Salut

Alt risc de rebrot al Gironès, la Garrotxa i la Cerdanya

El Baix Empordà i la Selva voregen el risc alt mentre l’Alt Empordà i el Pla de l’Estany estan en descens

Les ciutats amb un risc més elevat són Salt, Girona, Sant Feliu de Guíxols, Olot i Blanes

El Gironès, la Garrotxa i la Cerdanya són les tres comarques gironines que estan actualment en alt risc de rebrot de coronavirus, segons l’última actualització, ahir, de Salut, corresponent a les dades acumulades del 14 al 20 d’agost. Mirant les dades dels municipis de més de 20.000 habitants, on hi ha un risc més elevat és a Salt, Girona, Sant Feliu de Guíxols, Olot i Blanes.

En risc alt

El nivell més alt ara mateix a nivell comarcal és al Gironès. Aquí el risc de rebrot, que es calcula a partir de la taxa de casos positius de PCR acumulats en set dies (per 100.000 habitants) i la velocitat de propagació Rt (nombre mitjà de persones infectades per un contagiat), se situa en 220,37. Es considera risc alt a partir de 100, un llindar que el Gironès ha superat en les últimes 9 dades; les últimes 4, per sobre de 200. L’últim índex, però, és un xic inferior al penúltim (231,99), corresponent a les dades del 13 al 19 d’agost. I és que està baixant la velocitat de propagació Rt, que havia arribat a 1,83 fa uns dies i ara és a 1,62. De l’1 al 20 d’agost s’han confirmat un total de 318 positius per PCR al Gironès.

Mirant les dades de les ciutats, destaca l’alt índex de Salt, 307,27, degut a l’alt nombre casos detectats en set dies (43 casos), ja que la Rt està en descens (ara és de 1,36). També ressalta Girona, amb el segon índex més alt de la demarcació: 214,49 (amb 89 casos i una Rt de 1,65).

L’altra comarca amb un índex preocupant és la Garrotxa, que ara està a 160,91. També acumula vuit dades en vermell però hi ha una tendència descendent els últims dies: havia arribat a 203,99, però la disminució de la velocitat de propagació, que havia estat diversos dies per sobre de 2,5 i ara és a 1,68, ha fet baixar el risc. A la Garrotxa hi ha hagut 72 positius per PCR els primers 20 dies d’agost. En el cas concret d’Olot el risc està pujant i ahir era de 162,28 (amb una Rt de 2,01 i 19 casos en 7 dies)

El cas de la Cerdanya és diferent, ja que hi ha pocs casos, però, en ser una comarca amb poca població, l’índex es dispara. Les dades dels últims set dies comptabilitzats són 8 casos, que fan que el risc sigui de 129,42, quan els set dies anteriors el risc era de 9,16 amb un sol cas. En total, de l’1 al 20 d’agost hi ha hagut 12 casos.

Vorejant el llindar

El Baix Empordà, que també havia estat en risc alt els últims cinc dies, ahir en va sortir per poc: ara és a 99,40. També la disminució de la Rt, que ara ja s’acosta a 1, n’ha estat la clau. Tot i això el nombre casos continua sent notable. Els primers 20 dies d’agost hi ha hagut 133 casos positius al Baix Empordà per PCR. Cal destacar, a més, la gran diferència entre els dos municipis més poblats: mentre que Sant Feliu de Guíxols està en risc alt des de principis de mes (actualment, a 169), Palafrugell es manté en risc mitjà-baix (32,54).

La Selva, per la seva banda, fa dies que està en risc mitjà-alt, movent-se en valors entre 80 i 90 sense arribar (excepte un dia) al llindar de 100. L’última dada és de 85,27. També aquí destaca el descens experimentat per la Rt i la diferència entre les dues grans localitats: Blanes està en un risc alt de 161,77 amb la Rt més alta de la demarcació (2,75) i Lloret està en risc mitjà-alt, amb un índex de 78,61 i una Rt baixa (0,79). Pel que fa als casos acumulats a l’agost fins al dia 20, són 162.

En descens

En canvi, tant a l’Alt Empordà com sobretot al Pla de l’Estany estan en descens. En aquesta última comarca es va passar en 8 dies d’un risc de 262 a un de 25,39. Ara, després d’un petit repunt els últims dos dies, és a 34,67. El nombre de positius de l’1 al 20 d’agost ha estat de 32. Banyoles segueix una tendència similar a la comarca i ahir estava a 32,45.

Pel que fa a l’Alt Empordà, que havia arribat a superar els 400 a finals de juliol, se situa ara ja a 70. Els primers 20 dies d’agost ha tingut 206 positius. La capital, Figueres, continua en risc alt (121,56), però molt lluny dels 900 a què havia arribat al juliol.

«Finalment, el Ripollès es manté en risc baix des de fa dies. L’últim cop que va estar en risc alt va ser el 24 de juliol. A l’agost ha tingut 7 casos fins al dia 20.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA