el cor de veus de l’enuig del sector de l’oci i va lloar la prohibició de fumar al carrer: “Ho aplaudim, hi ha evidències que el virus es propaga més fàcilment amb el fum del tabac i la seva prohibició reduirà aquesta transmissió.” Segons va alertar el Consell General d’Infermeria, “el número de contagiats s’ha disparat i calia prendre decisions dràstiques que ajudessin a la contenció de la pandèmia”.

Sobre el viatge del virus a través del fum i de l’exhalació del tabac, però, no hi ha un consens científic. La doctora Madga Campins, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron, aventura que “pot ser una mesura útil”, tot i que “el seu impacte pel que fa a la reducció de la incidència d’infeccions serà petit”. “No hi ha proves científiques que la prohibició de fumar serveixi per combatre el coronavirus, però sí que és cert que quan una persona fuma, al fum hi ha micropartícules com les que fa servir el coronavirus per transmetre’s”, analitza Campins.

Els més convençuts de la bondat de la mesura són els assessors del comitè científic del president gallec, Alberto Núñez Feijóo, com ara el cap del servei de pneumologia de l’Hospital de Vigo, Alberto Fernández Villar. “Se sap que els fumadors amb Covid-19 tenen una major càrrega vírica i són potencialment majors transmissors”, sosté. Per aquest assessor científic de la Xunta de Galícia, hi ha una “evidència claríssima” que “l’agressivitat de la malaltia en fumadors és molt superior i pot multiplicar entre cinc i vuit vegades el risc d’una pneumònia greu”. Segons Fernández Villar, el fumador es posa la mà a la boca unes tres-centes vegades més al dia que el no fumador i eleva el risc de contaminar la seva mascareta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA