Salut

Mesures “més dràstiques” si la situació no es controla

Torra adverteix que la situació “és complexa” i demana “màxima precaució” als ciutadans per evitar noves restriccions

La Guàrdia Urbana admet que no pot fer complir la normativa anti-Covid

El president de la Generalitat, Quim Torra, va advertir ahir que el govern prendrà mesures “més dràstiques” per frenar el coronavirus si la tendència a l’alça dels contagis a Catalunya es manté els pròxims dies. Després de reunir-se amb la consellera de Salut, Alba Vergès, i amb altres membres del govern per fer seguiment de l’evolució a la pandèmia, Torra va alertar la població incidint en el fet que “som davant una situació complexa” i va demanar “màxima precaució a tots els ciutadans”.

Després de diversos dies estabilitzat i fins i tot amb un lleuger descens, l’índex EPG, que mesura el risc de creixement potencial de l’epidèmia, ha crescut de dos punts les darreres 24 hores, i ara és de 148 a nivell del Principat. A Catalunya s’han diagnosticat 790 nous casos, 243 més que ahir, i 13 morts més. També puja el nombre d’hospitalitzats i d’ingressats a cures intensives.

El president va incidir en la importància de seguir les normes vigents per frenar la pandèmia just el mateix dia que responsables de la Guàrdia Urbana de Barcelona admetien la impossibilitat de fer complir les normes anti-Covid sobre el terreny. “Carregar sobre la policia el pes de fer complir aquestes normes, que a vegades poden ser complexes, es fa molt difícil si no va acompanyat de sensibilitat per part dels ciutadans”, va admetre el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Pedro Velázquez, en una entrevista a la Cadena SER, en la qual també va dir que als agents els resulta “impossible” de fer complir les mesures.

Poc després, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, va informar que durant la darrera setmana vora 5.500 persones han estat desallotjades perquè bevien al carrer a Barcelona. D’aquestes, vora dues-centes han acabat sent sancionades. Batlle va fer una crida a la “responsabilitat i al civisme” dels ciutadans i va admetre que les reunions de joves per consumir alcohol al carrer “preocupen i alarmen”. A més, la Guàrdia Urbana ha fet, també durant la darrera setmana, 8.600 avisos a persones que no duien la mascareta o no la duien ben posada, un centenar de les quals van acabar sent sancionades per resistir-se a dur-ne.

Les autoritats sanitàries insisteixen que els nous diagnòstics de Covid afecten sobretot persones joves, moltes després d’haver participat en actes d’oci nocturn. Per això han iniciat cribratges intensius, per exemple, entre la població de 15 i 35 anys del barri sabadellenc de Ca n’Oriac. A banda, també se’n fan al barri de Besòs de Barcelona, a dos carrers de Santa Coloma de Gramenet i a Benifallet.

3.000 PCR a Reus

L’alarma sorgida a partir dels indicadors epidemiològics a Reus ha dut Salut a articular un cribratge intensiu a certs barris de la ciutat. Entre demà i dilluns es faran 3.000 proves PCR als barris de la Sardana, Pastoreta i Monestir, especialment a la població d’entre 20 i 50 anys. A la capital del Baix Camp l’índex EPG és a 390 i cada positiu infecta 2,4 persones de mitjana. Valls i Tortosa son altres poblacions que també preocupen.

LA XIFRA

115.768
casos positius
hi ha hagut a Catalunya des de l’inici de la pandèmia, 790 dels quals detectats les darreres 24 hores.

Illa vol unitat per l’escola i la grip

En la reunió interterritorial d’ahir, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va instar els responsables de Salut dels diferents territoris de l’Estat a acordar un nou paquet de mesures “coordinades” i “homogènies” de cara a l’inici del curs escolar i l’arribada de la grip. Segons Illa, les mesures de la darrera trobada –la prohibició de fumar al carrer si no hi ha distància de seguretat o el tancament dels locals d’oci nocturn– “han tingut bona rebuda”, obviant que el sector les ha impugnat. El ministre remarca la “importància” d’adoptar noves accions coordinades i “amb contundència” per controlar la pandèmia. A més, també es va parlar sobre la possibilitat d’adoptar l’ús de l’aplicació Radar Covid durant les pròximes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona